Bilecik, Yatırım Teşvik Mevzuatı’nda yapılan değişiklikle, 3’üncü teşvik bölgesinden çıkarılarak 2’nci teşvik bölgesine alındı. 21 Ağustos 2020 Tarihli ve 31220 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ilk bakışta olumlu gibi gözükse de bu durum aslında Bilecik’in aleyhine. Çünkü ilimizin devletten aldığı teşviklerde azalma ve kısıtlamalar meydana gelecek.
Bir süredir 3’üncü teşvik bölgesinde yer alan Bilecik’in 4’üncü veya 5’inci bölgeye geçmesi istenirken 2’nci bölgeye alınması kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı. Bilecik; Sakarya, Manisa, Konya ve Kayseri gibi kendisinden çok daha gelişmiş illerle aynı kategoriye kondu. Ancak, Kütahya, Gaziantep, Trabzon, Adana ve Rize gibi illerin ise 3’üncü bölgede yer alması oldukça dikkat çekti.
Bilecik’in kaderine etki edecek bu değişikliğin sebepleri merak edilirken, Bilecik TSO’nun sene başında konuyla ilgili Ankara’da yaptığı temaslar akıllara geldi. Bilecik’in 2’nci bölgeye alınmasının gündeme geldiği günlerde Ankara’ya çıkarma yapan TSO heyeti, milletvekilleri Selim Yağcı ve Yaşar Tüzün başta olmak üzere Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşmüş konuyla ilgili destek istemişlerdi. Temasların bir bölümünde AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık’ta yer almıştı.
Gelinen süreçte; TSO heyetinin yaptığı girişimlerin sonuçsuz kaldığı görülürken, kamuoyu AK Parti teşkilatına öfkesini dile getirdi. İktidar kanadının Bilecik’in sorunlarını çözemediği gibi Ankara’da yeteri kadar lobi faaliyeti yürütemediğini düşünen Bilecik halkı, Bakan Fatih Dönmez ve Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’in olmasına rağmen çıkan bu kararı hiç hoş karşılamadı.
Ayrıca, İl Başkanı Karabıyık ve teşkilatının ilin sorunlarını genel merkeze yeterince iletmediği yönünde eleştirilerin olduğu gelen bilgiler arasında.
Öte yandan, 3’üncü OSB çalışmalarının devam ettiği ve Osmaneli OSB’de ciddi hareketliliklerin yaşandığı bu dönemde alınan kararın yansımalarını zaman gösterecek.
Bilecik’in 2’nci bölge teşvik kapsamına alınmasıyla birlikte OSB'ler başta olmak üzere stratejik yatırımlar, gümrük vergisi muafiyeti, faiz veya kâr payı desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, öncelikli yatırım konuları, alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar, yatırım süresi ve tamamlama vizesi başlıklarıyla başkaca hususlarda bir dizi olumsuz değişiklikler yaşanacak.