Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da depremlerle yaşamaya alışmamız gerektiğini belirten konuklar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde özellikle Hatay ilinde hasarın çok daha ağır olmasının nedeninin binaların çürük ve yumuşak zeminlere yapılmasını, inşaatlarda deprem yönetmeliğine tam manasıyla uyulmadığını, inşaatların yapım sürecinde gerektiği gibi denetlenmediğini söylediler.
Bilecik ilinin merkezinde zeminin sağlam olduğunu belirten konuklar, Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerimizden fay hatlarının geçtiğini, buna rağmen çevre illere göre riskin daha az olduğunu belirttiler. Buna rağmen, inşaatların zemin etütlerinin çok iyi yapılması, her inşaatta şantiye şefi olarak bir Mühendisin görevlendirilmesi, inşatların her aşamasının adım adım takip edilerek, denetimlerin sıkılaştırılmasından bahseden program konukları, "Çok iyi yönetmelikler çıkartmak, çok iyi kanunlar yapmakla sorunlar çözülmüyor. Bu yönetmeliklerin ve kanunların icraata geçirilmesi, tatbikinin çok iyi şekilde uygulanması gerekiyor. İşin temelinde ahlâki sorunlar yatmaktadır" dediler.
Yine yeni mezun olan mimar ve mühendislerin hiçbir staj yapmadan büyük sorumluluklar aldıklarını, okul biter bitmez imza yetkisine kavuştuklarını belirten oda başkanları, okul bitiren mimar ve mühendislerin en az beş yıl staj yapmaları gerektiğini söylediler.