Tarımsal gelişmeye yönelik olan; “bitki ıslahı gibi araştırmaların, tohum, fide ve fidan gibi biyolojik gen kaynakları kullanımının ve bu gen kaynaklarının verimliliğini artıracak tarımsal yetiştirme teknikleri ve yeni teknolojilerin” amaçlarına erişmesi ve üretim verimliliğinin sağlanması, ancak ve ancak “üretimin temeli olan” toprağın niteliği ve yeteneğine bağlıdır. Hangi verimli gen kaynağı kullanılırsa kullanılsın, ne tür ileri yetiştirme tekniği uygulanırsa uygulansın, tarımsal üretimde optimal verimliliğin sağlanmasının ön ve temel koşulu “toprağın üretkenlik” özelliğidir. En üstün verimli gen kaynakları da kullanılsa, en ileri teknikler de uygulansa, üretimde öngörülen düzey ve niteliklere ulaşmak, üretim yapılan tarım arazisinin yani özetle toprağın yapısına bağlıdır. Doğru, ilkeli hangi destekleme politikası uygulanırsa uygulansın, bu desteklerden beklenen sonucun alınması, kanımızca bu yöntemlerle “toprağın desteklenmesi” gereğinin bütünleşmesi gerekmektedir.
Özetle belirtilmeye çalışılan nedenlerle; tarım arazisini ya da toprağı koruyacak, korunan toprağın üretim gücünün sürdürülmesini sağlayacak, bu gücün yükseltilmesi için toprağın ıslah ve gelişimini gerçekleştirecek ve korunan, ıslah edilen toprağın üretim sürecinde nitelik ve yeteneğine uygun biçimde verimli kullanımı sağlayacak tüm süreçlere, tarımsal destekleme geneli içinde “özel öncelik” verilmelidir. Desteklerin önemli bölümünün, toprak – su – bitki ilişkilerini ekonomik ve sürdürülebilir kılacak tarımsal yaklaşımlara yöneltilmesi gerekir.
-Öncelikle, Devlet tarım arazilerinin korunması, ıslahı ve verimli kullanılmasına yönelik hizmet ve yatırımlar için, gerekli kaynağı yaratmalıdır. Bu amaçla yasalaşmış olan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun uygulanmasını sağlayacak bütçe kaynakları oluşturulmalıdır.
-Toprak ıslahı, tarla içi geliştirme, arazi toplulaştırması, yer altı suyu çıkarma ve denetimli sulama sistemi kurma amaçlı üretici girişim ve yatırımları, üretici örgütlülüğü önceliği ve uygun kredi, araç gereç ve teknik eleman katkısı araçları ile desteklenmelidir.
-Toprağın nitelik ve yeteneğine uygun ürün deseni oluşturulması özendirilmeli, bu yönde doğru ürün deseni kullanan üreticiler, bütün destek uygulamalarında öncelik almalıdır.
-Toprağı yormadan uygun kullanmak amacıyla ekim nöbeti (münavebe) uygulayan üreticiler özendirilmelidir.
-Yağmurlama ve damlama sulama gibi suyu az kullanan ve toprağa zarar vermeyen denetimli sulama yapanlar hem genel desteklerde hem de özellikle DGD uygulamasında öncelik almalı, hatta denetimsiz savurgan sulama yapan üreticiler destek kapsamından çıkarılmalıdır.
Ürün ve girdi fiyatları kapsamında uygulanan PİYASA DESTEKLERİNDE SİYASET DEĞİL, ÜRETİMİN GELİŞMESİ ETKİLİ OLMALIDIR
KAYNAK: TEMA VAKFI