Orman teşkilatının köylülere çektirdiği zulüm türkülere bile konu oldu ama vatandaşın çilesi bitmedi. Tapulu tarlasındaki ağaçları kesmek isteyen vatandaştan istenen evraklar ‘Hangi çağda yaşıyoruz?’ dedirtti. Tapulu kesim yapmak istediği halde bürokrasinin taleplerinden bıkan köylülerin tarım arazileri ormanlıklara dönüşmeye devam ediyor. Devlet, atıl durumdaki tarım arazilerini üretime kazandırmaya çalışırken, üreten köylünün tarlasındaki ağacı kesmek için yoğun çaba sarfetmesi gerekiyor.
Tapulu kesim yapmak isteyen vatandaş ilk olarak Orman İşletme Müdürlüğüne giderek müracaat ediyor. Daha sonra kendisine verilen müracaat formunu doldurarak Tapu Müdürlüğüne vermesi gerekiyor. Aynı zamanda tarlasına komşu tarla sahipleri ile arasında muvafakatname yapması isteniyor. Bu muvafakatname kendi başına yeterli olmayıp muhtar ve iki azaya imza yapılması gerekiyor.
Tapulu kesim için istenen evrakları hazırlamak isteyen vatandaşın Orman İşletme Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğü arasında mekik dokuması gerekiyor. Teknolojinin bu kadar geliştiği ve dünyanın dijitalleştiği bir ortamda Orman İşletme Müdürlüğü’nün evrak bürokrasisi adeta baş döndürüyor.
Tapulu kesim müracaatı için izlenilecek yolu tek tek açıklamak gerekirse ilk olarak dilekçe yazılacak. Tapu fotokopisi hazırlanacak ancak bu yeterli olmayacak, e-devlet üzerinden tapu kayıt belgesi alınacak. Daha sonra kadastro müdürlüğüne başvurularak aplikasyon krokisi temin edilecek. Kimlik fotokopisi istenmekle beraber bu da yeterli gelmeyecek ve nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği almak gerekiyor. Tapu sahibi vefat etmiş ise veraset ilamı gösterilecek. Komşu tarla sahipleri ile muvafakatname imzalanacak. Tapu müdürlüğüden yazı alınarak tapulu kesim için müracaatlar tamamlanacak. Bu kadar bürokrasinin yanı sıra işin bir de ekonomik kısmı var. Hizmet gideri bedeli ödenecek ve ödendiğine dair dekont dosyaya eklenecek.
Gelinen süreçte; daireler arasında mekik dokuyan vatandaşlar kurumlar arası işbirliği ile çilenin ortadan kaldırılmasını istiyor. Tapu fotokopisinin yanı sıra tapu kaydının da istenmesine anlam veremeyen köylüler, “Bu da yetmiyor bir de aplikasyon krokisi isteniyor. Kimlik fotokopisi veriyoruz ama o da yetmiyor nüfus dairesinden vukuatlı nüfus kayıt örneği aldırıyorlar. Komşumuzla aramız muvafakatname yapıyoruz ama devlet bize güvenmiyor gibi muhtar ve iki azanın imzasını talep ediyor. Böyle zulüm olmaz. Sırf bunlarla uğraşmamak için kesmiyoruz sonra tarlalar ormana dönüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ekilmedik bir karış yer kalmasın diyor ama biz orman dairesini aşamadığımız için tarlamıza engel olan ağaçları kesemiyoruz. Bu sebeple ağaçların engel olduğu alanları ekemiyoruz. Sesimize kulak verilerek bu sorunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dediler.
Yukarıda vatandaşlarımızdan gelen şikâyetlerin birçoğu bilgisayar destekleriyle ortadan kaldırılabilecek işlemler. Vatandaş soruyor ‘Hangi devirde yaşıyoruz?’