Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, 3 yıllık çalışmalarını değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi.
Pelitözü Gölpark Limon Kafe’de düzenlenen basın toplantısına, Gazetemiz Kurucu Sahibi ve Baş Yazarı Şadi Erdal, Gazetemiz Sahipleri Mücahid ve Mehmet Erdal ile Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Meşe katıldı.
Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, 3 yıl önce göreve geldiğinde ortaya koyduğu ‘Eğitim ve Sağlık Şehri’ hedefine emin adımlarla ilerlediklerini anlattı. Üniversitede hayata geçirilen ve planlanan birçok projeden bahseden Rektör Beydemir, Tıp Fakültesi’nin belirli bir aşamaya gelmesinin ardından Diş Hekimliği Fakültesi ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi çalışmalarında önemli bir yol katettiklerine değindi.
TIP FAKÜLTESİ
Tıp Fakültesine ilişkin bilgiler aktaran Rektör Beydemir, bu kadar kısa sürede öğrencilerine kendi bünyesinde eğitim vermeyi başarmış ilk ve tek üniversitenin BŞEÜ olduğuna dikkat çekti. Beydemir, açıklamasının devamında, şunları kaydetti:
“Kurulduktan sonra kısa sürede önemli yol katettiğimiz bir diğer birimimiz Tıp Fakültemizdir. Tıp Fakültemizde; Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü ve Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü olmak üzere 3 bölüm kurulmuştur. Bu bölümlere bağlı olarak Fizyoloji, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Radyoloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bunlardan bazıları olmak üzere toplam 20 anabilim dalı bulunmaktadır.
Tıp Fakültemizde yaptığımız yatırımların, insan yaşamına temas etmeye başlaması ilimiz için önemlidir. Tıp Fakültemiz Bilecik’te yeterli sağlık hizmeti alamayan vatandaşlarımızın diğer şehirlere giderek yaşadıkları hem maddi hem manevi kayıpların önüne geçilmesini sağlamıştır. Tıp Fakültesi üniversitemize olduğu kadar ilimize de artı bir değer katmış olup artık civar illerden Bilecik’e tedavi için gelen vatandaşlarımıza da hizmet vermektedir.
Fakültemizde; 3 profesör, 7 doçent, 36 doktor öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 48 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Cerrahi Tıp Bilimlerinde 10 öğretim üyesi, Dahili Tıp Bilimlerinde 14 öğretim üyesi ve Temel Tıp Bilimlerinde 15 öğretim üyesi bulunmaktadır. Fakültemizde görev yapan tüm öğretim üyeleri Üniversitemiz ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevlendirilmişlerdir.
Akademisyenlerimizin bu deneyimleri, ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlık hizmetine yerinde ulaşmaları bakımından son derece önemlidir. Eğitim ve Araştırma Hastanemiz ilimizde ilk defa yapılan başarılı operasyonlarla vatandaşlarımızın hastalıklarına sıhhat bulmalarına vesile olmaktadır. Tıp Fakültemiz açıldıktan sonra hastanemizin özellikle Kardiyoloji ve Kulak Burun Boğaz Bölümlerinde pek çok başarılı operasyon yapılmaya başlandı. Hastanemizde 24 saat esasıyla çalışan kardiyoloji doktorlarımız ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın olası kalp rahatsızlıklarında kilometrelerce uzaktaki başka bir şehre gitmelerinin; zamanla yarış esnasında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmektedirler.
Fakültemize ilk öğrenciler 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında alınarak, öğrencilerimiz iş birliği protokolü gereği 4. sınıfa kadar eğitimlerini Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinde görecek şekilde bir planlama yapıldı. Fakat bu süreç kısa sürmüş olup 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında alımını yaptığımız 56 öğrencimizin eğitimleri kendi üniversitemiz bünyesinde verilmeye başlandı. Ülkemizde bu kadar kısa sürede öğrencilerine kendi bünyesinde eğitim vermeyi başarmış ilk ve tek üniversite yine Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’dir. Bu süreçte bize desteklerini esirgemeyen Sağlık Bakanlığımıza ve İl Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ederiz.
