UNESCO SÜRECİNDE İLK ADIM ATILDI

Ertuğrulrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras kategorisinde listeye alınması için ilk adım atıldı.

Bilecik Valiliği, Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından ''Bilecik ilimizin tarihi ve kültürel mirasları için UNESCO süreci'' paneli düzenlendi.  

Vali Bilal Şentürk, Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen panellin açılış konuşmasında, Bilecik'in doğasıyla, coğrafi konumu ve tarihi ile özel bir il olduğunu vurguladı.  

Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edilmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirten Vali Şentürk, şöyle konuştu: 

''UNESCO, dünya çapında önemli bir kuruluş.  Önemli bir kitle bu oluşumu takip ediyor. 738 yıldır Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerini düzenliyoruz. Anadolu'nun her noktasından katılımın olduğu bir etkinlikten bahsediyoruz. Bu katılım bakımından da UNESCO'nun tescili açısından tarihi ve kültürel özellikleri itibarıyla, kesintiye uğramayan süreci ile önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. 

UNESCO'nun faaliyetleri hakkında sunum yapan UNESCO Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, ''Mirasın geleceğe aktarılması için çalışmalara destek olacağız. 738 yıllık mirastan söz ediyorsak, bu mirasın başlangıcından bugüne nasıl geldiğinin bir dosyada bize anlatılmasını istiyoruz. Bunun tam adının ne olduğunu, ilin bilimsel ve STK'ları anlaşıp 'Şu isimle var olmak istiyoruz' demelidir. Burada doğru olan halkın kabulüdür." diye konuştu. 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Keskin'in konuşmasının ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar Kutlu'nun ''UNESCO Dünya Miras Alanı Kriterleri'', UNESCO SOKÜM Komite üyesi Doç. Dr. Selcan Gürçayır Teke'nin ''UNESCO Dünya Mirası Listesi Başvuruları Değerlendirme Süreci'' ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Koç'un ''UNESCO Dünya Mirası Eskişehir Uygulamaları'' ile diğer konuşmacılar tarafından ''Tarihi ve Kültürel Miras Uygulama Örnekleri'' konularında birer konuşma yaptı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sakarya Gazetesi Haberleri