Merhaba. Bu hafta takip ettiğim ve sizlere aktarmak istediğim bilgisayar dünyası haberleri gayet merak uyandırıcı özellikler içeriyor. İşlevselliği istenilen düzeye ulaştığında en dikkat çekecek yenilikten başlayayım.
Google, sevilen ve sürekli gelişen e-posta hizmeti GMail ile çıtayı biraz daha yükseltiyor. Şimdiye kadar birden fazla GMail hesabını tek hesaptan kontrol etme gibi güzellikler sunan GMail, bundan sonra piyasadaki rakiplerinden üyeliği olan kullanıcılara gözünü dikmiş gözüküyor. Hotmail, Yahoo, AOL gibi bazısı kendisinden bile eski rakiplerinden kullanıcı kapmayı kafasına koyan GMail, kullanıcılarına sunduğu özellikle, diğer firmalardaki e-posta hesaplarını kendi üzerinden kontrol etme imkânı sunuyor. Şimdilik yeni kullanıcılarda daha iyi çalışan hizmetle, mesela Hotmail hesabınızın şifresini ve kullanıcı adını yazıyorsunuz GMail / Ayarlar / Hesaplar / Ekle (Başka hesaplardan posta al) seçeneğine, böylece GMail sizin kişilerinizden, postalarınıza kadar hepsini kendi üzerine almaya başlıyor. Posta ve kişilerinizin yoğunluğu, bağlantı problemleri gibi durumları da katarsanız 1 saate varan beklemeler sonunda, GMail içinden hem o adresinize hem de Hotmail, Yahoo ya da AOL adreslerinize ait postalarınıza ve kişilerinize ulaşabiliyorsunuz Bundan sonra da gelen postalar GMail adresinize de geliyor.
Bu arada “caponlar yapmış ağabey” diyerek halk arasında muhabbete konu olan Japon bilim adamları yine yaptılar yapacaklarını. Katlanabilir, bükülebilir OLED ekran çalışmaları ilk meyvesini vermeye başlamış. 30 ile 50 dereceye kadar katlanabilen, katlanma izleri belli olmayan bu ekranların ilk örneklerinde çözünürlük sorunlarının yanında tek renk izleme gibi durumlar da var. Ama bir yerden bu olayın başlaması, çok yakında daha iyi çözünürlükler, daha fazla katlanabilirlik ve renkli ekranlara dair bizlere hayal gücü bırakmaya yetti bence.
Bir diğer yeni ürün ise, 512 GB.’a varan katı durum disklerinin (SSD) artık dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlanması. Toshiba’nın SSD depolama imkânı sunan dizüstü bilgisayarları ile hem dizüstü makineler artık daha az ısınacak, hem darbe ya da düşme durumlarında veri kayıplarının önüne geçilebilecek hem de makineler artık daha uzun pil süreleriyle kullanıcı dostu olacak. Her üründe olduğu gibi sabırsızlıkla beklesek de ilk modellerin fiyatlarının yüksek olacağını söylemeye gerek yok sanırım.
Adobe firması ise uzun süredir gündemi meşgul eden pdf düzenleme ve okuma yazılımı Acrobat’taki güvenlik açığını nihayet kapamış. Benzer bir güvenlik yamasını da Microsoft, Power Point uygulamasındaki güvenlik açığını kapatarak yapmış. Fakat bir farkla. Microsoft, Windows işletim sistemleri için ilgili açığı kapatan yamayı yaparken, rakibi Mac İşletim sistemi üzerinde çalışan Power Point yazılımı için gerekli yamayı henüz yapmadığı gibi, açığın içeriğini de yayınlayarak Mac kullanıcılarını güç duruma düşürmüş.
Bu arada facebook sitesine üye olan kullanıcılara bir uyarı. Arkadaşınızdan tavsiye gibi gelen ve izlemek için bir çevirici yazılım indirmenizi söyleyen iletilere inanmayın, çünkü bilgisayarınıza virüs bulaştırmak üzeresiniz.
Geliştirilmiş veritabanı özellikleri, tema ve görsellik, javascript geliştirmeleri ile yenilenen popüler blog uygulaması WordPress, 2.8 sürümü ile kullanıcıların beğenisine sunuldu. Bu haftalık da bilişim dünyası haberlerim bu kadar.
Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
akronim : İngilizce akronim (acronym) sözü "Kısaltması yapılacak kelime veya kelimelerin ünlü ve ünsüzlerinden yararlanarak gerektiğinde bir ünlü ekleyerek akılda kalabilecek bir söz oluşturma." anlamındadır: İLESAM, ASELSAN gibi.
Bu söz için dilimizdeki kısma ad ifadesi uygun bir karşılıktır. TDK
defroster : İngilizce defroster sözü "Buzu çözen, donmayı önleyen alet." için kullanılmaktadır. Bu söz için buzçözer karşılığı önerilmektedir. TDK
clearing : İngilizce kökenli bu söz ticarette "İki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak malla ödenmesi." anlamında kullanılmaktadır. Bu kavram için dilimizdeki takas sözü uygun bir karşılıktır. TDK