TEMA Vakfı ( Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı )11 Eylül 1992 tarihinde, Türkiye’nin geleceğini tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamak için kurulmuştur. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 400 Temsilci ve Gönüllü Sorumlusu ile 375 bini aşkın kayıtlı gönüllüsü bulunmaktadır. Ülke genelinde yaklaşık 150.000 hektar alanda, doğal varlıkları koruma amaçlı biyoçeşitlilik projeleri ( 14 adet ), erozyonla mücadele amaçlı kırsal kalkınma projeleri ( 47 adet ) olmak üzere toplam 61 adet proje üzerinde çalışmaktadır. Bu projeler kapsamında 311.000 meyve fidanı, 85.196 adet bağ çubuğu dikimi yapılmıştır. Bugüne kadar çok sayıda kişi ve kurumun desteğiyle yaklaşık 6.231 hektar alanda 7.650.000 fidan dikimi, 6.801 hektar alanda da 651.250.000 adet meşe tohumu ekimi yapılmıştır. Toplamda 81 ağaçlandırma projesi gerçekleştirilmiştir. 1998 yılında Mera Yasası, 2005 yılında da hazırlanmasında önemli katkıları bulunan Toprak Yasası’nın TBMM’den geçmesini sağlamıştır.
“KARDEŞ TEMSİLCİLİK PROJESİ”
-Kategori
TEMA Vakfı Temsilcileri ve Gönüllü Sorumluları
-Projenin Adı
“KARDEŞ TEMSİLCİM”
-Projenin Konusu
2010 yılı içinde, temsilcilik olmayan 8 ilde aday temsilciler bularak 81 ilde TEMA teşkilatını tamamlamak. Temsilcilik görevine uygun bulunan adayların önce TEMA Vakfı tarafından, Doğa ve Erozyon Eğitim Kampı veya Uyum Eğitimi kapsamında eğitilmelerini sağlamak, sonrasında aday illere yakın civar iller içinden deneyimli Kardeş Temsilciler belirleyerek adayın yaptığı çalışmalarının bu temsilcilikler tarafından takip edilmesini ve böylece adayların deneyimli temsilcilerimiz gözetiminde deneyim kazanmalarını sağlamak.
-Projenin Türü
Örgütlenme ve Eğitim
-Projenin Vizyonu ve Hedefleri
Türkiye genelinde 81 ilde TEMA Teşkilatı oluşturarak, teşkilat ağını güçlendirmek, yurt genelinde teşkilatlanmayı tamamlamak ve temsilcilik olmayan 8 ilde teşkilatı oluşturmak.
Bunu sağlarken de deneyimli il temsilcileri ile aday temsilcilerin tanışması, kaynaşması, fikir alışverişi ve bilgi paylaşımında bulunması, aday temsilcilerin vakıf merkezinden aldıkları eğitimler dışında hem teorikte hem de pratikte Kardeş Temsilcileri aracılığıyla deneyim kazanmalarını sağlamaktır.