HATALAR CEZASIZ KALIYOR, MESULYETSİZ NESİL ERİŞİYOR

ŞADİ ERDAL

İki hafta üst üste İl Genel Meclisi tarafından 112 Acil servise ambulans alınması için para ayrılmasına rağmen 9-10 aydır alınmadığından bahsetmiştim. Zannedersiniz ki ambulans alınmasını geciktirmeye sebep olanlara dersleri verilecek. Ben verileceğine inanmıyorum. Çünkü; Türkiye ne çekiyorsa ihmalkarlıktan, mesulyetsiz nesil yetiştirmekten çekiyor.

Yaşım 64, Eskişehir, Osmaneli arasında aklımın erdiğinden itibaren yaşım kadar tren kazası olmuştur. Kazaların geneli mesulyetsizlik ve vurdumduymazlıktan kaynaklanıyor. Yıllar evvel Demirköy de boş duran vagonun frenleri sıkılmaz. Gelen giden trenlerin sarsıntısından vagon Bilecik istikametine doğru hız alır. Vagon o kadar hızlanır ki Bekdemir’e gelmeden hızından raydan çıkar ve devrilir. Devrilmesiyle büyük bir facia yaşanmaz.

Bu anlattığım olay mesulyetsizliğe ve vurdumduymazlığa bir örnek.

Yeni bir örnek daha 4-5 gün evvel Küplü de yaşandı. Hızlı Tren yolu yapımında çalışan vinçin kullanıcısı, vinçin çalışır vaziyette dik duruşuyla yola devam eder, indirme kolunu unutur. Karayollarına ait plaka okuma sistemini devirir. Bir saat trafik durdu. Trafik polisleri alarmdaydı, bekleme sırasında araçların lüzumsuz yere harcadığı mazot, benzin ve kaybolan zaman. Bütün bunlar vurdum duymaz birinin yüzünden.

Yine bir kaç ay evvel Bozüyük Ayvalı istasyonunda meydana gelen tren kazası da kepçe operatörünün, geçilmesi yasak yerde, kepçeyi tren yolundan geçirmeye çalışırken tren çarpıyor.

Gördüğünüz gibi hep mesulyetsizlik ve vurdumduymazlık yüzünden kazalar meydana geliyor. Şu mesuliyetsizliklerin yüzünden devlet maddi zararlar çekiyor. Milletin vergileri heba oluyor. Onlarca can ölüyor, yaralanıyor. Neden suçlulara hak ettiği cezalar verilmiyor.

Son tren kazası tamamen mesulyetsizlik ve vurdumduymazlık yüzünden. İstanbul yönünden gelen trenin makinisti yorgun o yüzden dalgın olabilir diye düşünemeyiz. Zira makinist kısa mesafede mozotlu lokomotifi kullandığı belirtiliyor. Kazaya sebebiyet veren bu makinistin kısa bir zaman öncede dikkatsizlik yüzünden kaza yaptığı kaza mahallinde bir yetkili tarafından ağzından kaçırdığı konuşmasından öğreniyoruz. Hatta o kaza sebebiyle 3 ay ceza aldığı da söyleniyor.

Kazadan evvel sinyalizasyon teşkilatının çalıştığı, kırmızı ışıktan evvel ikaz ışığı sarı lamba yanıyor arkasından kırmızı ışık yanıyor, lokomotifin diğer trene çarptığı ana kadar hiç frene basılmadığı uzmanların iddiaları arasında yer alıyor. Kısa zaman evvel kaza yaptığı iddia edilen bu dalgın adama nasıl tekrar makinist olarak görev veriliyor? Hatalar cezasız kalıyor veya ucuz yoldan atlattırılıyor. Bu yüzden mesulyetsizlik, vurdumduymazlık katmerleşiyor. Cezasını devletin kasası ile insanlar canları ile ödüyor.

İşçi veya memur sendikaları hep istiyorlar. İyi güzel hakkınızı almasını bilin. Bu mesuliyetsiz, vurdumduymaz insanlarda sizin üyeleriniz. Neden bu mesuliyetsizleri kınamıyorsunuz?

TAŞI GEDİĞİNE

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü yönetmeni Erduğrul Özkük görevinden ayrıldı.

- Demekki Kök’ün özü yokmuş.

TAŞI GEDİĞİNE

Ak Parti’den DP’ye geçmesi muhtemel milletvekili isimleri basında yer aldı.

- Ölmüş ata jokey arıyorlar herhalde,

NE DEMİŞ? NE DEMİŞ?

- Dünyanın herhangi bir yerinde Türk musikisi festivali olur mu bilmiyorum ama, benim memleketimde caz festivalini zevkle organize edenler var.

İbrahim KALKAN

Tiyatrocu - Şair

***

- Deniz Baykal birgün Başbakan olabilir mi?

Cevabım hayır. İşte o yüzden 23 Nisan’da filan Deniz Baykal’ı bir yere koymak gerekiyor. Nereye isterse oraya otursun. Hevesini alsın.

Tuğba TEKEREK

***

- Öcalan, dilediği gibi hareket ediyor. .... Kendisine bu konumu 57. hükümetin ortakları DSP, MHP ve ANAP sağlıdı. Öcalan ecevit, Bahçeli ve Yılmaz’a ne kadar dua etse azdır. ... Tabii ki o dönemde tepki gösteren milletvekilleri Edip Özbaş, A. Haluk Çay, Enis Öksüz Ali Güngör, Mehmet Ceylan ve Mesut Türker gibi MHP’li milletvekilleri bugün partinin önünden bile geçemiyor.

Emin PAZARCI

Gazeteci

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.