Bilecik Belediyeler Birliği tarafından Bilecik’e kazandırılan ve entegrasyon anlamında dünyanın en entegre tesisi olma özelliğine sahip, Bilecik Biosun Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin bilgilendirme ve eğitim çalışmaları kapsamında ekipler, ev ve işyerlerini tek tek gezerek, vatandaşlara bilgi veriyor.
Bilecik Belediyeler Birliği tarafından şehrimize kazandırılan tesiste işlenmek üzere, başlatılan Dönüşüm Kaynağında Başlıyor çalışmasına ilişkin geri dönüşüm ve atıkları yerinde toplama çalışmaları için ev ve işyerlerinde bilgilendirmeler gerçekleştiriliyor.
Pilot mahalle olarak seçilen Ertuğrulgazi Mahallesinde başlayan Dönüşüm Kaynağında Başlıyor’’ eğitim ve bilgilendirme çalışmaları şehir merkezindeki iş yerlerinde devam ediyor.
Ev ve işyerlerini ziyaret eden ekipler, vatandaşların hangi tür atıkları nasıl toplayacağı bilgisinin verildiği eğitimlerde vatandaşlara çalışmanın önemi anlatılıyor.
‘’BAŞLATMIŞ OLDUĞUMUZ ATIKLARI YERİNDE TOPLAMA VE GERİ DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİNDE VATANDAŞLARIMIZDAN YARDIM VE HASSASİYET BEKLİYORUZ’’
Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Belediyeler Birliği öncülüğünde, Biosun Katı Atık firması ile ortaklaşa gerçekleştirilen katı atık tesisinde işlenmek üzere ev ve iş yerlerindeki atıkların yerinde toplanmasına ilişkin ev ve iş yerlerinde gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmaları hakkında yaptığı kısa değerlendirmede, Bilecik’te çevreyi koruma ve atıkların milli servete katkı olarak dönmesi çalışması kapsamında hizmet vermeye başlayan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin işlevi ve önemine değinerek, şunları kaydetti:
‘’Bizler Bilecik Belediyesi olarak sadece söylemde değil çevreci belediyecilik anlamında yapmış olduğumuz hizmetler ile temiz bir çevre ve temiz bir dünyanın gerekliliğini her zaman ortaya koyduk. Ekiplerimiz, bütün mahalle ve iş yerlerinde atıkların yerinde toplanması ve geri dönüştürülmesi konularında ev ve işyerlerini geziyor. Geçmişimizden emanet aldığımız dünyamız ve çevremizi yine aynı şekilde geleceğimize en temiz şekliyle teslim etmek için önemli bir çalışmayı fiilen başlattık. Bu konuda vatandaşlarımızın da aynı duyarlılık ve hassasiyeti göstermelerini ve atıkların yerinde toplanması konusunda en verimli şekilde hareket etmelerini rica ediyoruz. Zira şu ana kadar çöp dediğimiz atıklar, her yönüyle geri dönüşüme tabi tutularak, milli servetimiz ve çevreye olumlu katkılar sağlıyor. Ben bu anlamda sahada çalışan arkadaşlarımıza çalışmalarında kolaylıklar diliyorum’’ ifadelerini kullandı.
Bilecik Belediyesi ve Bilecik Belediyeler Birliği Çevre Mühendisi Gürkan Akyurt gerçekleştirilen çalışmalar hakkında verdiği bilgide, ilk aşamada Ertuğrulgazi Mahallesi’nde pilot bölge olarak başlattıkları eğitim ve bilgilendirme toplantılarının tüm ev, iş yerleri ve okulların tek tek gezileceğini belirterek, şunları söyledi:
‘’Ekiplerimiz, çalışmaları kapsamında, ambalaj atıklarının hangi gün ve saatte çıkarılması hangi renkteki konteynerlara atılması gerektiği konularında bilgiler veriyorlar. Buna göre vatandaşlarımızın ambalaj atıklarını mavi renkteki konteynerlere, mutfak atıkları ve buna benzer organik atıkları da sarı konteynerlere, kül ve cüruf gibi atıkların da gri konteynerlere atmaları bilgisini veriyorlar. Bununla birlikte çöpleri toplama aracının hangi gün ve saatte bu atıkları toplayacağı konusunda bilgiler veriliyor ve buna ilişkin apartman girişlerine gün ve saatlerin yazılı olduğu küçük afişler yapıştırılıyor.
Böylece daha önceleri belirli bir güzergahta her gün yapılan fakat her yere ulaşmayan bir sistem varken, yeni sistemde haftada 2 gün olmak üzere artık tüm sokak ve caddelere yayılarak tüm şehre ulaşmış olacağız. Vatandaşlarımıza da bu konuda göstermiş oldukları duyarlılıktan ötürü çok teşekkür ediyoruz.’’ İfadelerini kullandı.
Hexagon Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda ise gerçekleştirilen bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına ilişkin olarak, ekiplerin ev ve iş yerlerini tek tek gezdiğini belirterek, çalışmanın hem çevrenin korunmasına ilişkin hem de elde edilen atıklarla milli servete ve milli kaynaklarımıza yapacağı katkılara değindi.
‘’Evlerimizde, okullarımızda, işyerlerimizde, sokaklarımızda ve benzeri yerlerde oluşan atıkların her birinin aslında milli bir servet değerindedir’’ ifadelerini kullanan Kaan Arda; ‘’Gerçekten ev ve işyerlerinde gerçekleştirdiğimiz çalışma çok önemli. Çünkü atıklar, yerinde ne kadar ayrıştırılmış şekliyle toplanırsa hem maliyet anlamında hem de iş gücü anlamında çok büyük katkıları olacaktır. Bundan dolayı vatandaşlarımız ve iş yerleri sahiplerinin bu konuda bizlere ve ekiplerimize yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Son yıllarda yaşanan çevre sorunlarının hızla artması tüm insanlığın ve diğer canlıların sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bu sorunların başında da atık geliyor. Bu noktada hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor. Her birimiz oluşturduğumuz atıkları kaynağında ayrı olarak biriktirerek ve doğru zamanda gösterilen yerlere bırakarak bu sorunların önüne geçebilir, geleceğimize katkıda bulunabiliriz” şeklinde konuştu.