BEBKA'nın 2015 yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı Kapsamında destek almaya hak kazan 'Yenipazar'da üretilen çiğ süt kalitesinin arttırılması için soğuk süt zincirinin oluşturulması' projesinde sona gelindi.
Proje şartları gerçekleştirilerek sistem aktif hale getirildi. Böylelikle, Yenipazar sütünün değeri artırılmış oldu.
Yenipazar'da, Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) aracılığıyla gerçekleştirilen sütlerin kalite ve değerinin artması amacıyla gerçekleştirilen “Çiğ Süt Kalitesinin Arttırılması için Soğuk Süt Zincirinin Oluşturulması” projesinin tamamlanmasının ardından sistemin tanıtım toplantısı yapıldı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Süt Birliği Başkanı Hayati Keskin, sistemin yaklaşık bir aydır çalışmaya başladığını belirterek, Yenipazar için çok faydalı bir projenin hayata geçtiğini dile getirdi. Hayati Keskin,"Projemizi BEBKA'nın 2015 yılında açmış olduğu kırsalda ekonomik kalkınma mali destek programı kapsamında Yenipazar’da Üretilen Çiğ Süt Kalitesinin Arttırılması için Soğuk Süt Zincirinin Oluşturulması projesini hayata geçirdik. Projede uygun şartları sağlayarak sistem çalışır duruma geldi. Yenipazar ilçemiz için iyi ve gerekli proje yapıldığını düşünüyorum.
Bu proje ile düşük bakterili hijyenik süt elde ederek değer fiyatta satıp üreticinin gelirlerini arttırması ve tüketiciye de kaliteli ürün sunmak amaçlanmaktadır. Projenin ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim” dedi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız ise Yenipazar'ın hayvancılık alanında diğer ilçelere göre daha gelişmiş durumda olduğunu ifade ederek," Süt sığırcılığı ve süt üretimi iyi düzeyde ama bu proje ile çiftçimizin ürettiği ürünün daha iyi değerlendirilmesini, tüketicinin de daha sağlıklı bir ürün tüketmesini sağlamış olacağız. Proje 11 köyde uygulanmakta olup 8,5 ton süt soğuk zincirde durabiliyorken sezonunda 12 tona kadar çıkabilecektir.
Süt soğutma tanklarının olduğu yerlerde çalışan kişiler eğitimli olmalıdır. Kesinlikle bozuk süt almaması gerekir. Çiftçi 5 kg süt verip tanktaki 5 ton sütü bozabilir. Bu durum milli ekonominin zarara uğraması demektir. Süt toplama yerinde çalışanların ve çiftçilerimizin hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Projenin hayata geçirilmesi ile yakın süre içerisinde ilimiz protokolünün de katılımı ile tören yapılarak tanıtımı yapılacaktır. Projenin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.