KASTEN YARALAMA SUÇU

SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

Kasten yaralama suçuyla korunan hukuki değer mağdurun beden bütünlüğü, vücut dokunulmazlığıdır. Bunun yanında kişilerin güven içinde yaşama hakkı da korunmaktadır. Suçun konusunu ise canlı bir kişinin vücudu oluşturur. Kasten yaralama suçu Türk Ceza Kanunu’nda vücut dokunulmazlığa karşı suçlar bölümünde yer almakta, buna göre; kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şayet kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. Yani örneğin, kişinin vücudunda yaralama eylemi nedeniyle morluk, şişlik, çizik vs olması basit tıbbi müdahale ile giderilebilir kabul edilmekte ve burada mağdurun şikayeti de aranmaktadır. Şikayette bulunulmadığında kasten yaralama suçunun faili yargılanmamaktadır.

Fiilin Üstsoya, Altsoya, Eşe veya Kardeşe Karşı İşlenmesi:

Fiilin belirtilen akrabalara karşı işlenmesinde, failde daha ağır bir acımasızlık bulunması, mağdurun yakınından gelebilecek saldırıya karşı daha savunmasız olması nedeniyle ceza arttırılarak verilmektedir. Fiilin eşe karşı işlenmesi içinse resmi nikâh şarttır. Dini nikahlı veya evlilik dışı birlikteliklerde bu nitelikli hal uygulanmaz. Taraflar arasında açılan bir boşanma davası varsa da eşlerin boşanmasına ilişkin mahkeme kararı kesinleşmedikçe bu nitelikli hal uygulanabilir.

Fiilin Ruh veya Beden Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda Olan Kişiye Karşı İşlenmesi:

Fiilin ruh veya beden bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kişiye karşı işlenmesi cezanın arttırılmasını gerektirir. İleri yaş, hastalık, ruhi ve fiziki güçsüzlük, baygınlık, uyku halinde olma, narkoz etkisinde bulunma gibi durumlar kişinin kendisini savunamayacağı hallerdendir. Ancak yalnıza mağdurun yaşlı veya kadın olması, yaşının küçük olması bu nitelikli halin uygulanması için yeterli değildir. Bu durumların mağdurun kendisini savunmasını engellemesi gerekir. Ayrıca savunmasızlık durumu fiilin işlendiği yer ve tarihte mevcut olmalıdır.

Kamu görevlisine yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve fiilin kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle işlenmesinde de ceza arttırılmaktadır. Örneğin bir polis, zor kullanma yetkisini kullanırken, durumun gerektirdiği ölçünün üzerinde güç kullanarak başkalarının yaralanmasına neden olursa bu nitelikli hal uygulanabilir.

Fiilin Silahla İşlenmesi:

Silahın mağdurun üstünde korku yaratması, mağdurun direncini kırması, faile cesaret vererek suçun işlenmesini kolaylaştırması nedeniyle, yaralamanın silahla gerçekleştirilmesi cezanın arttırılmasını gerektirmiştir. Ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici, zehirleyici, boğucu veya bereleyici alet kasten yaralamada silah olarak kullanılabilir. Ayrıca kezzap, kızgın yağ, biber gazı da somut olaya göre silah olarak değerlendirilebilir.

Ayrıca kasten yaralama sonucunda mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, konuşmasında sürekli zorluğa, yüzünde sabit ize, yaşamını tehlikeye sokan bir duruma, gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına, iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine, duyularından veya organlarından birinin işlevini yitirmesine, konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına, yüzünün sürekli değişikliğine, gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine, vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına veya ölüme neden olması halinde failin cezası arttırılır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.