'ÜRETMEK SİZDEN DESTEK BİZDEN'

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, Kurtköy'de tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarla buluştu.  Kurtköy Köy Konağında Bilecik İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Demirbaş ile şube müdürleri ile birlikte vatandaşlarla buluşan İl Müdürü Yoldaş: 'Üretmek sizden destek bizden' dedi. 

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş: 'Kurtköyle ilgili bilgi sahibiyiz. Köyle ilgili çeşitli çalışmalarımız olacak inşallah. Bütün köylerimiz için çalışıyoruz. 248 tane köyümüz var. Ama Kurtköy gibi genç ruhlu ve girişimci insanların olduğu köyleri biraz daha ön plana çıkarıp güzel birşey yapabilirmiyiz diye düşünüp çalışıyoruz. Kurtköy'de de birliktelik ruhu yüksek. 30 bin dekar tarım arazisi var, genç nüfusu fazla ayrıca köy bütün yollara yakın. Burada üretilen bir ürün Bursa'ya, Eskişehir'e Kocaeli ve İstanbul'a ulaşımı noktasında sıkıntısı yok. El birliği ile bir çalışma yapacağız. Bu bölgede sanayicilerimizde mevcut. Sizler bu işe gönül verenler olacaksınız bizlerde kamu kaynaklarını ve kendi bilgilerimizi seferber edip beraberce güzel şeyler yapacağız. Köyün nüfusunun yoğun olması bizim için çok büyük avantaj. İlimizi genel anlamda düşündüğümüz zaman arazilerinin %30'a yakını boş. Boş kalan arazilerin değerlendirireceğiz. Son yıllardaki iklim değişikliğiyle beraber ürün değişikliği de arz ediliyor. Bunlar üzerinde de çalışacağız. 

'BERABER HAREKET EDECEĞİZ'

Beraber hareket edeceğiz. Öncelikle vatandaşlarımız inanacak. Bizlerde yanınızda olacağız, destek vereceğiz. Bütün ekibimizle birlikte gece gündüz demeden ne yapabiliriz diye düşünceğiz. Özellikle genç ve girişimci bayanlaro ön planda tutacağız. Çünkü kadınlarımız inandığı zaman başarı her zaman gelir. Bakanlık olarak da gençlerimizi destekliyoruz. 

Her gittiğimiz yerde mutlaka kendi projelerimizi anlatımlarını yapıyoruz. Ama istişare şeklinde vatandaşlarımızın sorunlarını dinliyoruz. Bu sorunları yok etmek için neler yapabiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz. 

Kurtköy'ün geçmişine baktığımız zaman fasulyenin çok güzel yetiştiğini, barbunya ve diğer meyve çeşitleri de olabilir bunları dikebiliriz. Beraber üretim yapabiliriz. Hayvancılık anlamında vatandaşlarımızı bir araya getirip kaba yem ihtiyacını karşılamak için çalışmalar yapabiliriz.' dedi.

'KURTKÖY'Ü MODEL KÖY YAPALIM'

İl Müdürü Yoldaş konuşmasının devamında ilimizde bir köyü tarım konusunda model yapmak istediklerini ifade ederek şunları dile getirdi: 'Bu ilde bir köyü model yapmak istiyoruz. Pilot bölge olarak Kurtköy olabilir. Hevesli bu kadar insanı bulmuşken bunun detayına kadar bahsedeceğim.

Ya birlikte üretelim ya da bir şirket kuralım, bu şirketin içerisinde 18 yaşından 60 yaşındaki abimize kadar içinde bulunsun. Herkes kendi arazisi kadar şirkete dahil olsun. Bütün arazilerin yollarını aradaki sınırlarını kaldırıp hep beraber imece usulü çalışalım. Çünkü girdi maliyetlerinin biraz daha ucuzlatılması, minimum seviyeye indirilmesi için bu tür şeyler yapılması gerekiyor. Gelişmiş toplumlara baktığımız zaman beraber hareket etmişlerdir. Birlikten kuvvet doğar fikriyle ileriye gitmişlerdir. Araziler birleştiği zaman verim ve kalite daha iyi olur. Bu şekilde olursa Kurtköyümüzü bir model haline getirip, arazileri birleştirip, üretilecek ürün belirlenip bu konuda da kamu kaynaklarını kullanarak sizlere destek olmaya hazırız. Üretmek sizden destek bizden. Hem bilgi, hem de ekonomik anlamda bu köyü bir model haline getirelim.' dedi.  

