Üretici ayçiçeği fiyatını bekliyor

KEMAL AYDEMİR

Ülkemizde ciddi oranda artış gösteren ayçiçeği yağı fiyatları ayçiçeğini stratejik bir ürün haline getirdi. Geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların ardından bu yıl ayçiçeği ekiminde artış sağlansa da girdi maliyetleri de yüksek oranda arttı. Dolayısıyla ayçiçeği üreticileri bu yıl ayçiçeğinin alım fiyatını merakla beklemeye başladı. 

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayçiçeği üretimi ve fiyatına ilişkin önemli bilgiler verdi. Bayraktar’ın tespit ve önerilerinin bir bölümünü bende sizlerle paylaşmak istiyorum. Şöyle diyor sayın Bayraktar, “Ülkemizde ayçiçeği büyük oranda Trakyabirlik tarafından alınmakla birlikte Karadenizbirlik ve Çukobirlik tarafından da alınıyor. Bu birliklerin dışında son yıllarda Tarım Kredi Kooperatifleri ve Konya Şeker de alım yapmaya başladı.  Birliklerin alımları ayçiçeği ekim alanlarının artmasında da önemli bir etkendir. Ekiliş alanlarının artmasıyla birlikte, ayçiçeği üretiminin geçen yıla göre yükselmesi beklenirken, girdi fiyatlarının yüksekliğiyle üreticilerimizin maliyeti de arttı.

Ayçiçeği stratejik bir üründür. Ekim alanlarının artırılması gerekir. Fiyat ve alım garantisi, ayçiçeğinde ekim alanlarının artmasındaki önemli etkenlerdir. Ayçiçeği fiyatları üreticinin yeterli gelir elde edeceği seviyede tutulmalıdır. Ayçiçeği, Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla devlet müdahale alımı kapsamına alınmalıdır.  Prim, mazot ve gübre desteklerinin artırılarak devam ettirilmesi, üreticilerimizin ayçiçeği üretiminde kalması için uygulanması gereken en önemli fiyat politika aracıdır.  Desteklerin en az girdi enflasyonu oranında artırılması gerekiyor.

İthalata harcanan milyarlarca lira, akılcı politikalara dayanan, dişe dokunur desteklerle ayçiçeği üreticilerimize aktarılırsa kısa vadede kendimize yeter hâle geleceğiz.”

İnşallah üreticinin memnun kalacağı bir fiyat belirlenir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.