Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Hacer Kayaalp Beydoğan, oruç tutarken sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmenin vücut sağlığı için büyük önem taşıdığını belirtti. Beydoğan, bu özel ayda doğru beslenme alışkanlıkları oluşturmak için uygulanabilecek 10 altın kuralı paylaştı.
Sahura Mutlaka Kalkın ve Sağlıklı Beslenin
“Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle sahur, beslenme düzeninin temel taşlarından biridir” diyen uzman diyetisyen yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere değindi;
“Sahura mutlaka kalkılması gerekir. Sahurda bol su tüketilmesi ve aşırı yağlı, tuzlu besinlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca, gün boyunca kan şekerinin dengede tutulabilmesi için protein kaynakları olan yumurta, peynir ve yoğurdun yanı sıra, tam buğday ekmeği, mevsim yeşillikleri ve yağlı tohumların da tercih edilmesi gerekmektedir.”
İftarda Yavaş Yiyin, Sağlıklı Tercihler Yapın
Uzman Diyetisyen Beydoğan, iftara birkaç hurma veya zeytinle başlanmasını önerdi. Çorba ile devam edilip, 10-15 dakika bekledikten sonra ana yemeğin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi gerektiğini belirtti. Kızartma ve kavurma gibi yağlı yemekler yerine haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemlerinin tercih edilmesini tavsiye etti.
Ramazan Boyunca Su Tüketiminizi Artırın
Beydoğan, Ramazan ayında vücudun su ihtiyacının arttığını belirterek, iftar ve sahur arasında bol miktarda su içilmesi gerektiğini vurguladı. “Su, vücudun susuz kalmasını engeller ve sindirime yardımcı olur” dedi.
Hafif Tatlılar Tercih Edin
Ağır şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar, meyve veya hoşaf gibi hafif alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Beydoğan, tatlı tüketiminin sınırlı olmasının önemine de değindi. Uzman isim, bu şekilde Ramazan ayında tatlı krizlerinin önüne geçilebileceğini belirtti.
Bağırsak Sağlığını Korumak İçin Sebze ve Kuru Baklagil Tüketin
Ramazan ayında sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaşanabileceğini belirten uzman diyetisyen Beydoğan, bu nedenle bağırsak sağlığını korumak için sebze yemeklerine ve kuru baklagillere öğünlerde yer verilmesini önerdi.
Sindirim İçin Yürüyüş Yapın
İftardan sonra yapılan 1-2 saatlik hafif yürüyüşlerin sindirime yardımcı olacağını belirten Beydoğan, Ramazan ayının sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirilmesi için doğru beslenme alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı.
Ramazan ayının rahmet ve sıhhat ayı olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Hacer Kayaalp Beydoğan, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla bu dönemin daha dinç ve sağlıklı bir şekilde geçirilebileceğini söyledi.
Uzman Diyetisyen Hacer Kayaalp Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin “Altın Kurallar” olarak nitelendirdiği kuralları şu şekilde sıraladı;
Sahura mutlaka kalkın.
Sahurda bol su tüketin.
Aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden kaçının.
Yumurta, peynir ve yoğurt gibi kaliteli protein kaynakları tercih edin.
İftarda yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.
Çorba ve hafif yemeklerle iftara başlayın.
Kızartma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemlerini tercih edin.
Su tüketiminizi artırın.
Tatlılarda şerbetli yerine sütlü ve hafif alternatifler tercih edin.
Sebze ve kuru baklagil tüketimine özen gösterin.
Bu önerilerle, Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmek, vücuda gerekli olan besinleri almak mümkün olacak.