23-29 Eylül Ahilik Haftası Etkinlikleri Çerçevesinde, Bilecik’te Ahilik Haftası Kutlama Programı Düzenlendi.
Programda, Bilecik Edebali Araştırma ve Kültür Derneği tarafından hazırlanan “Şet Kuşatma” töreni protokol ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.
Dernek Başkanı Arif Durmuş koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Şet Kuşatma” töreninde Ahilik Teşkilatında önemli bir yere sahip olan, kalfalıktan ustalığa yükselme aşaması anlatıldı.
ŞET KUŞATMA NEDİR?
Şed kuşatma töreni; kökenleri 13. yüzyıla dayanan ve gençlerin iyi bir şekilde yetişerek meslek edinmelerini, üretken birer birey olarak topluma yararlı olmalarını amaçlayan Ahîlik teşkilatında kişinin aldığı eğitimin artık sona erdiğini ve mesleğini yapabilecek birikime sahip hâle geldiğini ilan etmek için yapılan törenin adıdır.
Ahîlik teşkilatının felsefesini göze, kulağa, kalbe ve ruha hitap edecek biçimde şekillendiren; eğitici ve öğretici özellikleri olan bu törenler, kalfalıktan ustalığa geçişi temsil eder.
ŞET KUŞATMA NASIL OLUR?
Törene bütün nakipler ve ustalar katılır. Önde nakipler ve arkada ustalar olmak üzere otururlar. Törende müftü ve kadı da yerini alır. Müftü, ticaret ahlâkı ile ilgili ayet ve hadisleri içeren bir konuşma yapar. Bundan sonra ustalığa geçecek olan kalfa, sağında nakip solunda ustası ile odaya girer ve herkesi selamlarlar. Müftünün imama Kuran okuması için işareti ile tören başlar. Kuranı Kerim’den sonra Nakip, ayağa kalkıp ustayı yanına çağırır. Ona ahiliğin ahlakı ile ilgili nasihat eder. Bundan sonra usta adayının ustası, usta olacak kalfası hakkında konuşur ve ona hakkını helal eder ancak şunu da ekler: “Âlimlerin dediklerini, nakiplerin öğütlerini, benim sözlerimi tutmazsan ana, baba, hoca, usta hakkına dikkat etmezsen, halka zulüm edersen, yetim hakkını alırsan ve Allah’ın yasaklarından sakınmazsan hakkım haram olsun.”
Bundan sonra usta, kalfasının beline ustalık peştamalını eliyle sarar. Yeni usta için odadaki herkes dua eder ve o da büyüklerin ellerini öperek törenin son aşamasını gerçekleştirmiş olur.