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Sağlık temelli fakültelerimizin bir diğeri olan Diş Hekimliği Fakültemizin kurulmasına dair Cumhurbaşkanı kararı 25 Haziran 2021 tarihinde; ağız ve Diş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezimizin kurulma kararı ise 2 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Şehrimizde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde, merkez ve ilçeler dahil olmak üzere 28 adet ünit mevcuttur. Biz bu sayıya Diş Hekimliği fakültemizin açılmasıyla birlikte ek olarak 68 ünit daha ekleyeceğiz. Mevcut Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yalnızca 1. basamak tedaviler yapılabilmektedir. Ortodonti tedavisi gibi uzmanlık gerektiren operasyonları, hastalarımızı başka bir yere sevk etmek zorunda kalmadan, titiz çalışmalarla yapmış olacağız.
Diş Hekimliği Fakültemizi de ilimizin sağlık hizmetleri için en az Tıp Fakültemiz kadar önemsiyoruz. Altyapı çalışmalarını tamamlamak üzere olduğumuz Diş Hekimliği Fakültemizde, YÖK tarafından kadroların serbest bırakılmasıyla 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenci alımına başlamayı planlamaktayız.
Diş Hekimliği Fakültemizde Temel Bilimler Bölümü ile Klinik Bilimler Bölümü ve bu bölümler altında 8 Ana bilim dalı açılmıştır.
Mümkün olan en kısa sürede Diş Hekimliği Fakültemiz ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin yapımını tamamlayıp hizmete açmayı planlamaktayız.
DENEY HAYVANLARI LABORATUVARI
Üniversitemize kazandırdığımız bir diğer önemli kazanım da Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarıdır.
Bu Merkez hem üniversitemize hem de ilimize sayılarla, rakamlarla ifade edilemeyecek faydalar sağlayacaktır. Tıp Biliminin temelini oluşturan hayvan deneyleri için Osmaneli ilçemizde Hayvan Hastanesi ile yan yana kurduğumuz bu merkez de Tıp Fakültemiz için hem de diğer üniversitelerin Tıp Fakülteleri için deney hayvanları yetiştireceğiz.
Hayvan Kompleksi şeklinde hayata geçireceğimiz proje ile üniversitemize dolayısıyla ilimize büyük bir katma değer sağlamış olacağız.
Bu merkez, öncelikle üniversitemize, daha sonrasında bölgemiz ve ülkemize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Başlattığımız proje ile üniversitemiz ve diğer üniversitelerdeki lisansüstü programlarda yüksek lisans, doktora ve uzmanlık öğrencilerinin araştırmalarını ve tezlerini yürütebilmelerine olanak sağlayacağız.
Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı ile bilimsel araştırmalara yeni başlayan öğrenci ve genç akademisyenler için ’Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programı’ düzenlenmesini planladık. Araştırmacılar bu eğitim ile deney hayvanlarına yapacakları cerrahi girişimlerde uygun olan etik prosedürleri doğru bir şekilde uygulayacaklar. Merkezimiz deney hayvanları üretimi, tedariği, kullanımı ve araştırmacı kuruluşu olarak hizmet edecek olup, Merkezde yetişecek hayvanlar hem merkezimizin hem de üniversitemizin döner sermayesine katkı sağlayacaktır.
Önümüzdeki süreçte bu laboratuvarımızı daha da etkin hale getirerek üniversitemizi şehir yaşamının her alanında merkezi konuma yerleştirme gayretindeyiz. Üniversitemize yeni kazandırdığımız Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı ile ilimiz ve ülkemizin, hayvan refahı standartlarında deney hayvanlarının üretimi, barınma ve bakımının sağlanması hususlarında yapılacak araştırmalarla bilimsel ve ekonomik katkılar sağlayacağız. Bunlara ek olarak çeşitli kalıtsal ve tedavisi henüz ortaya konamamış hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik bilimsel çalışmaların yapılması aşamasında ideal bir merkez konumunda literatüre geçirilecek çalışmalar yapacağız.”