KONYA’DA 80 BİNDE DEVR-İ ALEM

MEHMET ERDAL

Konya'nın merkez ilçelerinden Meram Belediyesi tarafından 80 binde Devr-i Alem parkında Şeyh Edebali ve Ertuğrulgazi türbelerinin ve anlamının olmayışı eksikliği hissediliyor.

Mehmet ERDAL

Geçtiğimiz hafta Konya ziyaretim olmuştu. Konya'da ikamet eden akrabalarımızla birlikte Meram Belediyesi tarafından yaptırılan "80 binde devr-i alem" parkını gezme fırsatımız oldu.  80 bin metrekarelik bir alana sahip bu park adını da yüzölçümünden aldığını öğrendik.

Geniş otopark alanı ve rahat bir gezme olanağı sağlanan park başta Konya olmak üzere çevre illerinde beğenisini toplamış durumda. Şehre farklı bir hava kattığını belirten Konyalılar ise yeni parklarından oldukça memnun.

80 binde devri alem parkı üç bölümden oluşmakta. Birinci bölüm dinazor maketlerinden oluşan "T-Reks" . İkinci bölüm "Cihan-ı Türk" adı verilen ve minyatürlerin bulduğu bölüm. Üçüncü ve son bölüm ise masal kahramanlarının bulunduğu "Pamuk Şekeri".

Meram Belediyesi tarafından Adriyatik Denizinden Çin'e kadar büyük bir coğrafya üzerinde kurulduğu medeniyetin taştan yapılmış abidelerinin minyatürleri parkta Cihan-ı Türk bölümünden yerini almış. Toplamda 120 maket gösterime sunulmuş. Eserlerin yanına gelindiğinde toplam 6 dilde tarihi eserler hakkında bilgi verecek butonlar bulunmakta.

BİLECİK'TEN ESER OLMAYIŞI ÜZÜCÜ

Osmanlı Devlet-i Aliyye'nin manevi mimarı Şeyh Edebali Hazretleri ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrulgazi'nin türbelerinin bu parkta yer almaması ziyaretçiler tarafından eksikliği hemen hissediliyor.

Bilecik'ten hiçbir eseri görememenin üzüntüsüyle ziyaretçilerle kısa bir söyleşim oldu.  Edebali Türbesini göremediklerini vurgulayan bir ziyaretçi, "Bu kadar çok Osmanlı eseri burada bulunuyorsa, Edebali Hazretlerinin katkısı çok büyüktür. Biliyorsunuz Edebali Hazretleri Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusudur. Umarız en kısa sürede bu eseri de burada görebiliriz" yorumunu yaptı. 

Böyle güzel bir parkta Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Bilecik ilinden hiçbir eserin bulunmayışı hoş karşılamayan farklı bir ziyaretçi ise; "Parkta mini bir medeniyetler gezintisi yapabiliyoruz. Gezme fırsatı bulamadığımız bir çok mekanı bu park sayesinde dolaşabiliyoruz. Fakat Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu Şeyh Edebali Hazretlerinin ve Ertuğrul Gazi türbelerinin maketlerini bulamadık.  Her fırsatta 'İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın' felsefesini benimsediklerini söyleyen Konya Milletvekili ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketinde böyle bir eksiklik umarız ki en kısa sürede giderilir" dediler.

Cihan-ı Türk adı verilen bölümde yetişkinlerin ilgi odağı olmuş durumda. İstanbul boğazı karşılıklı olarak özenle hazırlanmış parkta, Konya'ya ise ayrı bir önem verilmiş. Konya'daki eserleri ayrı bir bölümde gezmeniz mümkün. Yurt dışındaki tarihi eserlerin maketleri 1/25, yurt içindeki tarihi eserlerin maketleri ise 1/20 ölçeğinde hazırlanmış ve eserlerin üzerindeki butonlara basarak 6 dilde otomatik bilgi alabiliyoruz.

KONYA'YI DİNOZORLAR BASMIŞ

Yine park içerisinde farklı bir yapıt göze çarpıyor. Şu ana kadar bilinen farklı dinazorların yaşadığı tahmin edilen yıllarıyla birlikte izleyicilerin beğenisine sunulmuş. Hareket edebilme ve ses çıkartmalarıyla ayrı bir ilgi odağı olan bu bölüm özellikle çocukların büyük beğenisini topluyor. Gerçek görünümlü bu bölümde çocuklar dinazorların üzerine çıkıp, ata biner gibi binebiliyor.  Fotoğraf çekinebiliyorlar. 165 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen dinazorların  en büyüğünün yüksekliği ise 45 metre. 80 binde devri alem parkındaki dinazorlar ayrı renk katmış.

ÇOCUKLAR SANAL KAHRAMANLARLA BİR ARADA

80 binde devri alem parkının üçüncü ve son bölümünde ise çocukların sanal kahramanlarına ayrılmış durumda. Hacivat ve Karagöz'den Keloğlan'dan, Süpermen'e  Redki'e, Yedicücelerden Pamuk Prenses ve 7 Cüceler'e, kadar her türlü sanal kahramanı ortam canlandırması ile parktaki Pamuk Şekeri bölümünde yerini almış. Çocukların içinden hiç çıkmak istemedikleri bir bölüm burası.

Edebali ve Ertuğrul Gazi türbelerinin olmayışının telafisini yapacağını sandığım Meram Belediyesince düzenlenen 80 günde devri alem parkı gidilip, gezilmeye değer.

Edebali ve Ertuğrul Gazi türbelerinin 80 binde devri alem parkında yerini aldıklarında Bilecik'te ki okullarımızda  ayrı bir gezi yeri olmuş olur. Her yıl düzenlenen İstanbul gezilerine farklı bir alternatif olacaktır. 

Ziyaretimin sonunda park görevlilerine sitemimi ve talebimi iletmek için görüşmek istedim. Fakat güvenlik görevlilerinin, şu anda yetkili burada değil, biz talebinizi ileteceğiz dediler parktan ayrıldım.

Ben gördüğüm eksikliği dile getirdim. İlimiz idarecilerinin Meram Belediyesi ile temasa geçmesini de hatırlatmak istiyorum. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.