SERALAR GİTTİ, SERACILIK ÖLMESİN

ŞADİ ERDAL

Sakarı Vadisinde yeralan Geçitli, Hamidabat, Tuzaklı, Çaltı, Akçasu, Yakacık, İnhisar’a kadar kurulu olan Seralar yoğun kar yağışı dolayısıyla yüzde 80’nin hasar gördüğü belirtiliyor.

İktidar Milletvekili Fahrettin Poyraz il başkanı ve ekibi İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım üreticiyi ziyaret ettiler, geçmiş olsun dilekleriyle gereken yardımın yapılması için çalışacaklarını söylediler.

Muhalefetten MHP Milletvekili Bahattin Şeker ve CHP Milletvekili adayı ve ekibi halkın acılarını paylaştılar.

Üretici bu sefer sesini duyurabildi. Bunda Tarım İl Müdürlüğünün payı yüksek oldu. Ne yazık ki yazımı kaleme aldığım Pazar günü akşam saatlerine kadar Ziraat Odasından bir ses duymadık.

Benim üzerinde durmak istediğim konu şu. Yüzde 20 hasar görmeyen seraların içinde belki karın az düştüğü veya üreticinin hasar görmemesi için çabasından dolayı ayakta kalmış olanlar vardır. Bir de sağlam malzemelerden olanlar ayakta (ki bize ifade edilen öyle) kalmış.

Bugüne kadar üretici nerede ucuz fiyat bulduysa oraya yaptırmış olabilir. Seracılığa ilk başlanan yıllardan olanlar vardır. Zamanla edinilen tecrübeyle daha iyileri yapılmıştır.

Bahse konu olan bölgelerde kış az oluyor. Böyle kar yağışı belki 50 yılda bir görülebilir. Olduğu zamanda hasarı büyük oluyor. Daha yapılırken her zaman olabilir ihtimalini göz önünde bulundurmakta fayda var.

Depremlerden aldığımız dersle şimdi inşaatlarda aranan şartlar çoğaldı. Vatandaş zarara uğradığı, bir afatla karşılaştığı zaman “devlet nerede” diyor. Devlet madem “ben buradayım elinden geldiğince desteğimi vereceğim” diyorsa inşaatlarda nasıl şartlar koyduysa sera yapılışlarında şartlarını koymalı.

Yörede tanıdığım arkadaşlarımla telefonla bilgi aldım. Pahalı, kuvvetli demirle yapılan seralarda hasarın olmadığı, olanların da çok az olduğunu, hafif bir tamiratla kullanılır hale geleceğini söylüyorlar.

Tarım İl Müdürlüğü bu hususta bakanlığın desteğiyle sera projeleri geliştirmeli garanti kapsamı istemeli. “Para benim ben istediğime yaptırırım” deyipte kısa zamanda hasarla karşılaşan üreticilere destek vermeyeceğini belirtmeli.

İl Özel İdaresinin desteğiyle üreticiyi memnun etmek zor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ancak bu hasarın altından kalkar. Dostlardan oldığım bilgiye göre, üreticinin borçlarına faizsiz ertelemesiyle üretici bu işin altından kalkamaz. En kısa zamanda Bakanlık Sera bölgesine eleman göndermeli üreticiyi rahatlatıcı açıklamalar yapmalı. Şu anda öyle sera sahipleri var ki yaptırdığı seraların borçları  altında yaşıyor. Serayla beraber içindeki sebzede gitmiş. Sevindirici olan ilgililerin ve siyasilerin üreticiyi yalnız bırakmamaları oldu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.