Söğüt Belediyesi’nce, belediyeye ait 37 iş yeri ihaleye çıkarıldı. Ancak bazı iş yerleri için belirlenen fahiş kira bedelleri Söğüt’ü adeta yangın yerine çevirdi. MHP’li Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever’in bu kararına büyük tepkiler yükseldi. Siyasi partilerden gelen ortak açıklamanın ardından mağdur olduklarını iddia eden esnaflar konuyu yargıya taşıdı. Söğüt Belediyesi’nin eski başkanlarından Halil Aydoğdu’da yaşanan gelişmelere sessiz kalmadı.
Belediye Başkanı İsmet Sever, Söğüt’te gerilime sebep olan ihaleyle ilgili geri adım atmazken bugün gerçekleşen belediye meclisi toplantısında sıcak gelişmeler yaşandı. CHP ve İYİ Parti grupları ihalenin yeniden değerlendirilmesi için meclis gündemine alınmasını içeren bir yazılı önerge sundu. Ancak bu önerge AK Parti ve MHP grubunun oyları ile reddedildi.
Söğüt’te yaşanan ihale tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Söğüt Belediyesi’nin eski başkanlarından İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Halil Aydoğdu, İsmet Sever’in aldığı kararın şeffaflıktan ve adil olmaktan uzak olduğunu dile getirdi. Bazı iş yerlerinin fahiş fiyatlarla ihaleye çıkarıldığını dile getiren Halil Aydoğdu, İsmet Sever’in ‘Eski belediye başkanları yanlış yapmış’ cümlesine cevap vererek, “Eğer eski ihaleler yanlış yapılmış ise geçtiğimiz 2,5 yıl içerisinde yaptıkları ihaleler var ve aynı usulle yaptılar” ifadesini kullandı.
Esnafların konuyu mahkemeye taşıdığına dikkat çeken Halil Aydoğdu, yargının hak sahipleri lehine karar vermesini beklediğini kaydederek, “Mahkeme süreci tamamlanana kadar hak sahipleri ile belediye karşı karşıya gelecek. İhaleyi alan eski müstecir ile yeni müstecir karşı karşıya gelecek. Bunun sorumlusu da sayın belediye başkanıdır. Ben böyle bir şey olsun istemem, yol yakınken aklı selim davranarak durdurmak gerekir. Mahkemeler sonuçlandıktan sonra müstecirler haklı ise devam ederler, idare haklı ise yeniden ihaleye çıkar. Veya en azından süre konusunda ve fiyatlar konusunda adil, şeffaf, anlaşılabilir şekilde düzenleme yapılır. İhaleye çıkılacaksa da bu şekilde çıkılır” dedi.
Söğüt Belediyesi’nin 12 yıllık kiracısı olan Bülent Çavdar ise 3 bin TL ödediği iş yerinin 20 bin TL muhammen bedelle ihaleye çıkarıldığını anlatarak, “Bugüne kadar kiralarımı hiç aksatmadım. Kira bedellerimiz neye göre belirlendi bunu öğrenmek istiyoruz. Benim bulunduğum parselde 750 TL ile 4 bin TL arasında kira bedelleri var. 20 bin TL’nin emsali ne? Yargı gereken kararı verecek ama belediye bize neden anında tahliye kararı veriyor? Bu ihaleye girmeyeceğim. Mağdur durumdayız, ben burayı ihale ile almadım yüklü miktarda bir ücretle devraldım” diye konuştu.
8 yıldır belediyenin kiracısı durumunda olan tekstilci Faruk Altuntaş ise işletmesinin 75 kişiye istihdam sağladığına vurgu yaparak, “Biz bu kapasiteyi nasıl 150’ye çıkartırız diye planlama yapıp belediyeden ve mülki amirlerden bununla ilgili destek beklerken maalesef köstek olmuştur. Kira bedelleri astronomik rakamlardır. Mağduruz, bende ihaleye girmeyi düşünmüyorum. Adaletin lehimize karar vereceğini düşünüyorum. Belediye başkanımız bizimle istişare etmek yerine kendince karar vermiştir keşke bizimle oturup konuşsaydı” şeklinde konuştu.
Bazı kiracıların avukatlığını üstlenen Av. Mustafa Büyükgüner de belediyenin aldığı tahliye kararının hukuksuz olduğunu belirterek, “Sürecin devamında bu ihale kararları alındı. Sadece Söğüt Belediyesi’nin internet sitesinde ihale yayınları yapıldı. Ben işin hukuki boyutu ile ilgili bir değerlendirme yapmayacağım, konu adliyeye intikal etmiş durumda. Biz kendi müvekkillerimiz adına gerekli davaları açtık bundan sonra mahkeme karar verecek” ifadelerini kullandı.
Söğüt’te tartışmalara sebep olan ihale 4 Ağustos Perşembe günü saat 09:00 ila 16:00 arasında gerçekleşecek.