İL BÜTÜNÜ için hazırlanan İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI tamamlanıp, tasdik olup yürürlüğe girdi mi? Bozüyük Belediyenin açtığı idari dava hukuki olarak İL ÇEVRE DÜZENİ PLANINI uygulanması sürecini durdurduğunu iddaa edenler var bu endişe ve iddaa doğru mu? Bu soruların cevabı ne olursa olsun BİLECİK ili doğal kaynaklar ve varlıklarının sürdürülebilirliği, korunması İL ÇEVRE DÜZENİ planı ile KORUMA altına alınmaktaydı! Adı geçen PLAN Bilimsel ve teknik olarak özetle, İLMİ ve FENNİ olarak doğruydu, tastik oldu yürürlükte veya değil ama PLAN’da yazılanlar, rapor PLAN hükümleri ve eylem proğramı ve izleme –Değerlendirme süreci uygulanacak mı? Uygulanmayacak mı?
Her şey şeffaf olacak, hatalı olanlara hesap sorulacak zanlı olduğu iddaa edilenler yargılanacak, DEMOKRASİYİ kesintiye uğratmak isteyenler asker-sivil yargılanacak diyerek iktidar olanlar, seçilenler idari mekanizmada yer alacak, muhalefet de işin özünde bu söylemlerde kendine göre yarumlasa da varım diyecek, uygulamalara gelince herkes tam siper kaybolacak, öyle mi? Yürütmede, yasamada, yargıda ve idari yönetimde de yer alanlar bu duruma göz yumuyorsa onlara hesap sorulmayacak mı? Bu prağrafımı burada kapatıyorum, sonra birgün bu konulara döneceğiz.
İL ÇEVRE DÜZENİ Planı yapıldıysa, erteledik, dava açıldı, şimdilik kalsın diyecek lüksümüz yok! Plan diyor ki beni meclislerden geçirdiniz, tastik oldum! Hatta iddaalıydınız “PİLOT” uygulama ili olarak “BİLECİK” ilinde daha dikkatli ve titiz uygulanacaktım, siyasi yolla seçilenler ÇEVRE ve İMAR komisyonlarında beni hiç takmadan karar alıyorlar! Böyle mi titizlikle ve dikkatle okunacak ve uygulanacaktım diyerek VALİLİK makamına ve Özel İdare Genel Sekreterine soruyor! Bende soruyorum Neden Plana uyulmuyor? Neden STK’lara “rol” verilmiyor?
Fabrikalar, tesisler nereye kurulursa kurulsun “TOPRAK” üzerine kurulacaktır. Bakınız İL Çevre Düzeni Genel ve Özel Hükümler bölümünde, planda ne yazıyor? Özel Hükümler S.23 ve bölüm 8.1.2 Tarım alanları S.24 <marjinal tarım alanında kalan yerlerde tarım dışı amaçlı kullanım talepleri bu planın ana ilke ve hedeflerine uygun olmak koşuluyla, VALİLİKÇE toprak koruma kurulunda değerlendirilir. “MARJİNAL TARIM ARAZİLERİ” kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşü alınmak koşuluyla konaklama tesisi, içermeyen sadece turizm amaçlı lokanta günübirlik tesis, turistlik eşya satış birimleri, akaryakıt satış ve LPG istasyonları, teknik alt yapı tesisleri ve rekreasyon amaçlı tesislere 5403 sayılı kanuna göre izinler alınmak koşuluyla izin verilebilir. Bu yapılar için EMSAL ( E:0,20’dir)>
Bilecik ilinin doğal varlık ve kaynaklarının “COĞRAFYASI” değiştiriliyor! Bilecik iline 1. sınıf gayrı sıhhi çimento fabrikalarını kurduranlar da bir daha yargılanacak. Duyuruyorum TOPRAK KORUMA KURULUN’u askıya almakla, bay-pas yapmakla “suç” işleniyor. Hukukçular “TOPRAK KANUNU” (5403) ve İL ÇEVRE DÜZENİ PLANINI okuyun! Bilecik DOĞAL yapısının COĞRAFYASI değişiyor. Plandaki HÜKÜMLER yok sayılıyor. TEMA Vakfı ve gümçed derneği dava açmak için bu yazıya verilecek cevaba göre tavır alacak! Mermerciler! Sizin kaynaklarınıza göz dikiliyor. Göz yummaya devam mı edeceksiniz. Çimento fabrikalarının üç tane birden olması ve göz yumulması “DOĞA KATLİAMIDIR” DUR DEMEYECEK MİYİZ? Sayın İbrahim Polat, doğa katliamına “DUR” demek BİLECİK’Lİ olarak BORCUNDUR!