İlk ve orta öğretimde 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı 15 Eylül 2014 pazartesi günü güz yarıyılı ile başladı. Üniversitemizde de yeni eğitim öğretim yılı aynı tarihte başladı. Öğrencilerimize, akademisyenlere, idari personele, Bilecik’e ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.
Bu dönem başlangıcı ile geçen yıl mezun olan öğrencilerimizin yerini bu dönem yeni kayıt yaptıranlar aldı. Bu döngü böylece devam edip gidecek. Birileri mezun olacak, meslek hayatına atılacak, yeni birileri gelip camiamıza katılacak…
2014-2015 eğitim öğretim yılı öncesi, Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre üniversitemizde genel olarak açık kontenjanlar hemen hemen dolmuş durumda. Ancak, benim de görev yaptığım Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğrenci tercihleri ve yerleştirmesi açısından bizleri oldukça üzdü. Çünkü diğer tüm Fakültelerde ve Yüksekokullarda öğrenci tercihi ve yerleştirme açısından beklentiler karşılanırken Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bu konuda sınıfta kaldı.
Halihazırda öğrenci kabulüne açık iki bölüm var. Birinci bölüm, geçen yıl ek kontenjanla ilk öğrencilerini kabul eden Tarla Bitkileri Bölümü, ikincisi ise Bahçe Bitkileri Bölümü. Bahçe Bitkileri Bölümü geçen yıl ek yerleştirme ile öğrenci alamamıştı. Tarla Bitkilerinin ikinci sınıfında 10 (on) öğrenci eğitim-öğretimine devam ediyor. Bu yıl YÖK tarafından tarla Bitkileri Bölümüne 30 kontenjan ayrılırken maalesef sadece dokuz öğrenci yerleşti. Bahçe Bitkileri Bölümü ise geçen yıl ek kontenjanla öğrenci alamadığından bu yıl YÖK tarafından 10 kontenjan verilirken sadece dört öğrenci bu bölüme yerleşti.
Toplam olarak baktığınızda ise verilen 40 kontenjana karşılık yerleşen öğrenci sayısı 13.
Bu durum için bir sürü neden var. Bu da bir sürü bahane demek oluyor aslında. Bunlardan belki de ilki Fakültemizin ismi olabilir. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi… İsim olarak pek bilinmeyen bir fakülte. Eskiden Ziraat Fakültesi olarak açılan fakültelerle birebir aynı olmasına rağmen isim nedeni ile “acaba” deniyor gibi sanki. Aslında yeni açılan tarımla ilgili fakülteler hep farklı isimlerle açılıyor artık. Türkiye’de iki adet Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi var. Birisi bizim üniversitemizde, diğeri ise Niğde Üniversitesine bağlı.
Niğde Üniversitesi öğrenci alımında bir sorun yaşamamış, ayrılan kadroya ful yerleştirme yapılmış. Bu da demek oluyor ki isim o kadarda anlaşılmaz değilmiş.
Bir diğer gerekçe ilimizin “sapa” bir yerde olduğu düşüncesi olabilir. İstanbul’a 2,5 saat, Bursa’ya 1 saat onbeş dakika, Eskişehir’e 45 dakika, Sakarya’ya bir saat mesafedeki bir şehir Bilecik. Bu da hiç de sapa bir yerde olmadığı anlamına gelmiyor mu? Her ne kadar henüz Bilecik’te durmuyor olsa bile hele ki bir de hızlı tren seferlerine başlamışken.
“Zaten Bursa’da ve Eskişehir’de Ziraat Fakülteleri var, buraya çok yakın” dediğinizi duyar gibiyim. O zaman Ege Üniversitesi dururken Aydın’da, Ankara dururken Eskişehir’de Samsun dururken Tokat’ta ve Ordu’da ve benzer diğer yerlerde de aynı durumun yaşanması gerekmez miydi? Demek ki kazın ayağı öyle de değilmiş.
“E canım siz zaten Ziraat Mühendisi mezun ediyorsunuz, onlarda iş bulamıyorlar zaten” de denebilir. Aslında hiç de öyle değil, son yıllarda Ziraat Mühendisleri başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar olmak üzere özel sektörde de rahatça iş buluyorlar, hem kazançları da çok düşük değil.
Daha bir sürü bahane bulunabilir. Ama asıl ve en önemli neden belki de bizim bu fakültemizi Bilecik’teki okullarda ve dershanelerde bile yeterince tanıtmamış olmamız gibi geliyor bana. Belki de biz hepimiz “nasıl olsa en azından Bilecikli öğrenci tercih eder” diye eskilerin deyimi ile kulağımızın üstüne yatmışızdır. E öğrenci tanımazsa niye tercih etsin ki? Kaldı ki zaten Bilecik’te lise okuyan öğrencilerin çoğu büyük illeri tercih eder, bu beklenen bir durumdur.
Kim ne derse desin demek ki bu sene kendimizi öğrenciye anlatamamışız.
Önümüzde ek yerleştirmeler var. O zamana kadar ne kadar anlatabiliriz bilemiyorum, ama birilerinin birşeyler yapması gerektiği oldukça açık. Tabii ki en başta göre v bizlere düşüyor. İnşallah ek yerleştirmeyle kontenjanlarımız dolar… Şimdilik başka bir şeyler demek oldukça güç.
Yeni Eğitim Öğretim yılı tüm ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Sağlıcakla kalın…