ULUSLARARASI BANKA HESAP NUMARASI

KORAY ÖZTEKİN

Merhaba. 10 Ekim 2008 tarihinde 27020 sayılı Resmi Gazete’de bir tebliğ yayınlandı. Adı “Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ (Sayı: 2008/6)”. 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek tebliğ uygulamasını ve IBAN hakkında öz ve yeterli bilgiyi burada anlatmak istiyorum.
IBAN, bankalardaki mevcut hesapların yerine kullanılacak ve belirli standartlara göre oluşturulan banka hesap numarasıdır. Bu işlem sonunda bir ülke içinde ve o ülkeye has standart bir hesap numarası uzunluğu ve yapısı mümkün kılınıyor. Birçok ülkede kullanılan IBAN sistemi ile amaç, her bir banka müşteri numarasını hatasız tanımlayarak para transferlerinde hız, hatasızlık ve sorgulama imkânlarını kolaylaştırmaktır.
Biraz da yukarıda ülkeye has diye bahsettiğim IBAN sistemi bizim ülkemizde nasıl onu anlatayım. Türkiye’de IBAN 26 karakterden oluşuyor. İlk iki hane ülke kodu ve Türkiye için bu kod TR’dir. Sonraki iki hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve bunun yardımı ile IBAN doğrulanabilmektedir. Sonraki beş hane banka kodunu ifade etmekte ve peşinden de rezerv alan gelmektedir. Tek hanelik rezerv alanın değeri, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmektedir. Son on altı hane ise banka hesap numarasıdır. Sonuçta ortaya TR000000100100000350930001 gibi bir IBAN numarası çıkacak ve para transfer işlemlerinde baş aktör olacaktır. Doğrulama kodu yardımıyla IBAN numaralarının doğruluğu çeşitli hesaplamalar kullanılarak belirlenecektir.
Bankalar para transferine araç olabilecek her bir hesap için, hesap sahibine IBAN numarasını oluşturmak ve vermek zorundadır. IBAN numarasını bankaya başvurup alan müşteri, kendisine para transferi yapacak kişiye kendi IBAN numarasını verecek ve ilgili kişinin bu numarayı kendi para gönderme yöntemlerinde alıcı kısmına yazması ile transfer mümkün olacaktır. Tabiî ki bankaların söz konusu IBAN numaralarını doğrulayarak kullanacaklarını söylemek bile gereksiz.
IBAN numaralarının her ülkeye has olması ve farklılıklar içerebilmesi ülkeler arasında para transferinde sorun çıkmasını nasıl engeller peki? Her ülke kullandığı IBAN numarasının uzunluğunu yani basamak sayısını diğer ülkelere duyurmaktadır. Böylece her ülke diğer bir ülkeye ait IBAN doğruluğunu yapabilmektedir.
Her banka internet sitesinde IBAN hakkında yeterli bilgiyi müşterileri için sunmaya çalışıyor. Yine de resmi bir kaynaktan bilgi arıyorsanız önce ilgili tebliğ için 27020 sayılı Resmi Gazete’ye http://rega.basbakanlik.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sonrasında ise http://www.tcmb.gov.tr/iban/ adresine girerek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın resmi sitesinden sunulan ve IBAN hakkında bence en detaylı kaynağı okuyabilirsiniz. IBAN broşüründen, konu hakkında sıkça sorulan sorulara kadar menüler gayet doyurucu içerik sunuyor.
Saygılarımla.
EKRAN KORUYUCU: Fareyi veya klavyeyi önceden belirtilen bir süre boyunca kullanmadığınızda devreye girerek monitörü kapatan ya da ekranda hareketli / hareketsiz resimler görmenizi sağlayan özel programlara verilen isimdir. Bu tür programların geliştirilmesindeki ilk amaç, özellikle eski teknolojiler ile üretilen monitörlerde görülen "ekran yanması" sorununu önleyebilmektir. Çünkü bu tip monitörlerde aynı görüntü uzun süre ekranda kalırsa katot tüpünün iç kısmında bulunan fosfor tabakasında bozulmalar meydana gelebiliyordu. Ancak bu sorun, yeni nesil monitörlerde tamamen aşılmış durumda. Bu yüzden ekran koruyucular, artık sadece görsellik ya da enerji tasarrufu gibi nedenler için kullanılıyor. Kaynak: www.chip.com.tr

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.