Bozüyük SRC Eğitim Merkezi Kurucusu Erdinç Gesge psikoteknik belgesinin ne olduğu ve bu belgeyi kimlerin alması gerektiği ve belgeyi almak için aranan şartlar konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.
Erdinç Gesge yaptığı açıklamada, “Kişinin beden ve psikolojik sağlığının sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını anlamak için, psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen test sonucunda verilen belgeye psikoteknik belgesi denilmektedir. Psikoteknik raporu veya psikoteknik değerlendirmesi gibi isimlerle de bilinir. Ehliyetin yasal sebeplerden ötürü geri alınması durumunda, ticari taksi ve dolmuş şoförlerinden veya SRC belgesi almak gibi çeşitli işlemler için psikoteknik belgesi talep edilir.
Psikoteknik Belgesi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
MADDE 36- (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerde çalışan/çalıştırılan şoförlerin; Taşıtın niteliğine uygun sürücü belgesine sahip olmaları, İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları, 63 yaşından gün almamış olmaları,(Değişik: Resmi Gazete 31/12/2010-27802) Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullananlarının, ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları, Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmaları, şarttır.
Psikoteknik Belgesi Nereden, Nasıl Alınır?
Psikoteknik belgesi, Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Kurumumuz bu belgeyi vermeye yetkili olup bu bizlere psikoteknik belgesi almak için başvuru yapabilirsiniz. Belge için yaklaşık 1 saat süren ve kişinin beden ve ruhsal sağlığının sürücülüğe elverişli olup olmadığının ölçüldüğü bir teste tabi tutulursunuz. Bu testin sonunda başarılı olacak adaylara psikoteknik belgesi verilir. Almış olduğunuz psikoteknik belgesi 5 sene süre ile geçerlidir. Her 5 senenin ardından belgenin tekrardan yenilenmesi gerekmektedir” dedi.