Kayı Sancağında kültürel metaverse projeleri

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Son yıllarda sosyal medya uygulamaları hemen hemen tüm kuşakların ilgi odağında.7’den 70’e herkes kendine özgü bir uygulamada hikâyelerini oluşturuyor, resimler ve videolar paylaşıyor. Milyonlarca insan bu durumları takip ediyor. Birde reklamlardan ciddi oranda para kazanılıyor.  Kim derdi 90’larda bir gün Twitter, Facebook ve Instagram çıkacak, sayısız kullanıcı sanalda fenomen olacak. İşte gelecek de şimdiden yazılıyor. Kripto para ve Metaverse derken herkesin artık ikinci bir yaşamı başlıyor. Dünya haritalarıyla birlikte birçok sanal haritalar oluşturulmuş parsel parsel satılıyor. İnanılması güç ama binlerce dolara değerine ulaşmış araziler bulunmakta. Peki, kayının sancak kenti, ikiz başkenti kültürel anlamda ne yapabilir bu gelecek sanal yaşamlarda.

İlk olarak bu yeni proje fikri nasıl oluştuğunu açıklamak gerekir. Üniversitemiz akademisyenlerimizden değerli bir hocamız, Osmaneli ‘de yer alan tarihi kilisenin restorasyon çalışması için, Kültür Turizmini artıracak bir proje fikri ortaya koydu. Uzmanlık alanımız tersine mühendislik, tasarım ve sonlu elemanlar analizi olunca, bizim de bu konu hakkında bir fikrimiz oluştu. Birde buranın restorasyonu bürokrasiye takılınca, yeni planlar oluştu akademik dünyamızda. Bu kapsamda ilk olarak harabenin taranması, tasarlanması, arkasından statik analizlerinin sonlu elemanlar ile modellenmesi geldi aklımıza. Böylece bu kilise sanal ortamda nerden yıkılır ilk olarak öngörülerek güçlendirilecek, sonrasında da ise orijinal mimarisi ile modellenebilecekti. 

Birçok yeni nesil mimari fikir atıldı yapılan beyin fırtınası sonucunda ortaya. Acaba bu kilise farklı kültürlere göre dekore edilse, hatta camiye çevrilse nasıl bir tasarım olurdu acaba? Bizim için bu modellemeleri yapmak, restorasyon çalışmalarına göre çok kolay bir süreç. Aynı şekilde üretmek ve hatta eklemeli imalat yöntemiyle 3D yazıcılarda yazdırmak. Farklı mimariler sergilenir yığıntının yan tarafında kurulacak mini sergi çadırında. Böylece bir basamak daha ekledik bu projenin ucuna. Bu tasarımlar sanal ortamda boşa mı gidecek? Birde sanal gerçeklik gözlükleri yardımıyla farklı mimariler Metaverse evrenine taşınırsa, Oldu mu sana kuruluşun şehri artık sanal yaşamda!

Bu proje tasarlanırken Kültür İl Müdürlüğünün önerisiyle diğer tarihi yapılar da gündeme geldi. Söğüt’ümüz, Ahi Edebali’miz, Dursun Fakihimiz daha birçoğu var bu kültür mirasımızda. Mini bir toplantı yapıldı BEBKA ve Kültür Bakanlığı İl Müdürlüğümüzle. En önemlisi bütçe! Ekipman için kabul edilmesi muhtemel; Avrupa Birliği projesi güzel bir destek kaynağı, özellikle kilise projesi için. mini toplantının ardından haftalar geçse de, inşallah umut ediyoruz bir gün ciddi adımlar için toplanırız tekrardan. Başlayalım derim ben şehrimize yakışır yeni nesil projeler için.

Hayal edin Meta evrenine tüm servetini ayıran bir Zuckerberg var artık. Katlayacak bu teknolojinin gelişimini ve prestijini. Bir de bakmışsınız Ertuğrul Gazi dedemizle sohbet edeceğiz, yani programlanmış yapay zekâ yazılımlarla. Ucu bucağı yok bu Meta evreninin. Üç boyutlu projektörler birde çıktımı pazara, artık TV’ler antika olur herhalde. Bizler için en önemli olansa, bu kat kat olan pastadan Kayı Sancağı olarak nasıl bir dilim alırız. Kültür turizminde diğer illere göre hayli geri kalmış kuruluşun şehrini nasıl canlandırırız. Tren kalkıyor değerli bürokratlarımız, biz en güzel yerden nasıl bilet sağlarız! Havada kalmasın bir selfie karesinde bu güzel fikirlerimiz. Merak etme! taahhütümüzdür bu projeyi Kayı Boyuna yakışır bir biçimde tamamlamak; adımızla ve iş ahlakımızla. Devletini seven kamu görevlileri olarak, bir gün dirilişin şehri olmak için; hazır, daima hazır bekleriz! 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.