Merhaba. Geçtiğimiz haftaların bilişim haberlerini sizlere derlemeye çalıştım.
Bilindiği gibi Microsoft’un işletim sistemi pazarında bir üstünlüğü bulunuyor. Açık kaynak kodlu işletim sistemi yapan firmalar büyüklü küçüklü bütçeleriyle dayanmaya çalışıyorlar. Şu aralar bir donanım devi olan Intel de açık kaynak kodlu işletim sistemi pazarına girmeye niyetli gibi. Linux tabanlı Moblin 2 ürünü ile özellikle netbook üreten firmalar için bir alternatif oluşturmak isteyen Intel, böylece son kullanıcılara da sürücü güncelleştirmeleri tamamlanmış, daha ucuz ve daha performanslı bir donanım-yazılım paketi sunmak istiyor.
Bu arada ünlü video paylaşım sitesi Youtube’da 10 dk. ile sınırlı olan yüklenen videolardaki 10 Gb.’lık sınırın, 20 Gb.’a yükseltilmiş olduğunun haberini de vereyim.
Daha önce ekran kartları konusunda başı çeken firmalardan ATI’yi satın alıp bünyesine katan AMD, 2011 yılında işlemci ve ekran kartlarını tek bir işlemci olarak sunacağını gururla duyurdu. Hız, maliyet ve ısınma problemlerinin nasıl olacağını hep beraber göreceğiz.
Birkaç da güvenlik uyarısına yer verecek olursam… Merkezi ABD’de bulunan bir anti-virüs yazılım şirketi, popüler kelimeleri ve arama motorlarını kullanarak yaptığı aramalarda çıkanlardan 410.000 civarında siteyi incelemiş. Sonuç aslında tahmin edeceğiniz gibi. Free-Music-Download-Videos-Games gibi kelimelerle yapılan aramalarda, virüs ya da trojan benzeri zararlı yazılım bulaştırmaya, yüklemeye çalışan sitelere denk gelme olasılığınız çok fazla. Dolayısıyla riske girmek istemiyorsanız, arama yaparken kullandığınız kelimelere ve çıkan sonuçlarda tıklamadan önce ilgili site adreslerinin güvenilirliğine bir kez daha bakmanızda fayda var gibi geliyor bana.
Antivirüs yazılım şirketi ESET, önceki ay yayınladığı güvenlik raporunda, bilgisayar kullanıcılarına yönelik tehditlerin sıralamasını da yayınlamış. Bu sıralamaya göre ilk sırada artık anahtarlıkların vazgeçilmezi olan USB yuvasından çalışan hızlı (flash) bellekler var. Bu belleklere bulaşan zararlı yazılımların, otomatik çalışma özellikleri sayesinde birçok bilgisayar sistemine sızıp zarar verdiği tespit edilmiş. İkinci sırada, işletim sistemi pazarının lideri Windows’lardaki güvenlik açıklarının kullanılması yer alıyor. Üçüncü sırada ise, çevrimiçi oynanan çok kullanıcılı oyunlar var. Zaten ben de virüs yazar olsam, nerede popülerlik var oraya sızmaya çalışırdım. Teknoloji iyi güzel ama bilinçli kullanmazsak başımıza iş almamız kadar normal bir şey yok.
Bir ilginç haber de Tayvan hükümetinden geldi. Ülke ekonomilerinin yarı iletken teknolojileri ile Bilişim ürünleri üretimine yönlendiğini gören hükümet, gelecekteki ekonomilerinin dağılım dengesini korumak adına, geleceğin sektörleri olarak gördüğü bazı endüstri dallarına milyon dolarlar seviyelerinde yatırımlar yapmayı hedefliyor. Bu dallar arasında Biyoteknoloji, tıbbi bakım, yeşil enerji, kültür ve kreatif sektör, turizm ve rafine tarım en başta gelenler. Teknoloji üretim üssü olmak için teşvikler, vergi uygulamaları geliştiren ülkeler varken, tersine bir planlama içerisinde olan ülkeleri görmek çok ilginç ve önemli geldi bana. Demek ki her şeyden biraz biraz, önce kendine yetecek kadar üretmekte, bir sanayi kolunu geliştirmek için, bir diğer kolu öldürmemekte fayda var.
Saygılarımla.
WiMAX
Ev ve ofislerin yanı sıra havaalanı ve otel gibi halka açık ortamlarda da kullanımı hızla yaygınlaşan Wi-Fi kablosuz İnternet bağlantı teknolojisinin kardeşi WiMax (802.16a), 75 Mbps bağlantı hızı sunabilen bir kablosuz bağlantı standardı. Yeraltından kablo döşenmesi mümkün olmayan, zorlu yerleşim yerlerinde büyük avantajlar sağlayacak iletişim standardı.