TEMA Vakfı, “ülke toprağını koruma ve verimli kullanma” amacı kapsamında, bu toprağı yok etmeden ekonomik olarak kullanan “tarım sektörü” ve tarım üreticilerinin” sorunlarına duyarlı olmayı da sorumluluk saymaktadır.
-Bu yaklaşımla, ülke tarımı ve üretici sorunları konusundaki temel görüşlerini kamuoyuna aktarmayı, bu anlamlı gün açısından yararlı görmektedir.
-Tarım sektörü, çok sayıda ekonomik yararının yanında, toplumun, insanımızın gıda güvenliğini sağlaması açısından, tüm dünya için olduğu kadar Türkiye için de yaşamsal bir sektördür.
-Tarımsal üretimin tek ve en önemli kaynağı topraktır. Toprak yoksa tarım yoktur, üretici de yoktur.
-Çiftçinin, tarım üreticisinin sorunlarını çözmesinin, alınterinin karşılığını almasının ve refah düzeyini yükseltilmesinin tek şartı toprağı korumak ve verimli kılmaktır.
Ne var ki, Cumhuriyetten günümüze kadar tarımda çok yönlü, çok çeşitli ve çok önemli gelişmeler sağlanmasına, toprağın doğru ve verimli kullanılması yönünde kimi iyileştirmeler gerçekleştirilmesine rağmen, tarımın yeterince geliştiğini ve toprağın verimli kullanıldığını da söylemek mümkün değildir.
-Türkiye tarımı “küçük işletmelerin” verimsiz yapısından kurtulamamış ve çiftçi örgütlenmesini gerçekleştirememiştir. Türkiye tarımı uygun arazi ölçeğine sahip, yeterince girdi ve teknoloji kullanan ekonomik tarım işletmesi dokusuna dönüşmeden gelişemez. Bu nedenle işletmelerin ekolojik şartları dikkate alarak optimum (yeterli gelirli) işletme büyüklüğüne kavuşmaları gerekli. Bu da arazi toplulaştırması ile mümkündür.
-Türkiye tarımı toprağı-suyu-teknolojiyi en uygun biçimde kullanan doğru ve rasyonel tarım politikaları uygulamadan yeterince gelişemez.
-Doğru tarımın temel şartı toprağı koruyarak doğru kullanmaktır. Toprak işlemeden-sulama ve gübrelemeye kadar toprağı doğru kullanan tarım teknikleri uygulanmadan gerekli gelişim gerçekleşemez.
-Türkiye tarımı toprağı yeteneğine ve niteliğine göre kullanmadan, bitkisel üretim desenini uygulamadan, toprağı ekonomik kullanamaz ve gereken üretimi yapamaz.
-Genellikle oy beklentili siyasetlerle uygulanan Tarımsal Desteklemeler, verimliliği sağlayacak biçimde toprağı korunan tarım uygulamalarına odaklanmadan, doğru tarım gerçekleştirilemez.