Sağlık-Sen Bilecik Şube Başkanı Süleyman Akyıldız, covid-19 ile mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına destek istedi. Sağlık çalışanlarının yoğun çalışma temposunun çocuklarının ortada kalmasına neden olduğunu ifade eden Süleyman Akyıldız, yetkililerden çözüm istedi. Akyıldız, “Sağlık çalışanlarının çocukları ortada kaldı, biraz empati lütfen” dedi.
Süleyman Akyıldız, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
“Sağlık Çalışanlarının büyük bir çoğunluğu yine kendi gibi başka bir sağlık çalışanı ile evli ve bakanlığın yaptığı son düzenlemelerle; yıllık izin almak yasak, rapor almak yasak, ücretsiz izne ayrılmak yasak, istifa etmek yasak, emekli olmak yasak, Covid olsa bile çalışan sayısı azlığı nedeniyle 7 gün sonra iş başı yapmak zorunda. Covid temaslı olduğunda (Ailesinde Covid (+) çıksa dahi) çalışan sayısı azlığı nedeniyle filyasyon takibine bile alınmamakta, ailesine bakma şansı bile verilmemektedir.
Pandemi nedeniyle tüm hizmet alanlarında olduğu gibi çocuk bakıcılığı sektöründe de çalışan bulunamamaktadır. Özellikle Sağlık Çalışanlarının evine kimse girmemekte, bakım için kendi evine de kabul etmemektedir. Çünkü, toplum salgının seyrinden çok olumsuz etkilenmiş olup psikolojik olarak etki altında kalmıştır. Çocuk bakıcıları süper taşıyıcı ilan edilen çocuklarla temas etmek istememektedir. Bulaş riskine karşı ekonomik krize rağmen mesleklerini yapmaktan vazgeçmişlerdir. Bu ortamda sağlık çalışanları çocuk bakıcısı bulamamaktadırlar.
Sağlık çalışanlarının kendi anne-babaları ve akrabaları da 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip olabilmekte, ayrıca kilometrelerce uzakta başka şehirlerde yaşamaktadırlar. Herkes kendi memleketinde çalışmamakta, çalışsa bile çocukların imece usulü bakımı için koşullar izin vermeyebilmektedir. Bulaş riskine karşı yatılı olarak akraba dahi olsa bakımı üstlenmek istememektedir. Pandemiyle mücadelede süreç uzun, sağlık çalışanları çok yorgun.
Her hastanede sağlık çalışanlarının çocukları için mutlaka kreş olacak sözünden gelinen şu son nokta düşünüldüğünde tablo hiç de iç açıcı değildir. Fakat bu sefer geleceğimizin güvencesi çocuklarımız ve pandemiyle mücadele de tek umudumuz sağlık çalışanlarımızın huzuru söz konusudur. Bu konu imece usulü ile çözülebilecek bir konu değildir. Mutlaka kamu otoritesinin iradesiyle çözülmelidir. Şifa dağıtan ellerin evlatları ortada kalmıştır. Onlar başka hastalara, bizlere bakarken onların evlatlarına bakacak ne bir kimse ne de bir kurum kalmıştır.
Bürokrasi ivedi doğru süreç yönetimi yapmalı şu an neredeyse gece-gündüz fazla mesaiyle memlekette tek çalışan sektöre gereğini yapmalıdır. Evlatlarımız devlet güvencesiyle ve güvenilir ellerde bakılmalıdır. Hemen şimdi kurullar toplanmalı, gerek illerde gerek Bilim Kurulu, gerekse de sektörün tüm idari kadroları üzerinde ivedi bir şekilde çalışmalıdır.
Ve asla unutulmamalıdır ki; evladı ortada kalmış bir sağlık çalışanından kimseye fayda gelmez. Virüsle canla başla mücadele eden emektar sağlık çalışanları eviyle-işi arasına sıkışmış durumdadır. Çoluk-çocuğu, en hafif tabirle ortada kalmıştır. Herkes esnek mesaiyle çalışıp, çocuklarının başında dururken, sağlık çalışanları bakım çağındaki çocuklarını zor şartlarda bırakıp, gece-gündüz hasta bakmaktadır. Bu çile artık son bulmalı, çocuklar güvende olmalıdır. Aslına bakarsanız sağlık çalışanlarından gelen serzeniş ve beklentilerle bir sayfa yazdık, çizdik, anlattık, ama sanmayın ki çok şey istiyoruz. Biraz empati hepsi bu” ifadelerini kullandı.