Çok partili siyasi hayatımızın üç lideri kurdukları partileri yetiştirdikleri gençlerle hedeflerine varmaya çalıştılar.
Erbakan, ilk siyasi hareketini 1970’li yıllarda kurduğu Milli Nizam Partisi ile başladı. Sırasıyla Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve son olarak Saadet Partisini kurdu. İlk kurduğu partiden itibaren “Milli Görüş” fikriyle yola çıktı ve teşkilatlarını kurdu. Bir nevi iğneyle kuyu kazarcasına insan yetiştirmeye önem verdi. Oylarını bu sayede çoğalttı. Bu çalışmayla Refah Partisi %21 oy aldı ve koalisyonla iktidara geldi. O iktidarı döneminde “Havuz sistemi”ni getirdi. Devleti faiz belasından kurtardı, faize gitmeyen paraları yatırıma harcadı. Köylüye, memura işçiye verdikleriyle rahatlayan tabaka halen o tadı unutamıyor. Yine Alpaslan Türkeş, siyasi hayatımızın ideallerine göre yetiştirdiği gençler çoğaldıkça partisi oyunu yükseltti. Bugün partisini devam ettirenler var ama onun yetiştirdiği kapasitede genç yetiştiren yok.
Muhsin Yazıcıoğlu, o da inandığı uğurda gençlik yetiştirmeye önem verenlerden. Ne yazıkki yetiştirdiklerinin semeresini görmeye başlayacağı devrede Allah’ın rahmetine kavuştu.
Çok partili siyasi hayatımıza renk katan, millete hizmetleriyle anılan sağ partilerin lider isimleri Adnan Menderes ve Turgut Özal unutulmayan isimler. Onlar diğer üç isim gibi temelden başlamadılar. O günün şartları, kurdukları partilere halkın rağbet göstermesine uygundu, onlar da halkın gösterdiği rağbete uygun davranmasını bildiler. Rahmetli Özal, sayın Erbakar’ın ve sayın Türkeş’in yanında yetişenleri yanına aldı ve değerlendirmesini bildi.
Sayın Erbakan ile siyaset yapmak bana da nasip oldu. İlk defa bu husustaki hatıralarımı merhumun Hakk’a kavuşması dolayısıyla hayırla anmak için yazıyorum.
1968 yılında askerden geldim. Bilecikte o zaman milliyetçi, muhafazakar, gazete ve dergilerin satışını, tanıtımını yapan, aynı zamanda terzilik mesleğini yürüten Terzi İrfan Bilecen vardı. 1970 senesinde Muhterem Erbakan tarafından Milli Nizam Partisi kuruldu. Ağabeyim Ali Erdal o zaman Bursa Eğitim Enstitüsünde okuyordu. Bursa’dan geliş gidişte Terzi İrfan abiyle görüşürdü.
Milli Nizam Partisi kurulunca İrfan abi ile Ağabeyim Ali Erdal Bilecik teşkilatını kurmaya karar verdik. O zaman 5 kişi ile teşkilat kuruluyordu. Bilecik’te 5 kişiyi tamamlayamadık. Ağabeyim talebe idi. Mezun olunca öğretmen olacaktı. Onun için giremiyordu. İrfan abi, ben ve köyümden üç akrabamın katılımıyla il teşkilatını kurduk. İl teşkilatını kurduktan sonra, rahmetli İrfan abinin şahsi dostluklarıyla partiye gelenlerde oldu. Şehir Lokantasının sahibi Mehmet abi, onun akrabası ve köylüsü elektrikçi Kadir Akıncı, Akıncı’nın yakın arkadaşı Yavuz usta ismiyle tanınan Osman Şen, baharatçı Mehmet Parlatan olmak üzere epey arkadaş partimize üye oldu.
1971 muhtırasından sonra partimiz kapatıldı. Zannederim 1972 yılında yine Erbakan tarafından Milli Selamet Partisi kuruldu. Bizde az evvel ismini saydığım isimlerle beraber il teşkilatımızı kurduk.
