Karaciğer Dokusunda Herhangi Bir Nedene Bağlı Olarak İyi veya Kötü Huylu Tümörlerin Oluşması: Karaciğer Kanseri

Karaciğer Dokusunda Herhangi Bir Nedene Bağlı Olarak İyi veya Kötü Huylu Tümörlerin Oluşması: Karaciğer Kanseri

Karaciğer Dokusunda Herhangi Bir Nedene Bağlı Olarak İyi veya Kötü Huylu Tümörlerin Oluşması: Karaciğer Kanseri

Karaciğerler birçok fonksiyonuyla insan vücudu için önem arz eden bir organdır. Karaciğer dokusunda herhangi bir nedene bağlı olarak (genetik, radyasyon, travma vs.) anormal hücre bölünmeleri görülebilir. Karaciğer dokusunda meydana gelen bu anormal hücre çoğalmasıyla beraber iyi veya kötü huylu tümörler oluşabilir. Karaciğer tümörleri yani karaciğer kanseri iyi veya kötü huylu olup birden fazla şekilde görülebilmektedir. İşte tüm detaylarıyla karaciğerde meydana gelen tümör oluşumları;

Karaciğer kistleri iyi huylu tümörlerdir. Hiçbir belirti göstermeden dahi gelişebilen bu kanser türü fark edildiğinde içi boşaltılarak tedavi edilir veya kist kurutulur.

Hemanjiomlar da iyi huylu karaciğer tümörlerinden birisidir. İyi huylu karaciğer tümörleri arasında en sık görülen bu tür ilerleyen yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Genellikle hiçbir belirti göstermeden ilerleme gösterirler. Tümör ilerleyen evrelerde daha da büyüyerek çevre organlara basınç uygular ve ağrıya neden olur. Hasta eğer çok fazla şikayet ediyorsa ve dayanamıyorsa hemanjiomlar cerrahi yöntemler ile karaciğerden çıkarılabilir.

Bir diğer iyi huylu karaciğer tümör oluşumu ise hepatik adenomlardır. Bu kanser tipinin bilinen en yaygın nedeni doğum kontrol ilaçlarıdır. Kanama ve ağrıya neden olan bu kanser türü zamanla patlayabilir be iç kanamaya neden olabilir. Bu yüzden takibi sıklıkla takip edilmeli ve cerrahi olarak karaciğerden çıkarılmalıdırlar.

https://www.uzmandoktor.nete göre kötü huylu olarak adlandırılan tümör oluşumları esas olarak karaciğer kanseri olarak adlandırılır. Bu karaciğer kanseri tipleri iyi huylu tümörlere göre daha ciddidir ve metastaz yani yayılma olasılığı oldukça yüksektir.

Hepatoselüler karsinoma olarak adlandırılan kötü huylu kanserler karaciğerde en büyük hasara neden olan ve en yaygın görülen kötü huylu tümörlerdir. Öyle ki dünya üzerindeki her 4 karaciğer vakasından 3 tanesi bu tür içerisindedir. Kanserin oluşumunda karaciğer hücrelerinin aşırı çoğalması etkilidir. Bu kanser türü karaciğerden yayılarak dolaşım sistemiyle beraber diğer organlara taşınabilmekte ve gittiği dokularda ciddi hasarlara neden olabilmektedir.

Karaciğer Kanserinin Nedenleri Nelerdir ?

Karaciğer kanserleri, esas hücrelerin herhangi bir nedene bağlı olarak yapısının bozulması ve anormal bir biçimde çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Bu kanser türüne zaman zaman karaciğer enfeksiyonları ve viral enfeksiyonlar da neden olabilmektedir. İşte karaciğer kanseri oluşumunda risk faktörü taşıyan nedenler;

  1. Ailede karaciğer kanserinin varlığı veya kansere yatkın genlerin varlığı
  2. Hepatit B, Hepatit C ve çeşitli enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak karaciğerde gelişen hepatit
  3. Uzun süreli alkol kullanımından dolayı siroz ve karaciğer tahribatı
  4. Sigara kullanımı
  5. Diyabet ve obezite
  6. Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak karaciğer hasarları nedeniyle karaciğer kanseri meydana gelebilmektedir.

Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Karaciğerin tüm vücut üzerinde bir etkisi olduğu için karaciğer kanserinde tüm vücudu etkileyebilen şu belirtiler görülmektedir;

  1. İştah kaybı
  2. Kaşıntı
  3. Karın boşluğunda sıvı birikmesi
  4. Özellikle gözü etkisi altına alan sarılık
  5. Karın krampları ve hassasiyet
  6. Karaciğer büyümesi
  7. Açık renkli dışkılama gibi belirtiler karaciğer kanserinde en yaygın görülen belirti ve bulgulardandır.

Karaciğer Kanserinin Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?

Karaciğer kanserinin tanısında kan testleri ve biyopsi kullanılsa da en önemli tanı aracı biyopsi örneğinin alınmasıdır. Hastaya anestezi verilerek karaciğer dokusundan bir karaciğer biyopsisi örneği alınır ve patolojiye gönderilir. Çıkan sonuçlara göre hastaya kesin olarak tanı konulabilmektedir.

Karaciğer kanserinde birçok farklı tip görüldüğü için birbirinden farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir ancak en iyi tedavi hastalığın en erken döneminde teşhisin konulması ve tümörlü dokunun kesilip çıkarılmasıdır.

Hastalığın seyri ve hastanın durumuna bağlı olarak cerrahi yöntem en iyi yöntemdir. Onkoloji doktorları tarafından hasta takip edilir ve ameliyat olup olmayacağına karar verilir. Eğer karaciğerdeki kanserli hücreler yayılım göstermişse ve karaciğerde büyük miktarda bir tahribat varsa diğer tedavi yöntemleri değerledirilmeye alınabilir.

Karaciğer kanseri vakalarında uygun donöründe bulunmasıyla nakil işlemi yapılabilmektedir ancak bu çok az hastada gerçekleştirilebilmektedir. Cerrahlar ve onkoloji uzmanları hastayı değerlendirir ve nakil kararını verirler. Ancak karaciğer naklinin yapılabilmesi için kanserli hücrelerin yayılım göstermemiş olması gerekmektedir.

Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerle de karaciğerdeki kanserli hücrelerin çoğalması durdurulabilir ve hastalık ortadan kaldırılabilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sakarya Gazetesi Haberleri