Bilecik Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Kamil Özdemir, ani kalp krizleri hakkında bilgi vererek, "Farklı tanımları olabilmekle birlikte, genellikle ortada ölüme neden olacak görünür akut bir sağlık sorunu yokken kişinin aniden fenalaşması ve bunu takiben bir saat içinde gerçekleşen ölüm, ani ölüm olarak kabul edilir" dedi.
Son günlerde Türkiye'nin farklı illerinde, düğünlerde halay çekerken kalp krizi geçirerek vefat edenlerin sayısında artış gözlenirken, Bilecik Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Kamil Özdemir bu durumun ani yetişkin ölümü sendromu ventriküler aritmi denilen bir çeşit kalp ritim bozukluğu nedeniyle olduğunu belirtti. Özdemir, "Ani ölümün çeşitli nedenleri olmakla birlikte çoğunlukla kalbe bağlı nedenler söz konusudur. Kalp dışında felç (inme), büyük atardamar hastalıkları (anevrizma rüptürü) ve pulmoner emboli gibi nedenler sıkça rastlanan nedenlerdir. Kalbe ait nedenler çoğunlukla koroner arter hastalığı zemininde gelişen ani ritim bozukluklarıdır. Sanılanın aksine kalp krizi ani ölümlerin sık nedeni değildir. Kalp krizi sırasında ani ölüm sık görülmekle birlikte, ani ölümlerin çoğunluğu daha çok altta yatan kronik koroner arter hastalığı zemininde gelişmektedir. Ani ölüm riskinin yüksek olduğu hastalıklar ve durumları şöyle sıralayabiliriz. Koroner hastalığının herhangi bir aşamasında ani ölüm olabilir. Ancak daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda, kalp fonksiyonları bozuk kişilerde ve ileri kalp yetmezliği olanlarda ani ölüm riski daha fazladır. Kalp krizinin ilk saatlerinde ani ölüm riski yüksektir. Özellikle kalp krizi işaretleri başladıktan sonra hastaneye ve doktora ulaşana kadar geçen kısa süre içinde ritim bozukluklarına bağlı ani ölümler sıkça görülür. Kardiyomiyopatiler, bazı genetik kalp kası hastalıklarında ani ölüme neden olabilecek ritim bozukluklarına yatkınlık vardır. Bu hastalıklar sıklıkla aileseldir ve çoğunlukla çocuklukta veya genç erişkin çağda ortaya çıkarlar. Bu hastalıklar arasında 'Uzun QT sendromu, aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi, hipertrofik kardiyomiyopati, dilate kardiyomiyopati ve Brugada sendromu' sayılabilir" dedi.
"Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir"
Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmekte olduğunu belirten Özdemir, "Ani kalp ölümlerinin yüzde 80’inden koroner arter hastalığı sorumludur. Kronik hastalıklar içerisinde kalp ve damar hastalıklarının tüm ölüm nedenleri arasında yer alır. Kalp krizi bu koroner damarlarda veya dallarında, kan akımının azalması veya tam kesilmesi kalbin ihtiyaç sunum dengesizliğinin oluşması sonucu kalp dokusunun kan ile beslenemeyip kalp kası hücrelerinin ölmesiyle meydana gelir. En sık neden ateroskleroz dediğimiz, koroner damar duvarının herhangi bir nedenle bozulup damar içindeki yağ damlacıklarından oluşan plaktan kaynaklanan daralma veya bu plağın yırtılması sonucu damarda oluşan tam tıkanma nedeniyle oluşur. Yine gençlerde veya madde bağımlılarında normal bir koroner damarda uzun süren spazm ile kan akımı durup kalp krizi oluşabilir. Kalp krizinin risk faktörleri genel olarak hipertansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, sigara içmek, ailede erken yaşta koroner kalp hastalığı görülmesi, şişmanlık, hareketsiz yaşam, kötü yaşam biçimi ve stres, ağır yemek, soğuğa maruz kalma sonrası oluşabileceği gibi aniden de ortaya çıkabilir. Ani yetişkin ölümü sendromu ventriküler aritmi denilen bir çeşit kalp ritim bozukluğu nedeniyle oluyor. Her yaşta, herkeste görülebiliyor. Hatta bazen fit ve atletik yapıda, düzenli spor yapanlarda bile rastlanıyor. 35 yaş altındaki kişiler için ani ölümler, genellikle gizli kalp kusurları veya kalp anormallikleri olarak görülse de, nadir bir durumdur. Bu tür ani ölümler olduğunda, genellikle bir spor aktivitesi gibi fiziksel bir aktivite sırasında meydana gelmektedir. Gençlerde ani kalp ölümlerinin nedenleri değişebilmektedir. Yaklaşık üçte ikisinin ölümünün ardından yapılan otopsi sonucunda adli tabip kalp anormalliği sebebiyle öldüğünü ortaya çıkar. Gençlerde ani kalp ölümlerinin başka nedenleri de var. Bunlar tanımlanamayan konjenital kalp hastalıkları ve kalp kası anormallikleri gibi kalbin yapısal anormallikleridir. Diğer nedenlere ise kalp kasında virüsler ve diğer hastalıklardan meydana gelebilen iltihaplanmalar olabilir" diye konuştu.