Merhaba. Teknolojinin özellikle bilgisayar ve ilişkili teknolojilerin en sevdiğim yanı sadece bir yönde gelişip diğer dalları elden düşürmenin tersine bir alanda yapılan yeniliklerin ve geliştirmelerin diğer alanları da beraber sürüklemesi ve yenilikleri tetiklemesidir. Sosyal ağlar denilen ve aslında insanların bilgisayar başında sosyalleşmeye çalışırken bence asosyal biçimde ekran karşısında oturdukları internet sitelerinden örnekler vereyim. Twitter sitesi ile ilgili anlatacağım haberden önce Twitter ne işe yarar onu kısaca açıklayayım. Twitter, duygu, düşünce, gördükleriniz gibi aklınıza gelen her şeyi 140 karakter sınırlaması ile anlatabileceğiniz bir site. Yazdıklarınıza ve dolayısıyla sizin profil sayfanızda çıkanlara ise tweet denilmekte. İşte hiç bu tarz bir ihtiyaç belki de ortada yokken böyle bir site kuruluyor ve dünyada sayılı hale geliyor. Kullanıcılar milyonları buluyor, yazmak istiyorlar, yazdıkları takip ediliyor. Ama bu da yetmiyor. İnsanlar internet başında bulunmak ve yazmak istediklerini 140 karakterle sınırlandırmak zorunda kalıyorlar. İşte Vodafone bu sıkıntılardan birine kendi altyapısı üzerinden biraz olsun çözüm sunuyor. İnternet bağlantınız yok ama bir şekilde sayfanızı güncellemeniz, o anki düşünceleriniz aklınızdan uçup gitmeden siteye yazmak istiyorsunuz. Vodafone abonesi ve gerekli ayarları yapmışsanız, bir SMS mesajı ile sayfanızı güncelleyebiliyorsunuz.
Bir diğer kısıtlama olan karakter sorunu ile ilgili de başka bir çözüm anlatayım. Bir web adresini veya internetteki bir dosyanın yerini sayfanızda belirtmek istiyorsunuz ama 140 karakter sorunu sizi engelliyor. Ya da bir web sitesinin adresini paylaşacaksınız ama tam adresi aklınızda tutmak zor. Bu durumlar için daha önce benzerleri de bulunan ve kullanımı oldukça yaygın olan adres (link) kısaltma servislerine bir yenisini Google ekledi. “Goo.gl” adresinde kısaltacağınız adreslerle ilgili tıklanma sayısı gibi istatistiklere de ulaşabilirsiniz. Kısalttığınız adresleri kullanmanız sayesinde de bir tweet içinde daha fazla düşüncenizi yazacağınız yer kazanırsınız.
Google, hemen her bilgisayar kullanıcısının aşina olduğu resim dosyası formatı olan JPEG için fişi çekecek çalışmalarının sonucunu açıklamış. WebP adı verilen format ile gözle görülür bir görüntü kaybı olmadan resimleri yeniden boyutlandırmayı başarmışlar. Böylece %39’a varan bir boyut kazanımı yaratan Google, internet trafiğinin %65’ini oluşturan resim görüntüleme amaçlı internet bant genişliği kullanımını düşürmeyi hedefliyormuş.
Birileri bir şeyler düşünüyor, yapıyor, eksik olan yerleri bir başkaları tamamlamak, doldurmak için çalışıyor. Süreçteki aktörler birbirini tetikliyor. Bu da bize yarıyor.
Saygılarımla.