Çeşitli ihtiyaçları karşılamak için banka kredisi kullanmak isteyenlerin karşısına çıkabilecek kavramlardan biri de kredibilitedir. Kredibilite, en genel şekliyle kişilerin bankalardan kredi almaya uygun olup olmadığını gösteren parametrelerden biridir. Bu nedenle herhangi bir nedenle herhangi bir bankaya tüketici kredisi için başvuru yaptığınızda banka tarafından dikkate alınacak unsurlardan biri de genel kredibilite tablonuzdur.
Kredibilite, kişinin finansal geçmişi, ödeme alışkanlıkları, daha önce kullandığı krediyi ya da kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyip ödemediği, mevcut borç durumu gibi unsurlar dikkate alınarak tespit edilir. Tahmin edebileceğiniz gibi bankalara yaptığınız kredi başvurularında bu unsur bankanın vereceği kararda son derece etkilidir. Kredi notu olarak da değerlendirilebilecek olan kredibilite unsuru bankanın kredi başvurunuzu onaylayıp onaylamayacağında en etkili olan unsurlardan biridir.
Kredibilite Önemli mi?
Eğer kredibilite durumunuz yüksekse ve finansal durumunuzda uygunsa banka yapacağınız başvuruyu yüksek olasılıkla onaylayacaktır. Ancak kredibilite düşükse bankadan düşük bir meblağ talep etseniz dahi kredi başvurunuz reddedilebilir. Sadece kredi başvuruları konusunda değil bankaların uyguladığı kredi faiz oranları konusunda da kredibilitenin önemli olduğunun altını çizelim. Çünkü iyi bir kredibiliteye sahip olan kişilere bankalar daha avantajlı kredi koşulları sunabiliyor ve daha düşük faiz oranları eşliğinde kredi kullanmaları mümkün hale gelebiliyor. Dolayısıyla bu açıdan ele alındığında da kredibilitenin önemli bir parametre olduğu sonucuna varabiliriz.
Kredibiliteyi Etkileyen Faktörler Neler?
En çok merak edilen konulardan biri de kişinin kredibilite tablosunu etkileyen unsurların neler olduğudur. Öncelikle kredi notunun bu konuda dikkate alındığını belirtebiliriz. Kişinin genel finansal durumunun yanı sıra ödeme alışkanlıkları da dikkate alınarak belirlenen kredi notu ya da bir başka deyişle kredi puanı kredibiliteyi de büyük oranda etkiler. Bununla birlikte kişinin gelir durumunun da etkili unsurlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Belgelenebilir nitelikte olan gelir durumunun yüksek olması kredibilitenin de yüksek olmasını sağlar.
Bir diğer faktör de kişinin mevcut borç durumudur. Eğer kişinin gelirine göre yüksek oranda borcu varsa ödeme alışkanlıkları olumlu olsa dahi kredibilite düşük olabilir. Mevcut borç durumunun yüksek meblağlara tekabül etmesi kredibiliteyi ciddi düzeyde olumsuz yönde etkiler. Son olarak daha önce kullanılan banka kredilerinin gecikmesiz ve düzenli bir şekilde geri ödenmesinin de kredibiliteyi olumlu etkilediğini eklemeliyiz.
Kredibilite Nasıl Artırılır?
Eğer kredibiliteniz düşükse bunu yükseltmenin yollarını öğrenebilir ve deneyebilirsiniz. Bazı alışkanlıkların değiştirilmesi, kredibilitenin de yükselmesini sağlayacaktır. Peki, nedir bu alışkanlıklar? İşte yanıtlar…
Kredi bank kartı ve kredi ödemelerinizi mutlaka düzenli olarak yapmalısınız. Sadece kredi kartının asgari tutarını ödemek doğru bir davranış değildir. Mümkün olduğu müddetçe kredi kartı borcunuzun tamamını ödemeye özen gösterin.
Mevcut borçlarınızı azaltmak kredibilitenin yükselmesini sağlar. Bu nedenle mutlaka borçlarınızı olabildiğince azaltın.
Gelirlerinizi belgeleriniz bankalar için büyük bir önem taşır. Dolayısıyla gelir durumunuzu mutlaka gelir belgesi ya da resmiyeti olan evraklar eşliğinde belgelemeniz gerekir.
Çok sık kredi başvurusunda bulunmaktan kaçınmalısınız. Eğer çok sık kredi başvurusu yapıyorsanız bu bankalar nezdinde sizin riskli olduğunuzu gösteren bir duruma dönüşebilir. Aynı zamanda çok yüksek meblağlarda kredi talep etmenizde kaçınmanız gereken davranışlardan biridir.
Kredi Notu ve Kredibilite Arasındaki Bağlantı Nedir?
Kredi notu ile kredibilite aslında aynı anlama gelmez ancak aralarında bir bağlantı olduğu da bilinmelidir. Kredi notu, kredibilitenin göstergelerinden biri olarak kabul edilir. Çünkü kişinin finansal geçmişini gösteren en önemli unsur kredi puanıdır. Bu nedenle kredi puanının yapılan kredi başvurularında dikkate alınan önemli bir faktör olduğunu da söyleyebiliriz. Kredi puanı kaç olduğunda bankadan kredi alabileceğiniz konusunda ise sizlere fikir verebilecek bir tablo aktaralım.
0-699 (yüksek riskli, kredi alması zor)
700-1099 (orta riskli, kredi alması zor)
1100-1499 (az riskli, kredi alabilir)
1500-1699 (iyi, kredi alabilir)
1700-1900 (çok iyi, kolaylıkla kredi alabilir)
Kredi notunuz belirli bir puanın üzerindeyse kolaylıkla kredi alabilmek için hangi bankaya başvurmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Düşük faizli ve dosya masrafı ödemeden kredi kullanmanızı mümkün kılan Enpara.com, ihtiyaç kredisinde en çok tercih edilen bankaların başında geliyor. Enpara.com internet sitesine tıklayarak ihtiyaç kredisi için uygulanan güncel faiz oranlarına göz atabilir ve online olarak kredi başvurunuzu kolayca iletebilirsiniz.