Bilecik Şey Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Refik ARIKAN ve Prof. Dr. Nurfeddin Kahraman’ın öncülüğündeki ekip tarafından 4 yıl önce başlatılan saha araştırmaları Batılı akademisyenlerle birlikte yürütülen projelere dönüştü.
Haçlı Seferleri’nin Anadolu Türk Tarihi üzerindeki ve yaşadığımız coğrafyadaki etki ve sonuçlarının araştırıldığı TÜBİTAK destekli projeye, İngiltere Manchester Metropolitan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jason T. Roche ve Viyana Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Galina Fingorava’da katıldı.
Bu çalışmalar bir taraftan Bilecik’in bilenmeyenlerini ortaya çıkarırken, diğer taraftan da şehrin tanıtımına katkı sunuyor.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü Yrd. Doç. Dr. Refik Arıkan, saha çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Haçlı Seferleri Anadolu Türk Tarihi üzerinde ve yaşadığımız coğrafyada derin etkiler bırakan sonuçlar doğurmuştur. 1097 yılında gerçekleşen 1. Haçlı Seferi ile Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti İznik işgale uğramış ve devlet merkezi Konya’ya taşınmak zorunda kalmıştır. 1081 yılında Kartal Barışı ile Selçuklular İstanbul Anadolu yakasında egemenlik kurarken; Haçlı Seferleri bu ilerlemeyi durdurmuş ve bu bölge aradan geçen 250 yıl sonunda Orhan Gazi tarafından tekrar alınabilmiştir.
Haçlılar 1097 yılında İznik üzerinden Eskişehir’e doğru ilerlerken ilimiz topraklarından da geçmişler ve Sultan Kılıçarslan ile Haçlılar arasında meydana gelen Dorylaion (Eskişehir) Savaşı da kuvvetle muhtemel Bilecik ili sınırları içinde vuku bulmuştur.
Haçlıların İznik’ten sonra takip ettikleri güzergâh ve Sultan Kılıçarslan ile karşılaştıkları Dorylaion Savaşı’nın yeri henüz tespit edilememiştir. Proje dâhilinde yapacağımız çalışmalar bu durumu aydınlatmaya yöneliktir.
Bilecik Şey Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç.Dr. Refik ARIKAN ve Prof. Dr. Nurfeddin Kahraman’ın öncülüğündeki ekip tarafından 4 yıl önce başlatılan saha araştırmaları Batılı akademisyenlerle birlikte yürütülen projelere dönüşmüştür. Bu çalışmalar bir taraftan Bilecik’in bilenmeyenlerini ortaya çıkarırken, diğer taraftan da şehrin tanıtımına katkı sunmaktadır.
Yukarıda zikrettiğimiz konu ile ilgili olarak TÜBİTAK’dan 2221 Numaralı Konuk Bilim Adamı Destekleme Programından kabul alınmış ve İngiltere Manchester Metropolitan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Jason T. Roche 23.11.2017 tarihinde bir aylık çalışma yürütmek üzere Türkiye’ye gelmiştir.
29 Kasım 2017 günü yapılan arazi çalışmasına Bilecik Şeyh Edebali Öğretim Üyesi ve öğrencileri ile birlikte Dr.Jason T. Roche ve Viyana Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Galina Fingorava da katılmıştır. Bizans Sanatı konusunda uzman olan Bayan Fingorava bir günlüğüne ilimizde Yrd. Doç.Dr. Refik ARIKAN ve Prof. Dr. Nurfeddin Kahraman başkanlığında yürütülen saha çalışmalarına katılmış; özellikle köprüler ile ilgili tecrübelerini ve birikimini paylaşarak ilimizin tarihi zenginliklerine hayran kalmak suretiyle ilimizde ayrılmıştır."