Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ilçenin tarihi değerlerinden Balaban Çavuş’un (Balaban Gazi) tanıtım çalışmalarını yaparak, Osmaneli’nin tarihi şahsiyetinin yeniden hayat bulacağını söyledi. Balaban Çavuş ile birlikte yerleri değiştirilen birçok tarihi şahsiyetin bir anıt mezarlık içerisinde toplanacağını ifade eden Münür Şahin, Balaban Çeşmesi’nin de yeniden yerine yapılacağını kaydetti.
Münür Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Balaban Çavuş’un Osmaneli için her zaman çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Balaban Çavuş(Balaban Gazi)'nin mezarı, Balaban meydanı düzenlemesi sırasında kaldırılmış ve cenazesi tarihi mezarlığa nakledilmiştir. Sonrası o tarihi mezarlıkta yerinden kaldırılmış ve Balaban Çavuş (Balaban Gazi)'nin mezarı eski mezarlığa nakledilmiştir. Osmaneli’nin büyük değeri olan kahramanına yakışır düzenlemeleri hep birlikte yapacağız.
Bu dönem Osmaneli’nin gerçek tarihini ortaya çıkardığımız, geçmişimize sahip çıktığımız, geçmişimize değer verdiğimiz bir dönem olarak tarihe geçecek. Balaban’dan kaldırılan tarihi Balaban çeşmesini yerine yeniden yapacağız. Yerleri değiştirilen birçok değerli büyüğümüzün mezarlarını Balaban Çavuş(Balaban Gazi)'nin anıt mezarı içerisinde muhafaza edeceğiz.
Balaban Çavuş (Balaban Gazi) Osmaneli için her zaman çok önemli olmuştur. Balaban Çeşmesi, Balaban Camii, Balaban Meydanı, Balaban İlköğretim Okulu, Balaban Sokağı hep bu değerli büyüğümüzün adıyla anılmıştır.
Osmaneli halkına Balaban Çavuş(Balaban Gazi)'yi tekrar tanıtıp onu yaşatacağız.” ifadelerini kullandı.
BALABAN ÇAVUŞ (BALABAN GAZİ) KİMDİR?
Selçuklu Sultanı II. Alaeddin, Osman Gazi’nin silah arkadaşı Lefkeli Balaban Çavuş vasıtasıyla Osman Gazi’ye beylik alameti olarak kabul edilen Ferman, davul ve bayrak yolladı ve beyliğini kurmasını istedi. Osman Gazi de 1299 yılında kendi adına hutbe okutarak bölgesinde bağımsızlığını ilan etti.
İşte Osmanlı tarihinin büyük değeri Balaban Çavuş (Balaban Gazi), Osman Gazi’nin en büyük savaşçılarından biri olmuş ve özellikle Bursa’nın fethinde büyük kahramanlıklar göstermiştir. Osmaneli’de Balaban Çavuş adıyla anılan bir cami yaptırmış ve ölümü sonrası bu caminin avlusuna gömülmüştür. Cami zamanla harap olmuş ve bakımı yapılmadığı için yıkılmıştır.