Geçen hafta Sakarya Gazetesi’nde, Yeni Bozüyük Gazetesi’nde ve internet sitelerinde Bozüyüklü çiftçilere KANOLA tohumunun dağıtıldığı haberini okudum. Geçen haftaki yazımın sonunda bu konu ile ilgili yazacağımı söylemiştim.
Kanolayı 15 yıl evvel Kurtköy’de ki arazilerimizde 5-6 yıl ektim. İlk ektiğim yıl hasattan sonra nereye satacağımızı düşünmeye başladık. Tohum torbalarının üzerinde yazılı olan telefon numarasını aradım. “Biz ürettik de kime, nereye satacağız?” dedim. Verdikleri numarayı aradığımıza Tekirdağ Önder Çiftçi Birliği ile tanıştık. Sadece kanola, ayçiçeği, aspir ektirip aldılar.
3-4 yıldır üreticiye taban fiyat az verildiği için çiftçi ekmez oldu, irtibatımız kesilmedi ama ticari alışveriş yapılmaz oldu.
Benim esas anlatmak istediğim konuya gelelim. Kanolayı Ağustos sonu Eylül başında ekmek gerekir. Sebebini sorarsanız soğuğu sevmeyen bir bitki. Kasım ayına geldiğimizde en az kanolanın dört yaprak çıkarması gerekir. Çıkaramazsa kış bitenlerinde yok eder. Bozüyük sert iklimli ilçemiz, tohum Eylül’ün sonunda dağıtılıyor. Farz edelim çiftçi araziyi ekime hazırlamadı hemen ekti. Ekim ayı boyunca bitişi ve dört yaprak olmasına zaman yetmez. Bu tohumlar Ağustos ayında dağıtılacaktı arazi hazırlatılarak Eylül başında ektirilecekti ki başarılı olunsun. Kimseyi şimdiden karamsarlığa düşürmek istemem. Sonunda büyük zararlara uğranıldığını görmek istemem. En az 10 yıl evvel il özel idaresi kanola ekim makinası almıştı, nerede olduğunu bilen var mı?
Ekim için geç kalındığına göre, Osmaneli iklimi ılıman orada ektirilse belki çiftçi mağduriyet yaşamaz.
Bizim görevimiz uyarmak inşallah mağduriyet yaşanmaz.