Bozüyük’te ilçe teşkilatını Bakkal Mehmet Turan (Merhum, Allah rahmet etsin) ve Mehmet Zaim ile arkadaşları halen sağ) Pazaryeri’nde Ahmet Onan, Söğüt’te Musa Musaoğlu, Memiş Hoca, Osmaneli’nde Abdullah Yaylalı, (Rahmetli, Allah rahmet etsin), Hıfzı Tüzün, Gölpazarı’nda Muhsin Abi (rahmetli, Allah rahmet etsin), Milli Selamet Partisinin ilçe teşkilatlarını kurdular.
1973 yılında yapılan Milletvekili seçimlerinde Bilecik genelinde 6700 oy aldık. O zaman il sayımız 67 idi. 67 il içinde en çok oy alan iller arasında 14. olduk.
Milletvekili çıkaramadık, partimiz 48 milletvekili ile mecliste yerini aldı. En çok CHP Milletvekili çıkarttığı için Ecevit’in başkanlığında CHP – MSP koalisyonu kuruldu. Erbakan Başbakan Yardımcısı oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına MSP Kars Milletvekili Abdülkerim Doğru getirildi. Erbakan ve partisi “Ağır sanayi” diyordu.
İl Başkanımız İrfan Bilecen, ben yardımcısı idim. Bizi sanayi bakanlığından aradılar. Ankara’ya gelmemizi istediler. İrfan abi ile gittik. Bakanlıkta bize Bilecik’te Organize Sanayi Bölgesi kurulması için bir dernek ayrıca Türkiye Sanayici İşadamları ismiyle bir dernek kurmamızı söylediler. Biz dönüşü takiben her iki derneği kurduk. Zamanın Bilecik Belediye Başkanı bizim bu çalışmalarımıza yardımcı olması için gittiğimizde “Bilecik’te sanayi olur mu? Organize sanayi de neymiş..:” sözleriyle bizimle dalga geçti.
Kısa zamanda Ankara’dan ekip geldi. Şimdi ki 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için çalışmalara başladı. Sanayi Müdürünü değiştirdi. Kamulaştırılan arazilerin bedelleri ödendi. İş garantiye bindi, Organize Sanayi Bölgesi kurulması için kurulan derneğin kurucuları partimizin üyeleridir. Organize Sanayinin kurulmasına inanmayan İl Belediye Başkanı derneğin ilk genel kurulunda il başkanımız İrfan Bilecen hariç diğer arkadaşlarımızı diskalifiye etti, kendi arkadaşlarının seçilmesini sağladı.
Kıbrıs Barış harekatı sonrası koalisyon bozuldu. 1974 yılında partimizin ilk kongresinde rahmetli İrfan Abi il başkanlığına aday olmadı ve beni teklif etti.
1974’ten 1977 yılına kadar 3 yıl il başkanlığını ben yürüttüm. CHP – MSP koalisyonu sona erdi. MSP – AP, MHP koalisyonları başladı. Zannederim 1976 yılında şimdiki üniversitenin olduğu yere rulman fabrikası yapılması için rahmetli Erbakan temel attı, ben il başkanı idim.
Hangi sebepten bilemiyorum daha sonraları o rulman fabrikası Polatlı’ya kuruldu.
Zamanla rulman fabrikası için temel atılan yere 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu, bugün de üniversite açıldı.
Prof. Dr. Erbakan’ın vefatıyla, rahmetle anmak gayesiyle, bu eski hatıralarımı kısaca anlattım. Benim bu hatıralarımı yaşayan halen hayatta olan arkadaşlarım Hacı Kadir Akıncı, Hacı Mehmet Parlatan, Hacı Osman Şen ve daha niceleri şahittir.
Erbakan’a, İrfan Bilecen abimize ve hayatta olmayan diğer arkadaşlarıma Allah’tan rahmet diliyorum. 1. Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına, üniversitenin kurulduğu 600 dönümlük sahanın alınmasına sebep oldular. Daha nice çalışmalarının ilimize faydalı olduğunu yaşayarak gördüm. Mekanları cennet olsun.