Bilecik’te yüksek seyreden hava sıcaklıklarına karşı uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Sıcak havalarda bol bol su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar ayrıca bol ve açık renkli giysilerin tercih edilmesini önerdi.
Bilindiği üzere, Bilecik’te hafta başından bu yana etkili olan sıcak hava her geçen gün etkisini artırmakla beraber vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Uzmanlar ise sıcak havalarda vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istiyor. Sıcak hava dolayısıyla vücutta oluşan sıvı ve mineral kaybının mutlaka telafi edilmesi gerektiği belirtilirken günlük ortalama 3 litre su tüketimi öneriliyor. Giyim tercihlerinde ise açık renkli ve bol kıyafetlerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
Diğer yandan, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşların günün en sıcak saatleri olan 11:00-16:00 arasında açık alanda kalmamaya özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini ifade ediyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNERİLERDE BULUNDU
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından sıcak havalardan korunmaya yönelik önerileri kamuoyu ile paylaştı. Korunma yöntemlerinin madde madde sıralandığı Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Dışarıda çalışması gerekenler mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir.
Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemelidir, güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneş koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.
Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.
Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.
Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.
Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır.”