Hedef Teknofest yarışmalarında kalite

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Gençlerimizin teknoloji ile buluşması, araştırma yetkinliklerinin artırılması, sunum kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve genç yaşlarda bilim dünyasına yelken açmaları için ülkemizde TEKNOFEST yarışmaları düzenlenmeye başlamıştır. Gençlerimiz mucit zihinlerle ve azimle bu organizasyonlara katılım sağlamaktadırlar. Kuruluşun şehri ise hem katılım sayısı hem de kalite bakımından maalesef geçmiş dönemlerde diğer illere göre sınıfta kalmıştır. Bu durum ise bir hasar durum analizi yapılmasına ve tadilat çalışmalarının başlamasına neden olmuştur.

Bu tip organizasyonlarda başarılı olmak ilk yıllara göre gerçekten artık çok zor. Bir üniversite 200,000 tl elektrikli araca bütçe ayırırken, bir lise artık 100,000 tl elektrikli araçlara para harcayabilmektedir. Ayrıca güncel sanayi ve teknolojinin çok altında olan çalışmalar kesinlikle ilgi görmemektedir. En önemli problem ise yarışma öncesi eksikleri söyleyecek ve gençlerimizi doğru bir şekilde yönlendirilecek koordinatörlerin eksikliğidir. Katılımcıların en az yarısı maalesef ilk testini yarışmada yapmaktadır. Öğrenciler kendilerine danışmanlık yapacak kişilere ulaşmamaktadır. Özellikle hakemler artık özgün bir tasarım, nitelikli bir yapay zekâya sahip bir yazılım veya üstün özellik sergileyen materyalden üretilmiş ürünleri desteklemektedir. Seksen farklı yarışmadan biri için katılımcıların, ellerindeki ekipman ve bilgi birikimini göz önünde bulundurarak seçim yapmaları gereklidir. Yani stratejik seçimler yaparak eldeki kaynağı en iyi şekilde değerlendirmelidirler.

Bir de bizden önemli bir öneri; lütfen biraz yaptığımız işin teorisine çalışalım. Bir soru gelirse en azından yanlış cevap vermeyiz. Hocam sen ne yaptın peki bu konuda sorusu akla geliyor değil mi? Merak etmeyin biz bir kamu görevlisi olarak kuruluşun şehrinde ancak ve ancak hizmet etmek isteriz. Bu kapsamda başta Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversitemiz ve Gençlik Spor Müdürlüğü olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla iş birliği yaptık. Sonuç olarak TEKNOFEST Bilecik temsilcimiz Abdullah AY beyle dört kademeli bir eğitmen ve ekip lideri eğitimi planladık. Aynı zamanda bu planı devreye sokmaya başladık.

İlk olarak İHA pilotları yetiştirilecek. Böylece yapılan drone ve uçakların uçup uçmadığı test edilebilecek. Sonrası ise model uçak üretim eğitimleriyle devam edecek. Bu iki program katılım sayısını artırmak için önemli katmanlar. Kalite içinse kodlama ve programlama eğitimleri verilecek. Tabi ki en önemli eğitim ise artık geleceğin teknolojisi kompozit uygulamaları olacak. Nitelikli tasarımla birleşen kompozit ürünler umarım bir gün kayı sancağına ödüller getirecek.

Bu yazıda siz değerli hemşerilerimiz için, tespit ettiğimiz sorunlar tanımlandı ve çözüm önerileri paylaşıldı. Gelecek haftaki yazılarımızda ise, uygulamanın ne aşamada olduğu ve en kıymetlilerimiz gençlerimizin katılması için eğitimler detaylı bir biçimde anlatılacaktır.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.