Son bir yıldır ekonomi alanında ortaya çıkan problemlerin temelleri; nitelikli ürün imalatındaki eksikliklere ve enerji maliyetlerindeki artışa dayanmaktadır. Aslında devletimizde 100,000,000,000 dolarlık ortaya çıkan cari açığın da nedenleri aynıdır. Ülkemizde öncelikli olarak üretim artmalı ve ihracat artırılmalıdır. Fakat bu ihracatı artırırken ithalat patlamasına neden olmayacak yatırımlar ve araştırmalar yürütülmelidir. Aksi takdirde dün IMF’den borç alırsın, bugün ise Arap ülkeleri ile repo anlaşması yapmak durumunda kalırsın. ABD ikinci dünya savaşı sırasında yatırım yaptığı teknolojilerin en fazla %20’ sinin karşılığını almıştı. Ama önemli olan tüm imkânlarını bu kapsamda seferber ederek, Pan Am ve Loockheed Martin gibi devlerin ortaya çıkmasını sağladı. Şehrimiz için bu durum bir yol haritası olmalı bence tüm yöneticilere.
Değerli valimizden, vekillerimizden, sanayi bölgelerimizden, rektörümüzden ve il başkanlıklarından bu kapsamda bir isteğim var. Lütfen teknoloji ve tasarım üretip; kg fiyatı 100 dolar üstü satış yapabilecek potansiyelli Ar-Ge projelerini destekleyiniz cani gönülden. İlk olarak düşük maliyetli bir yer, fatura kesebileceği bir sistem, markalaşabileceği bir şirket kurulmalı şehrimizde girişimciler. Yani rica ediyorum deneme şansı verin tüm genç girişimcilere, kurulabilecek bir Kuluçka Merkezi veya Tekmer bünyesinde.
Bakıyorum çevreme herkes bir şey üretmek istiyor. Acaba bir şirket mi kursam diyor? Ama korkuyor arkadaş. Kiralar yüksek, Algı vergi nedir? Bu işler nasıl yürür? Muhasebe işlemleri ve maliyetleri kurtarır mı? Ürün satıp para kazanabilir mi? İşte can alıcı konular bunlar. Teknoloji üreten çalışmalarda aslında en son düşünülmesi gerekenlerdir bu sorunlar. İlk olarak araştırmalar, deneyler, prototipler ve nihai ürünler ortaya çıkmalı. İşte tamda bu iş için gerekli olan; sadece bir 10 metre kare alan.
Bence akademide yer alan konusunda uzman her hocamızın bir şirketi olmalı. Ama gerçekten çok zor bu şehirde. Ne alt yapı müsait, ne de yol gösterici yeterli değil gençlere. Başlamak için değerli yöneticilerimiz; bir alan sağlayın araştırıp geliştirmek isteyenlere. Biz de bu kapsamda görüşmeler yaptık bazı değerli yöneticilerimizle. Başta KOSGEB olmak üzere birçok kurum sıcak baktı bu girişime. Ama sadece sıcak bakmak yetmez, birazcık omuz atmak lazım bu önemli projeye. Kuralım 20 odalı bir kuluçka merkezi, verelim muhasebe ve satış desteği. Görelim bakalım o zaman kaç tane daha AHİ HVS projesi ortaya çıkar karşımıza. Başarı kaçınılmaz olur azmin karşısında.
Ne yurt dışından gelen para, ne de büyük ölçekli kurulan fabrikalar kapatmaz bu cari açığı. İhtiyacımız belli aslında. Ya ucuz enerji bulmalı, ya da ileri teknoloji üretmeliyiz. Yoksa dolar düşsün diye çok bekleriz. Akademi ve genç girişimciler nasıl olsa destek olmadan da üretir diye düşünürsek, kilosunu 4 dolara ürün satarak bir asır daha geçiririz.