Dolar, euro, altın kurunda aşırı yükselmeler esnaf ve halkta paniğe yol açtı. Un, şeker, yağ, sebze ve meyve de aşırı fiyat artışları yaşandı. Anlaşılan o ki bu yiyecek maddeleri ülkemize yetecek miktarda ancak üretiliyor veya az üretime ithal edilerek tamamlanıyor. Ülkemizde çokça üretilip artanı ihracat yapılsa kimse fiyat artışına gidemez.
Evvelce anlatmış olduğum bir hikayeyi tekrarlıyorum. Dağda otlamakta olan öküzlere kurtlar saldırmış. Bir ve beraber olan öküzler kurtları püskürtmüşler. Kurtlar zaman zaman öküzlere saldırsalar da muvaffak olamamışlar. Kurtya bunlar akıllarına kurtluk yapmak gelmiş. Öküzlerden birine ‘‘ Bizim öküz topluluğu ile bir problemimiz yok. İçinizde şu sarı öküz varya onu verin size saldırmayalım’’ derler. Öküzler ‘‘ Bu sarı öküz yüzünden hepimiz kurtlara yem olmaktansa onu verelim kurtulalım.’’ diye düşünürlerken, ihtiyar öküz itiraz eder. ‘‘ Bakın bizi zayıf düşürmek için bu teklifi yapıyorlar, sarı öküzü vermeyelim.’’ Dese de çoğunluğun rızasıyla sarı öküzü kurtlara verirler. Kurtları sarı öküzün eti bir müddet idare etse de kurtlar sırasıyla kara öküz, ak öküz, alaca öküz isteyip alırlar ve geriye çok az öküz kalır, kurtlara karşı müdafaa edemeyecek halde olunca koca öküz ‘‘ Ben size sarı öküzü vermeyelim demedim mi? ’’ diyerek insanoğlu için ibretlik olay haline gelir.
Bizde ABD ve AB ülkelerinin ‘‘ Tütün ekmeyi bırakın’’ dediklerinde tütünü bıraktık, onların ürettikleri sigarayı satmaya başladık.
Arkasından haşhaş ekimini bıraktırdılar. Onlar teklif ettikçe biz emir kabul ettik. , pancar ekimini azalttırdılar. Durmadılar, tarımda çalışan nüfusunuz çok azaltın dediler ‘‘ Emriniz olur’’ diyerek köy nüfusunu azalttık aile çiftçiliğini bitirdik. Gavurun gavurluğu biter mi? Şeker fabrikalarını, et balık kurumu tesislerini, süt kurumlarını özelleştirin,devlet ticaret yapar mı? dediler ‘‘ Doğru’’ diyerek yerine getirdik.
Geldiğimiz noktaya gelelim öküzlerin durumuna düştük. Önce et ithal eder duruma düştük 30 yıldır daha yeni yeni hayvan sayımızı yükseltmeye başladık. 1990’lı yıllarda elin Amerikalısı mısırdan şeker üretecek diye pancar ekimini azalttık 1 hafta öncesine kadar şeker sıkıntısı yaşadık. Yıllardır yağ açığımızı ithalle karşılıyoruz, halbuki önlem alınsa boş araziler ekilse ihraç bile ederiz.
Süt ise üreten ile satıcı arasında ki irtibatı sağlayacak tedbirleri alamadığımız için, üretici zararda, tüketici pahalı süt içiyor, satıcı ise aşırı kardan iktidarı devirme peşinde.
Köyde çiftçilik yapan gençlerin evli ise eşleri de sigortaları devlet tarafından yatırılmalı. Dededen, babadan intikal eden araziler en kolay yoldan tapular işin içinden çıkılır hale getirilmeli. Diyelim 50, 100 dönümlük araziler 25-30 varisli oluyor, bir kişi imza atmadığı vakit işlem yapılamıyor, mahkeme yoluyla satış yapılsa yıllar alıyor. Bu varislerin hiçbiri de tarımla uğraşmıyor. Devlet bu tip yerleri tespit etmeli satmalı, parasını varislere ödemeli, o köyden arazileri çalıştırmak isteyenlere vermeli.
Süt endüstrisi, et balık kurumu gibi fabrikalar tekrar açılmalı. Özelleştirilen şeker fabrikalarını alıp çalıştırılmayanları devlet geri almalı, pancar ekim sahaları çoğaltılarak üretime açılmalı.
Ziraat Bankaları çiftçiye vermekte oldukları krediler kolaylaştırılmalı, çoğaltılmalı. Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım Bank haline getirilmeli. İl Tarım Müdürlüklerinde ziraat mühendisi sayısı arazide ömür tüketeceklerle çoğaltılmalı. Üniversiteden mezun binlerce mühendis işsiz dolaşıyor. Tarımla uğraşan kesim bilgi noksanlığıyla tarım yapıyor.