KADIN ÇİFTÇİLER YARIŞTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Genç Kadın Çiftçiler Bilgi Yarışması İl Finali’ gerçekleştirildi. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen finalde kadın çiftçiler kıyasıya yarıştı. Yarışma sonucunda; İnhisarlı Hacer Altunay birinci olurken, Gölpazarı’ndan Kamile Kulaksız ikinci, Merkez İlçe’den ise Büşra Kocaman üçüncülüğü elde etti. 
Dereceye giren kadın çiftçilere Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve BŞEÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Mut ödüllerini takdim etti.  
Programda konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, kadının tarımda önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, kadın çiftçilere gereken değerin verilmesini istedi. Müdür Yıldız, kadının toplumun sigortası olduğunu ifade ettiği konuşmasında şunları kaydetti:
“Gerek dünyada gerekse ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede en büyük rolü oynayan kadındır. Kadın ülkemizde büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisidir. Tarlada üretimde yer alan kadın, bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleştirmenin yanında, evinin işlerini yapmakta ve ailenin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir. Kısacası kırsal alanda kadın ailenin her şeyidir, tarlada üretendir.
Kadın anadır, bacıdır, yardır. Kadın birçok özellik taşıyan, mücevherdir. Evini yönetendir. Ailesini besleyendir. Kadın toplumun sigortasıdır.
Bu büyük sorumlulukları göğüsleyen kadınlarımızın birbirleriyle kaynaşmalarının sağlanması, kadın çiftçilere götürülen eğitim ve yayım çalışmalarının sonuçlarının görülmesi, tarımsal konulardaki performanslarının değerlendirilmesi, kendilerine olan güven duygularının geliştirilmesi ve girişimcilik ruhunun aşılanması amacıyla Genç Kadın Çiftçiler Bilgi Yarışmasını düzenlemiş bulunmaktayız.
Genç çiftçi projelerinin desteklenmesi programı; Bakanlığımızca tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenerek, gelir düzeylerinin yükseltilmesi ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla yürütülmektedir. Bu programı düzenlemekteki amacımız tarımımızın yükünü çeken olmazsa olmazımız bayanların bu sektörde var olduğunu ön plana çıkartmak, farkındalık yaratmak ve geçtiğimiz yıllarda İl genelinde destek alan kadın çiftçilerimizin bilgi ve tecrübelerini artırmaktır.
Biz kadınlarımıza değer verdiğimiz için genç çiftçilerden önceliği kadınlara verdik. Genç çiftçi projesinden 2016 ve 2017 yıllarında toplam 270 çiftçimiz faydalanmış olup, bunlardan 146 kişi bayan, 124 kişi erkek çiftçimizdir.  Böylece kadınlarımıza daha fazla değer verdiğimizi ortaya koymuş olduk. 
Ayrıca İlimizde ​Kayı Boyu Çiftçi ve Girişimci Kadınlar Derneği ile S.S. Göl Flanöz Gölpazarı ve Çevresi Kadın Girişimi Kooperatifi kurulmuş olup, Sizlerin ufkunu açmak ve her zaman yanında, desteklediğimizi göstermek adına Kocaeli Karatepe'ye ve Bursa Saitabata Teknik Geziler düzenledik. Millî Tarım Ruhu Buluşması kapsamında kadın çiftçilerimizi Ankara’ ya götürdük.
Burada bizim amacımız Bakanlık olarak Toprağı suyla, Çiftçimizi de bilgiyle buluşturmak. Toprağı doğru suyla, çiftçimizi de doğru bilgiyle buluşturmak…
Kadın çiftçilere gereken değerin verilmesini ve ürettiklerine, harcadıkları emeklerine saygı duyulması gerekmektedir. 
Tüm Yarışmacılarımızı medeni cesaretlerinden ötürü kutlar başarılı bir yarışma geçmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.  

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri