OSMANELİ’DEN DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Osmaneli’nin meşhur ayva lokumu dünya pazarına girmeye hazırlanıyor. İlk etapta Osmaneli’den Katarlı bir firmaya 20 ton ayva lokumu ihraç edilecek.

Osmaneli Belediyesi’nin BEBKA işbirliği ile kurduğu ‘Meyve-Sebze Paketleme ve Kurutma Tesisi’ sayesinde Osmaneli’nin meşhur ayva lokumu dünya pazarına açılacak. Hisarcık-Beşevler Köyü’nde faaliyete geçen tesisten Katar’a 20 ton ayva lokumu gönderilecek. 

AYVA LOKUMUNDAN SONRA SALÇA ÜRETİMİ 

Ülkemizin üretime ve ihracata en çok ihtiyaç duyduğu bugünlerde gerçekleşecek bu ticaret başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak. Ayva lokumu ile dünya pazarına girmeye hazırlanan Osmaneli Belediyesi ilerleyen dönemde köy salçası üretimi ile pazar payını artırmayı hedefliyor. 

GIDA SANAYİSİNİN ALT YAPISI KURULUYOR

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ayva lokumu ve köy salçası üretimi ile hem çiftçinin malının değerleneceğini hem de belediyeye ciddi bir gelir kaynağı oluşturulacağını kaydetti. Başkan Şahin, kurulan tesisin ilçede kurulmak istenen gıda sanayisinin alt yapısını oluşturacak nitelikte olduğunu söyledi. 

5 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLECEK

Başkan Şahin, tesisin tam kapasite çalışmasıyla birlikte 5 milyon TL’lik gelir elde edileceğine vurgu yaparak, “Ürünlerimize ihracatçı firmalarımızın da ilgisi büyük. Katar’a 20 ton ayva lokumu ihraç etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu durum salçada da devam edecek. Böylelikle hem tarım sektörüne destek olmak istiyor hem de belediyemize gelir kaynağı oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, orta ve uzun vadeli planlara ilişkin bilgiler aktardı. Başkan Şahin, köylünün ürünlerini değerlendirmek amacıyla yaptıkları girişimin başarıyla sonuçlanmasından memnun olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Osmaneli Belediyesi olarak tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda destek olmayı planladık ve bu planlarımızı uyguluyoruz. Hisarcık-Beşevler Köyü’nde yapmış olduğumuz BEBKA destekli tesisimiz ile birlikte ayva lokumu üretimine başladık. Ardından salça üretimimize başladık. Kısa süre içerisinde reçel ve meyve suyu üretimini yapmayı planlıyoruz. 

En büyük hedefimiz ürünlerimizin değerlendirilmesi. Köylümüzün en büyük sıkıntısı alıcı ile buluşma problemiydi. Biz aslında bir taraftan ilçemize çekmeye çalıştığımız gıda sanayi konusunda öncülük etmiş oluyoruz. Tesislerimiz küçük ölçekli bile olsa ürünlerimize değer katmaya çalışıyoruz. 

Ayva lokumu konusunda tesisimizde günde ortalama 200 ile 600 kilogram arasında ürün işleyebiliyoruz. Ayva lokumumuz ile hem ilçemizin tanıtımını yapıyoruz hem de katma değeri yüksek bir ürünü pazara sunuyoruz. Salça üretiminde ise günde 3 vardiyada yaklaşık 30 ton domatesi işleyebilecek kapasiteye sahibiz. İlerleyen dönemde makinalarımızı geliştirerek bu kapasiteleri artırmayı hedefliyoruz. Yılda 5 milyon TL’lik bir ciro öngörüyoruz. 

Ürünlerimize ihracatçı firmalarımızın da ilgisi büyük. Katar’a 20 ton ayva lokumu ihraç etmeye çalışıyoruz. İnşallah bu durum salçada da devam edecek. Böylelikle hem tarım sektörüne destek olmak istiyor hem de belediyemize gelir kaynağı oluşturuyoruz. 

Sürekli Eğitim Merkezi ile birlikte Lefke Bezi’nde çok güzel ürünleri ihraç ediyoruz ve buna şimdi gıdayı da ekleyince 5 milyon TL’lik hedefimizi ileride elbette yükselteceğiz. Bu yatırımlarla birlikte artan istihdam alanlarıyla vatandaşlarımıza da yeni iş kapıları oluşturacağız” dedi. 

Osmaneli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Abdullah Tetik de tesise ilişkin verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı:

“2016 yılında BEBKA ile beraber ortak bir proje hazırladık. 13 köyün kesiştiği noktada bu tesisi hayata geçirdik. Yaklaşık 450 m2 büyüklüğündeki tesisin içerisinde 200 ton meyve işleme kapasitesi, paketlenmesi için işletme ekipmanları bulunmaktadır. Burada üreticimizin ürünlerini ebatlıyoruz ve paketliyoruz. Tasnif dışı kalan ürünlerin değerini düşürmemek için katma değeri yüksek ürünler elde etmeye uygun bir yapı hazırladık. Ayva paketleniyor tasnif dışı kalanlar ayva lokumu yapılıyor. Üzüm paketleniyor tasnif dışı kalanlar şıraya dönüştürülüyor. Domates ebatlanıyor kalanları salça yapılıyor. Bu tesisi Osmaneli üreticisinin kullanımına sunmaktan dolayı onur duymaktayız” şeklinde konuştu. 

Diğer yandan, Osmaneli çiftçisi de tesisin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sakarya Gazetesi Haberleri