'DESTEKLERİNİZE TALİBİZ'

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş'ın ardından Kurtköy Muhtarı Mehmet Ali Akıncı konuştu. Muhtar Akıncı, Kurtköy'ün tarım ve hayvancılıkta bir numara olması için çalıştıklarını ifade ederek: 'Bunun arkasını bırakmıyoruz. Tarım Müdürlüğünü en fazla rahatsız eden biziz. Genç çiftçi ile ilgili çalışmalarımız oldu. Köyümüze Tarım İl Müdürlüğünden mühendislik desteği istiyoruz. 9 tondan 1 ton süte, 450 ton bezelyeden 5 tona düştük. Üretim düştü. Fakat bu rakamlar Kurtköy'de birşeyler olduğunu gösteriyor. Biz sizin bu desteklerinize talibiz, biz varız. Zaten 25 yaşına kadar çok az gencimiz var. 30 ile 60 yaş arası arkadaşlarımız hazırlar.' dedi.  

'PAZAR KONUSUNDA DESTEK İSTİYORUZ'

Muhtar Akıncı'nın ardından soru cevap kısmına geçildi. Köylerinin kuru fasulyesiyle meşhur olduğunu ifade eden Kurtköylüler bu konuda bir çalışma yapılabileceğini ve köy halkının bu konuda başarılı olacağını söylediler. Ancak pazar konusunda Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğini istediklerini ifade eden Kurtköylüler: 'Biz bu fasulyeyi çıkartırız. Fakat pazar konusunda desteğinizi istiyoruz' dediler. 

'NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ'

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise: 'Pazar noktasında ne gerekiyorsa yapacağız. Bu dediğim modeli Pazaryeri'nde yapıyoruz. Çiftçileri komple bir araya getirdik. Üretilen ürünleri kategorize ettik. 3 kategori yaptık. Getirdiğimiz firmadan da yılın sonuna kadar ürünü alacağının garantisini aldık. Bu şekilde sözleşmelerde yaptırdık. Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye böyle bir çalışma yaptık.

Fasulyede öncelikle bu sene deneme amaçlı biraz üretelim. İlgili firmalarla buluşturma noktasında imkan sağlarız. Siz beraber hareket ettikten sonra üretim hacmi arttığı zaman pazar noktalarını oluştururuz. Onda sorun yok. Sözleşmeli tarıma geçtiğimiz zaman aynen bu şekilde toplanıp üretmeden fiyatını isteyeceğiz. Fiyatını bileceğiz ekimini yapacağız. O konuda yardımcı oluruz' dedi. 

'MAKİNA ALINIRSA ÜRETİM YÜKSELİR'

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü ve aynı zamanda Kurtköylü olan Mücahid Erdal'da toplantıda yaptığı konuşmada : 'Köylerde iş gücü düştü. Kuru fasulyeyi çıkartması zor, harmanlaması zor, yolması zor. Bununla ilgili yeni makinalar var. Böyle bir makina alınırsa ben köyümüzde üretiminin yükseleceğini düşünüyorum. Bizim rekabet gücümüz düşüyor. Maliyetlerimiz yukarı çekiliyor. Ama makina olursa bizim işçilik maliyetlerimiz aşağıya iner. Bizim isteğimiz böyle bir makina alınması. Harmanlama makinası alınırsa köyde üretim yapan çoğalır. İşçilik azalır. Dışarda ikamet eden kişiler kendi tarlasını işlemeye başlar.

Önceki yıllarda köyümüzde müthiş bir pancar üretimi vardı. Ama son zamanlarda azaldı. Azalınca dışarıya göç başladı. Bizim köyümüzde daha önceden 5 ton üzerinde süt çıkıyordu. Köylü kendi imkanlarıyla kooperatif kurdu. Aynı zaman sütü işleyip peynir haline getiriyordu. Aslında bizim bugün istediğimiz üretimi yıllar önce bu köylü yapmıştı. Ama neler engel oldu. İlgili kurumlardan ruhsatları alamadık. Alamayınca daha sonra kooperatif üretimini yapamadı. Yani bizim köylümüz çalışkan, işine sadık. Bu fasulye konusunda da yeterli destek verilirse üretim yapılır.' dedi. 

'İLK PLANIMIZ ÜRETİM'

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise: 'Biz burada 300 dönümlük araziden 24 ton ürün alabileceğiz. Dolayısyla bu makinayı bu ürünü gördüğümüz zaman kamu kaynaklarından ne kadar alabilirsek almaya çalışacağız. Sayın valimizde bu konularla ilgili. Nerede başarı görürsek oraya destek veririz dedi. Hükümütemizinde devletimizinde bu konuda destekleri var. Kırsal kalkınma ekipman desteklerimiz olacak. Makina konusu şimdi ikinci planda ama ilk planımız üretim. Sizden üretim gelirse ne gerekiyorsa yaparız' dedi. 

Karşılıklı görüş alışverişlerinin ardından Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, 1 Şubat Cuma günü tekrar Kurtköy'e geleceklerini ve görüşülen konuları daha detaylı şekilde masaya yatırılacağını söyledi.  

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sakarya Gazetesi Haberleri