Belediye Başkanı Semih Şahin, Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’nde bulunan biyografilerin kamuoyunu bilgilendirmeden kaldırılmalarının hata olduğunu belirterek, “Tarih Şeridi’nde yanlış yaptık” dedi.
Belediye binasındaki Osmanlı tablolarının kaldırılmasıyla ilgili ise yanlış yaptığını düşünmediğini belirten Semih Şahin,"Minyatür denilen alçı tabloları kimse görmeden kaldırmak istedim. Çünkü o binaya onları asmak suç.Ben suçun deşifre edilmesini, birilerinin rencide olmasını istemedim" diye konuştu.
Belediye Başkanı Semih Şahin, konuk olduğu Basın Masası’nda, göreve gelmesinin ardından kamuoyunun gündemine gelen konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kendisine yöneltilen eleştirilere cevaplar veren Başkan Semih Şahin, belediye binasından kaldırılan Osmanlı figürleri ile Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’nden kaldırılan biyografilerin yerine yenilerinin yapılmaya başlandığını bildirdi. Semih Şahin ayrıca Şeyh Edebali Türbesi’nin etrafına bilgi panolarının hazırlandığını belirtti.
‘KİMSE GÖRMEDEN KALDIRMAK İSTEDİM’
Semih Şahin, Mücahid Erdal’ın moderatörlüğünde, Akın Atakan ve Sedat Bayam ile birlikte katıldığı Basın Masası’nda, Bilecik kamuoyunun büyük tepkisine sebep olan konularla ilgili itiraflarda bulundu. Semih Şahin, kendisinin tarihe olan bakış açısını ortaya koyarken, “Samimice söylemek gerekirse Tarih Şeridi’nde hata yaptık ama minyatür denilen alçı tabloları kimse görmeden kaldırmak istedim. Çünkü o binaya onları asmak suç, ben suçun deşifre edilmesini, birilerinin rencide olmasını istemedim. Benim böyle bir tarzım yok” dedi.
‘UYDURUK İŞLERLE ECDAD KORUNMAZ’
Şahin, konuyla ilgili konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Biz ecdadımıza sahip çıkacaksak öncelikle o binayı korumamız lazım. O bina Abdulhamid Han zamanından kalan ve kullanılan 2-3 binadan biri. Bu binada tescilsiz bir eser kullanamazsınız. Yoldan geçen birine alçı işleri yaptırılarak asamazsınız, ağır cezalarla karşılaşırsınız. Tarih, içerikle değerlendirilir süsüyle değil. Yıkılmak üzere olan geçidin üzerine bir milyon lira harcayıp iki kubbe koymakla tarih olmaz. Uyduruk işlerle ecdad korunmaz.
Bizim ecdadımıza asıl saldırı imarethane ile ilgilidir. O imarethanede uygarlık tarihinin çok önemli izleri var. Orada üst üste iki taş kalsa bile korumak zorundayız.
‘ŞEYH EDEBALİ’Yİ DOĞRU TANITMAMIZ LAZIM’
Şeyh Edebali Türbesi umuma açık bir yer. Milyonlarca kişi gelip geziyor. İnsanlar geliyor ama türbeyle ilgili hiçbir bilgi yok. Onunla ilgili yine komisyon tarzı bir çalışma ile tarih alanındaki bilim adamları ile birlikte panolar hazırlıyoruz. İlk, orta ve lise çağındaki öğrencilerimize Şeyh Edebali’yi öğretmemiz, doğru tanıtmamız lazım.
Tarihçi bilim adamları ile birlikte kurulan komisyonumuzda tarihimizle ilgili kapsamlı bir çalışma başlattık. Biyografilerle ilgili yeni metinler hazırlandı, kaldırılan tabloların yerine alanında uzman sanatçılarla çalışmalar yapılıyor. Tamamlandığında yerlerine konulacak” ifadelerini kullandı.
‘İFADE VE ZAMANLAMA SORUNU YAŞIYOR’
Akın Atakan ise konuya ilişkin değerlendirmesinde tablolar ve biyografiler ilk kaldırıldığında tepki gösterdiklerini ancak, daha sonra açıklanan bilgileri anlayışla karşıladıklarını söyledi. Akın Atakan, Başkan Şahin’in ifade ve zamanlama ile ilgili sorun yaşadığını dile getirerek, “Başkanımız kendini ifade ve zamanlama ile ilgili sorunlar yaşıyor zannederim. Keşke uygulamalardan önce kamuoyuna açıklama yapılsaydı ve kaldırılanların yerine yenileri geldiğinde kaldırılsaydı daha güzel olurdu diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
‘HANİ TARİHE SAYGI NEREDE?’
Sedat Bayam’da seçimlerin geride kaldığını ve toplumun artık normalleşmesi gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Bu konuda hassas olan arkadaşlara şunu söylemek istiyorum; O binanın gerçek yapısı değiştirilirken hiç kimsenin sesi çıkmadı. Eskiler hatırlar belediye binasının önünde Abdulhamid zamanından kalma bir havuz vardı ve o havuz Selim bey tarafından kaldırıldı. Hani tarihe saygı nerede?” diye konuştu.