Geçen hafta bugün için mahalli seçimlerin neticelerini yorumlayacağımı belirtmiştim.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Partiler demokrasinin her alanda uygulanmasını, vatandaş hürriyetinin genişletilmesini istemekte iseler de, parti içerisindeki uygulamaları ile tam tersini yapıyorlar. Bütün partiler Milletvekili, Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi adaylarını merkezi sistemle belirlemeye başladılar. İl, İlçe teşkilatları ile delegeleri sorumsuzluğa ve partisine karşı soğumasına sebep oluyor.
Delege demek partisine oy toplayan kişi demektir. Siz eğer normal zamanda delegeye kıymet vermezseniz, delege de seçim zamanında aynı ilgisizliği gösterir.
Seçim çalışmaları sırasında partilerin gösteri mahiyetinde yaptıkları yürüyüşlerde gördüklerim, yukarıda koyduğum teşhisin doğruluğunu gösteriyor.
Partiler yürüyüş yapacakları konvoya parti teşkilatlarını, delegelerin çoğunu getiremediler. Sebep gayet basit. Siz ilçe, il tekilatlarına delegelerine seçimlerden evvel “Sizde kim oluyorsunuz” havasında davranırsanız, delegenin herhangi bir şikayetine kulak tıkarsanız, işte seçimlerde karşılaştığınız gibi olur.
Partiler ilçe, il seçim kurullarına yaptıkları itirazlarda genelde “RED” ile karşılaştılar. Seçim kurulları genelde itiraz edilen sandıklarda itiraz eden partinin sandık temsilcisinin seçim tutanaklarında itiraz notunun olup olmadığına bakıyor. Buradan şu anlaşılıyor herşey sandık başında kazanılıyor veya kaybediliyor.
1980’li yıllardan evvel partiler seçimlerden evvel delegelerini toplar, sandık temsilcilerini seçer, sandıkta nasıl davranacakları ile ilgili seminerler verirdi. Bu tip çalışmaların yapılmaması son seçimlerde daha çok görüldü. Çünkü çok az oy farkıyla seçimler kazanıldığı görüldü, 1 oy altın değerini buldu. Sandıkta parti temsilcilerinin değeri anlaşıldı. Umarız partiler seçimlerden ders almıştır.
Şimdi gelelim il merkezindeki seçim sonuçlarına.
Belediye Başkanlığı seçim sonuçları il merkezinde şöyle;
MHP: 2936
DSP: 343
CHP: 8756
BBP: 380
DP: 1405
SP: 667
AKP: 8867
Aynı partilerin il merkezinde il genel meclisi oylarına bakalım.
MHP: 3111
DSP: 448
CHP: 7557
BBP: 934
DP: 1691
SP: 984
AKP: 7730
Belediye Başkanlığı seçimlerine katılmayan Anavatan Partisi İl Genel Meclisi seçimlerine katıldı ve İl Merkezinde 147 oy aldığını belirtelim.
Görüldüğü gibi ortada iddialı iki parti AKP ve CHP Belediye Başkanlıklarında aldıkları oyu İl Genel Meclislerinde alamıyorlar. Ak Parti Belediye Başkanlığı ile İl Genel Meclisi arasındaki oy farkı 1137. CHP’nin ise 1199. Yani partiler başkanlıkta bu oy farkını nasıl kapattılar. MHP İl Genel meclisinde 3111 oy alırken, başkanlıkta 725 düşüşle 2936 oy alıyor. Yine DP il genel meclisinde 1691 oy alırken belediye başkanlığında 533 oy eksiğiyle 1158 de kalıyor. Büyük Birlik Partisi’nde İl Merkezinde İl Genel Meclisi oylarında 934’ü bulurken başkanlık seçimlerinde 554 eksiği ile 380 oy alıyor.
Vatandaşımız öyle oy vermiş ki “Benim oyum ile çobanın oyu bir mi” diyenlere parmak ısırtıyor.
Üstad Necip Fazıl’ın şu mısralarına bu oy taksimi ne kadar uyuyor.
Bir kişiye dokuz,
Dokuz kişiye bir pul.
Bu taksimi kurt yapmaz,
Kuzulara şah olsa.
Ak Parti’nin İl Genel Meclisi oyları il merkezinde 7730, başkanlıkta ise 8867 oy alıyor. Aradaki 1137 oyu nereden alıyor. Partilerin birbirlerine yakınlık derecelerini düşünerek hareket edersek şöyle bir sonuçla karşılaşıyoruz.
Saadet Partisi’nin başkanlık ile il genel meclisi arasındaki oy farkı 317. Büyük Birlik Partisi’nin 554. İkisinin toplamı 871. 1137’den kalır 266 oy. MHP’nin başkanlığa göre 725 oyunun 266’sı Ak Parti’ye kaydığını düşünürsek böylece Ak Parti eksiğini tamamlıyor.
CHP İl Merkezinde İl Genel Meclisi seçiminde 7557 oy alırken, başkanlıkta 8756 oy alıyor. Aradaki 1199 oyu nasıl kapattı.
DSP Başkanlıkta 343 oy alırken İl Genel Meclisi’nde 448 ay alıyor. Anavatan Partisi başkanlıkta seçimlere girmiyor. İl Genel Meclisi’nde 147 oy alıyor. Demokrat Parti’nin başkanlık ile İl Genel Meclisi arasındaki oy farkı 533. Üçünün oy toplamı 781 ediyor. Geriye kalan 418 oyu ise MHP’nin AKP’ye giden 266 oydan arta kalan 459 oyun 418’i, CHP’ye gittiği anlaşılıyor.
Gördünüz mü şu milletin büyüklüğünü, şah olsa bu taksimi yapamaz.
TAŞI GEDİĞİNE
Belediye Başkan Yardımcısı Metin Velioğlu’nun memleketi Sakarya’ya dönüşünü haber yapan Yarın Gazetesi, habere şöyle başlamış; “İlimizin gündemini belirleyen hatta yaptığımız haberlerle meslektaşlarımıza bile haber konusunda yardımcı olan gazetemiz...”
- Siz gazetemisiniz, haber ajansı mı?
- Yoksa çatma sırası meslektaşlara mı geldi?
TAŞI GEDİĞİNE
Transferleri sadece futbolcular yapmıyor.
- Gördüğünüz gibi seçimlerde de oy transferi yapılmış.
NE DEMİŞ, NE DEMİŞ
- Nato’nun eli nerede kana bulanırsa, hemen Rasmursen’in seçilmesindeki gerilim hatırlanacak ve onun seçimine katkıda bulunan herkes suçlanacak.
Ahmet TAŞGETİREN / Gazeteci
- Krizin altında, kapitalizmin açgözlülüğü ve sektördeki kişilerin aşırı para hırsı yatmaktadır.
Ömer Cihad VARDAN / MÜSİAD Genel Bşk.
- Nüfusa geç yazıldım, gerçek yaşım 113’tür. Bu yaşıma kadar kimsenin işine karışmadım. Yoğurt, süt yedim. Namazımı kıldım. Her gece yatarken de Yasin Suresi’nin 10 satırını ezbere okudum. Ömrüm hep böyle geçti. 80 torunum 24’te torunumun torunu var.
Güller TÜRKSEVER / Giresun Sayca Köyünden
- CHP, bir önceki seçimde aşağıladığı halka sığındı bu sefer... Böyle olsun hep!
Hadi ÖZIŞIK / Gazeteci