31 Temmuz 2011 Pazar akşamı büyük bir huşû ile ilk terâvih namazı kılınacak ve aynı günün gecesinde sahura kalkılarak; 01 Ağustos 2011 Pazartesi günü 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’nın ilk oruç’u tutulacaktır. Hoş geldin yâ Şehr-i Ramazan…Hepimize mubârek olsun..
Güzellikler, iyilikler, erdemler yalnız Ramazan ayında olacak ve yoğunlaşacak, diğer aylarda bunların hiç birine iltifat edilmeyecek diye bir anlayış doğru olmasa bile, inanan ve inanmayan herkes nefes nefes idrak eder ki, Ramazan ikliminin bahşettiği bereket, hikmet ve himmet diğer aylardan çok mu çok farklıdır.
Evet, Ramazan ayı, kulluk şuurunun doruğuna tırmanarak, ufuklara yelken açmak, maddî ve manevî kirlerden arınmak ve sıyrılmak için karlı bir pazar, barlı bir panayır ve kazançlı bir ticarettir. Ramazan ayı, kendimizi sorguladığımız, nefsimizi terbiye, muhakeme ve muhasebe ettiğimiz bir duruşma ve hesaplaşma ayıdır. Ramazan Ayı “Kur’an ve Oruç” ayıdır. Ramazan ayı, itaat ve ibadetlerin, niyetlerin, hayırların bire bin karşılığının devşirildiği, ekilenlerin nisan yağmurlarıyla gümrahlaştığı münbit bir zemin, müsait bir zaman, özlenen ve gözlenen bir hasat mevsimidir.
Bereketi, rahmeti, mağfireti saçak saçak ufkumuzu tutmuş, maddî ve manevî atmosferimizi kaplamış Ramazanın bu muhteşem ve muazzez ikliminin tüm günlere yayılmasının güzellikten gayrı ne çirkinliği olabilir ki? Aklıselim, ma’şeri vicdan, fıtratla yaşıt olan haslet ve izzet, bu iklimin hikmetini ve himmetini anlamakta nefsin değil, insanı şereflendiren, yaratıklara hâkim eden, imanla hemhâl ve hemdem olmuş aklın sesini dinlemelidir. Umulur ki, nefisler bu rahmet ayında Rabbimizin şu hitabına mazhar olur: “ Ey huzur içinde olan nefis! Sen Allah’tan razı, O da senden razı olarak Rabbine dön. İyi kullarımın arasına katıl ve cennetime gir!”
Bu ayda insan kendini ve kendi hayatını temizlemeli, içine dönmeli, ruhuna bakmalı, otokritik yapmalıdır. Duygu ve düşünceler, makro ve mikro planlar, projeler, ümitler, umutlar derin bir muhâsebe, muhâkeme, murâkabe ve müzâkere mengenesinden geçirilmelidir. Nereden geldik, nereye geldik, ne haldeyiz, nereye gidiyoruz, nasıl gidiyoruz, azığımız, hazırlığımız var mı, ne zaman gideceğiz, gidip-gitmeme tercihimiz ve lüksümüz mevcut mu, orada bizi ne bekliyor... İnsanlık ekseninde, inanç bağlamında pozitiflerimiz, negatiflerimiz nelerdir gibi sorular ve onlara hazırlanacak cevaplar bu ayın zikri ve fikri olmalıdır. Daha doğrusu, bu ayda, insan biraz kendisiyle uğraşmalıdır. Ve bu ayda, insan, halka hizmeti çoğaltmalıdır. Unutmamalıdır ki, halk, Hak’kın gözüken yüzü, Hak’ta, halkın gözükmeyen yüzüdür. Halkı ihmal edenin Hakka, Hakkı görmezlikten gelenin halka hayrı olmaz. “Halka hizmet, Hakka hizmettir” diyenler, hizmet balanslarını bu “ölçü” ye göre ayarlamalıdırlar. Ne mutlu bu bereket iklimini hakkıyla edâ edip rızay-ı bâriye erenlere. Ne mutlu nefsine hâkim olup cenneti kazananlara…
Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazanda da vatandaşlarımızın huzurlu bir ibadet iklimi yaşamaları için İl ve İlçe Müftülüklerimizce gereken önlemler alınmıştır. Bu meyanda;
VAAZ PROGRAMI:
Ramazan Ayı boyunca Merkez Şerif Paşa Cami’nde “Öğle Namazı Öncesi Vaaz” ve Şerif Paşa Camii ile, Ertuğrul Gazi Camii’nde “Teravih Namazı Öncesi Vaaz” yapılacaktır.
2- HATİM PROGRAMI:
Bütün camilerimizde erkek cemaatimize yönelik olarak her gün görevlilerimizce duyurulacak bir vakitte hatim okunacaktır.
3- BAYANLARA YÖNELİK HATİM PROGRAMI:
Hanım cemaatimize yönelik olarak ta aşağıda bilgileri verilen cami ve vakitlerde bayan görevlilerimizce hatim okunacaktır.
BAYANLARA YÖNELİK HATİM OKUNACAK CAMİLER VE VAKİTLERİ
Caminin Adı: Hatim Okunacak Vakit:
Şerif Paşa Camii Öğle Namazı Sonrası
Bâlâhatun Camii Öğle Namazı Sonrası
Merkez (Dedeoğlu) Kur’an Kursu Öğle Namazı Öncesi
İstasyon Mah. Camii Öğle Namazı Öncesi
Kayı Boyu Kur’an Kursu Öğle Namazı Öncesi
Toki Kuruluş Camii İkindi Namazından Öncesi
İstasyon Mahallesi Soğuksu Camii Öğle Namazı Sonrası
Vezirhan Bel. Yeni Camii Öğle Namazı Sonrası
Vezirhan Beldesi K.M.P. Camii Öğle Namazı Sonrası
Bayırköy Beldesi Camii Öğle Namazı Sonrası
4- SABAH EZANLARI VE İMSAK:
Ramazan Ayı boyunca sabah ezanları imsakla beraber okunacak, ezanla birlikte oruç başlayacak ve ezandan sonra sabah namazı kılınabilecektir. Yatsı ezanları zamanında okunacak ve teravih namazları vaktinde kılınacaktır.
SADAKA-I FITIR MİKTARI:
2011 yılı Ramazan Ayının başlangıcından 2012 Ramazan Ayının başlangıcına kadar olan süre için, ülkemizdeki vatandaşlarımızın günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak , en düşük Sadaka-ı Fıtır miktarı 7.50 (Yedi buçuk Lira) olarak belirlenmiştir. Bu miktar “Asgarî Miktar” dır. Sadaka-ı Fıtırda verilecek meblağ konusunda bir sınır bulunmamaktadır. Bu konuda ideal olan; herkesin kendi hayat standartlarına göre asgarî günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağın verilmesidir.
Huzurlu ve bereketli bir Ramazan geçirmemizi Cenâb-ı Haktan dua ve niyaz ediyorum.