SOSYAL MEDYA…

MUZAFFER TEKELİOĞLU

Geçtiğimiz hafta Söğüt ilçesinde faaliyet gösteren liselerimiz arasında Sosyal medya insanları sosyalleştirir, sosyal medya insanları sosyalleştirmez konulu münazaranın final bölümü yapıldı. Finalde mücadele eden iki okulumuzun öğrencileri kıyasıya mücadele ettiler. Tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bizler de zaman zaman sosyal medyanın insanlar üzerindeki olumsuz ve olumlu etkilerini tartışıyoruz. Kimimiz sosyal medyanın yeni arkadaşlıklar kazandırdığını, düşüncelerimizi, fikirlerimizi en kısa sürede toplum büyük kesimlerine ulaştırdığımızı, sevinçli günlerimizi ve üzüntülü anlarımızı dostlarımıza en kısa sürede duyurduğumuzu ifade eder ve sosyal medyanın insanları sosyalleştirdiği yönünde kanaatimizi beyan ederiz. Bir kısmımızda sosyal medya kullanan ail fertlerinin kendi hayal âlemlerine daldığını, annesi, babası dahil olmak üzere birlikte yaşadığı insanların farkında bile olmadığını, olumsuz ifadelerin bazılarını kızdırdığını ve zamanın çoğunluğunun sosyal medyayı takip ederek insanların yalnızlaştığını ifade ederler. Değerlendirme yaptığımızda iki tezin de doğru olduğu kanaatine varırız. Sosyal medyanın kişileri sosyalleştirdiği tezini savunların verdikleri örneklere baktığımızda haklısın diyoruz. Öte taraftan sosyal medya insanı yalnızlaştırır tezini savunan kişlerin verdiği örnekler o kadar mantıklı ki evet haklısınız diyoruz. Siz de bana diyeceksiniz ki hocam o haklı bu haklı bu nasıl iş diye sorduğunuzda ben de diyorum ki siz de haklısınız. Değerli alim, ilim adamı Nasrettin Hoca’nın bir fıkrası aklıma geldi.

Adamın birisi Hoca Efendinin yanına gelir. Adam komşusundan şikayet etmektedir. Nasrettin Hoca 'ya derdini anlatır, uzun uzun komşusundan yakınır.Nasreddin Hoca, adamı bir güzel dinledikten sonra O'na dönerek :- Haklısın ! diyerek gönderir. Bir süre sonra bu kez adamın hakkında şikayetçi olduğu komşusu Nasreddin Hoca'nın huzuruna çıkagelir. O da az önce gelen komşusundan şikayet etmektedir. Uzun uzadıya derdini Nasreddin Hoca'ya anlatır ve hakkının kendisine verilmesini diler. Nasreddin Hoca bu ikinci adamı da güzelce dinler ve ardından ekler : - Haklısın! diyerek onu da diğeri gibi yollar. O sırada Nasreddin Hoca bu olaylara ve konuşulanlara kulak misafiri olan karısı Hoca'ya şaşar. Karısı Nasrettin Hoca'ya: - İlahi Hoca Efendi! Sen ne biçim kadısın? Birbirinden şikayetçi olan iki adamın ikisi birden hiç haklı olur mu? diye sorar. Karısının bu sözleri üzerine Nasreddin Hoca, bir süre düşündükten sonra karısına döner ve şöyle der :- Hatun, sen de haklısın.

Netice olarak sosyal medyayı doğru ve yerinde kullandığımız zaman çok faydası var, şayet saatlerce sosyal medyanın esiri olursak vay halimize!