Bir hafta evvel gazetemizde bir haber yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Süleyman Kara Köy ve Mahalle Muhtarlarına seminer vermiş.
Sayın İl Müdürü Kara seminerde T.C. Kimlik kartlarının değişeceğini ve yeni kimlik kartının vatandaşa sağlayacağı avantajları şöyle açıklamıştı;
“Kimlik kartının vatandaş açısından sağlayacağı avantajları anlatan İl Müdürü Süleyman Kara, Kimlik kartı ile vatandaşların farklı belge, kart vb. taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabileceğini, T.C. Kimlik No uygulamasında olduğu gibi tek kart-tek şifre dönemine geçileceğini, sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önleneceğini, E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebileceğini ve kimlik kartının seyahat belgesi olarak kullanılabileceğini söyledi.
Kamu Kurumları ve İşletmeciler açısından da kimlik kartının sağlayacağı avantajları da anlatan Kara, kimlik kartının kamu kurumları ve işletmelerinin vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacağını ifade etti. Hizmetlerden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacağını, yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye ineceğini ifade eden İl Müdürü Süleyman kara, kartın sağlayacağı "güvenli kişi doğrulaması" nedeniyle e-Devlet hizmetlerinin nitelikleri ve sayılarının artacağını belirtti.
Kimlik Paylaşım Sistemi hakkında da bilgi vererek sunumunu sürdüren Kara, ülkemizde 3 bin 205 kuruluşun sisteme bağlandığını ilimizden de 14 kurumun KPS'ye bağlandığını bildirdi. Sunumun devamında Adres Kayıt Sistemini anlatarak devam eden İl Müdürü Kara, belirtilen süre içerisinde adresini bildirmeyenler ile yanlış beyanda bulunanlara idari para cezası uygulandığını söyledi.”
Böyle bir kart vatandaşımıza kolaylık getirecekte, kolaylığı önlemek için bürokrasi gardını nasıl alacak göreceğiz. Geçenlerde bir vatandaşımız Tarım İL Müdürlüğüne gider. Bu sene ektiği yağlık Ayçiçeğinden dönem en fazla kaç kg olarak faydalanabileceğini sorar. Vatandaşa Hoş geldin demekten aciz, bilgisayara bakmaktan vatandaşın yüzüne bakmayan memur “Henüz bu senekiler belli olmadı” der. Vatandaşta geçen seneki ile bir orantı kurayım düşüncesiyle “Geçen sene ne kadardı” diye sorar. Memur, bir daha soru sormamasını istercesine “Söyleyemem”. Elbette söylemez, devlet sırrını söylesinde devleti müşkil durumamı düşürsün.
Bizde devlet memurunu hep “Vatandaşa güvenilmez. Her an seni kandırabilir, sonra başına geleceklerden kurtulamazsın...” tavrıyla yetiştirdiğinden memur içinde herşey devlet sırrıdır.
Devlet daireleri arasında yapılacak ufak çalışmalarla vatandaşa yansıyacak hizmetler maalesef uygulanmıyor. İl içersinde işlemesi mümkün yeniliklerde yapılmıyor. Sadece devlet kademelerinde değil sivil toplum kuruluşları da maalesef aynı çalışmaları yapmıyor.
Bir üretici kredi almak istiyor başta çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olduğuna Ziraat Odasına kayıtlı olduğuna dair belge isteniyor. Halbuki Tarım İl Müdürlüğü ile banka bu işi çözülebilir. Bilgisayarın tuşuna basınca bilgileri görebilir. İki müdür bu işi kısa bir görüşme ile halledebilir. Yine her çiftçiden Tarım Kredi Kooperatiflerine üye mi, değil mi? Belgesi isteniyor. Bu hususta gayet çözülebilir. Hadi bu işi devlet daireleri bürokrasi aşkı yüzünden çözmüyor, sivil toplum kuruluşları neden gayret göstermiyor?
Devlet imkanlarından faydalanmak isteyen vatandaşa, ikamet getir, SSK'ya, vergi dairesine “borcu yoktur” yazısını getir, onu getir, bunu getir boşuna zaman ve kırtasiye masrafı. İnternetin yaygın işlediği şu devirde vatandaş niye hala uğraştırılıyor bunu anlamak mümkün değil.
Kooperatif kurmak isteyen vatandaştan istenen belgeler:
1- Nüfus cüzdan fotokopisi (7 adet)
2- İkametgah Belgesi (7 adet)
3- Sulama Tesisinin 1/25.000 ölçekli haritası
4- Tesisi inşa eden kuruluşun (DSİ) yazısı
5- Kurucuları adli sicil kaydı belgesi
6- ÇKS Kaydı (7 adet)
Şu istenen belgelerin içinde adli sicil belgesi hariç (bana göre onda da sakınca yok) hepsi daireler arasında e-devlet sistemi ile bilgisayarın bir tuşuyla öğrenilebilir. Hele biri varki bunu bile istemek vatandaşa işkencenin dikalası denen cinsten. Aynı daire kendi bünyesi içerisinde bir başka şubesinden evrağı vatandaşına getirtiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kurulacak olan Tarımsal Sulama Kooperatifi için kuruculardan ÇKS kaydı olduğuna dair belgeyi istiyor. Aynı İl Müdürlüğü bünyesinde bile henüz e-devlet sistemine geçmemek vatandaşa zulüm değil mi? Bunu bile beceremeyen bir daire nerede kaldı diğer daireler ile e-devlet sistemini berecek?
E-devlet sistemine geçin de vatandaşa onu getir, bunu getir diye diye eeeee amma da devletmişsin ha! dedirtmeyin...
TAŞI GEDİĞİNE
Vali Akpınar, ilimize geldikten 1 yılı geçtikten sonra köyleri gezmeye başladı.
Şikayetleri, istekleri dinliyor, inşaallah vatandaşın istekleri yerine getirilmeye 1 yıl sonra başlanmaz.
TAŞI GEDİĞİNE
Duydunuz mu “Kariyer günleri” başlamış. Vali Yardımcısı ve İl Müdürleri de katılmış.
Kariyerinize e-devlet sistemini de katsanız.