KUL HAKKI

MEHMET ERDEM

Geçtiğimiz Cuma günü Bilecik merkeze bağlı bir köye misafirliğe gittim. Yaz ayları olması hasebiyle camide 33 cemaat vardı. Köylüler namaza 20 dakika kala camiye gelmeye başladıkları halde, köyün imamı ezana yedi sekiz dakika kal camiye geldi ve bir Yasin-i Şerif okudu.

Neyse ikindi vakti geldi ezan okundu. İkindi namazını camide kılmak için camiye geldiğimde, camide birkaç cemaatin olduğunu fakat görevli imamın olmadığını görünce, imam yok mu diye Köylülere sordum. Köylüler, köydedir ama gelmedi dediler. Herkes kendi namazını kıldı ve camiden ayrıldı.

Yeni atanmış olan Sayın Bilecik Müftüsüne soruyorum.

Görevli çizelgesi baktığımda İmam'ın haftalık izninin Cumartesi günleri olduğu yazıyordu. Yine Cami görevlisi ile ilgili yazıda, imamların Cuma günleri izinli olamayacakları yazıyordu. Tüm bunlara rağmen Köy İmamı ikindi vakti namazını kıldırmaya gelmemişti. Zaten köylerin çoğunda ezan merkezi sistemle okunuyor. Köylerde görev yapan İmamlar neredeyse ezan okumayı unutacaklar. Köylerdeki merkezi ezan okuma işi sona erdirilemez mi? İmamlar devletten maaş alıyorlar. Aldıkları maaşlarında 85 milyon Türk milletinin hakkı var. Kul hakkını herkes bilir ama, en çok bilmesi ve bu konuda cemaati aydınlatması gerekenler İmamlar değil mi? Sayın Müftüm. Bir nüfus memuru, bir vergi dairesi memuru, "Bugün öğleden sonra daireye kimse gelmez, bende işe gitmeyeyim" deme gibi bir lüksü olabilir mi? Ama lojmanı caminin bitişiğinde olan bir imam, izinli olmamasına rağmen vakit namazını kaldırmaya gelmeyebiliyor. Yine görevli çizelgesindeki açıklamada, imamların vakit namazından 20 dakika önce camiye gelerek hazır bulunmaları gerektiği yazıyor. Ezan okumazlar, camiye cemaatten sonra gelirler, birçoğu namazdan önce15-20 dakika cemaati bilgilendirici vaaz vermezler. Kıldıracakları namazların toplasan bir günlük süresi bir saati geçmez. Sonra da kalkıp cemaate "Kul Hakkını" anlatmaya kalkarlar. Önce kendilerinin Kul hakkına riayet etmesi gereken imamlarımıza Allah selamet versin diyorum. Sayın Bilecik Müftümüze tekrar hoş geldiniz diyor, bu olumsuz konularla ilgili çalışmalar yapacağına gönülden inanıyorum. Yok böyle devam edelim deniliyorsa, Cuma günleri verdiğiniz vaazlarda Cemaate "Niye Camiye Gelmiyorsunuz" diye söz söylemeyin. Çünkü buna hakkınız yok.

(Not: Elbetteki bütün imamlarımız aynı değil. Yazdığım konu görevini layıkıyla yapmayan imamlarla ilgilidir. Görevlerini layıkıyla yapan, aldığı maaşı helal ettiren imamlarımızdan Allah Razı Olsun.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.