Yılın Ahisi Seçildi

Ahilik Haftası kapsamında Şeyh Edebali Külliyesi’nde kutlama programı düzenlendi.

Ahilik Haftası kapsamında Şeyh Edebali Külliyesi’nde kutlama programı düzenlendi.

Düzenlenen programa, Vali Şefik Aygöl, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çobanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ferdi Erbakıcı, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım, CHP İl Başkanı Ali Özdemir, bazı daire müdürleri ile STK ve siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın devamında günün anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirildi.

Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nin manevi mimarı ve Osman Gazi'nin kayınbabası Şeyh Edebali'nin de Ahi olduğunu vurgulayarak;

"Edebali, Ahillik Teşkilatı'nın reisi, İslam ilahiyatçısı, din bilgini, Ahi şeyhi, Osmanlı Devleti'nin fikir babası. Aynı zamanda Osmanlı kadısı ve müftüsüdür." dedi.

Başkan Gölcan’ın ardından Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta konuşmasını gerçekleştirdi.

Müdür Şinasi Balta yaptığı konuşmasında;

“Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça "kardeşim" veya Türkçe "akı" "cömert", "eli Yüzyılda Türk-İslam tarihinin şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran-ı Veli tarafından temelleri atılan, sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızda önemli bir yer tutan Ahilik Teşkilatı, aynı zamanda Anadolu'nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devletinin kuruluşunda büyük bir rol oynamıştır.

Ahilik sistemi, temeline ticari ahlakı oturtmuş; iyilik, şefkat, merhamet, doğruluk, helal kazanç, birlik ve beraberlik gibi insani değerleri yücelten bir değerler manzumesi olmuştur. Ahiler her daim devletin yanında olmuşlardır. Ticaret ve zanaat sahibi olan ahiler, yeri geldiği zaman idareci, yeri geldiğinde hak tesis edici ve arabulucu olmuş, asker olarak vatanı savunmuş, devlete her koşulda en iyi şekilde hizmet etmişlerdir. Bu teşkilat ahlakın ticari hayatta vazgeçilmez olduğunu her daim telkin etmiştir.

Ahilik, belli kurallara bağlı olarak faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar birliğini ifade etmektedir. Ahilik yüzyıllarca esnaf ve sanatkârlara yön vermiş, onların sosyal ve çalışma yaşamlarında önemli rol oynamıştır.

Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve dünyanın en büyük güçlerinden biri olarak yüzyıllarca hüküm sürmesinde Ahilik Teşkilatının rolü büyüktür. Şeyh Edebali dönemin diğer birçok zümresiyle olduğu gibi ahilerle de yakın bir ilişki içerisinde olan bir Ahi önderiydi. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran'dan sonra o dönem ahilik teşkilatının ikinci ismi aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu da Şeyh Edebali'dir. Onun Osman Gazi'ye vasiyeti ve Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi'ye vasiyeti Osmanlı Devletinin mayasını oluşturan Ahilik felsefesinin güzel bir ifadesidir.

Ahilik kültürünün esnaf ve sanatkârlar ile bunların teşkilatlarında tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması, meslek hayatında başarı gösteren esnaf ve sanatkârlar ile Ahilik Kültürüne hizmet etmiş kişi, kurum ve kuruluşların ödüllendirilmesi amacıyla her yıl geleneksel olarak Ahilik Haftasını kutlamaktayız.

Bu vesile sözlerime son vermeden önce tüm esnaf, sanatkârlarımızın "Ahilik Haftasını" kutluyor, kendilerine bol ve bereketli kazançlar diliyorum. Ayrıca manevi kurucumuz Şeyh Edebalı'yı, Ahi Evran-1 Veli'yi ve ebediyete intikal etmiş bütün Ahiler ile bu topraklar uğrunda canlarını vermiş şehitlerimiz ve tüm ecdadımızı rahmet ve minnet ile anıyorum.

Törenlerimizin düzenlenmesinde emeği geçen, Başta Valimiz Sayın Şefik Aygöl olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza, törenimize bizzat katılarak bizleri onurlandıran siz değerli misafirlerimize teşekkür eder, tüm esnaf ve sanatkârımızın prensipleri üzerine ticaret yapmaları temennisiyle, saygılar sunarım.” İfadelerini kullandı.

Programın devamında konuşan Vali Şefik Aygöl, Ahiliğin kısaca "iş ahlakı" olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Vali Aygöl konuşmasının devamında;

Özellikle Ahi Evranla başlayıp, sonra medeniyetimize neşedilen ahilik kültürünün temsilciliğini yaptığımız Şeyh Edebali Hazretlerinin huzurunda sizlere hitap etmekten büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Ahilik dediğimizde aslında iş ahlakı dediğimiz hususu ifade ediyor. Yani bizim iş ahlakı dediğimiz husus. Biz ahilik kültüründe özellikle medeniyetimiz yıllarca çok güzel bir şekilde temsilen ustaya saygıyı, çırağa sevgiyi, kalfaya sevgiyi öğretti bizlere.

Helalinden kazanmayı lazım olduğunda fazla kazandığında komşusuna da gelen misafirlerine gönderebilmeyi, iyiliği yapmayı, iyilik tohumları ekmeği bize öğretti. Bizim ahilik dediğimiz hususun aslında özeti bu.

Biz son dönemlerde malumlarınız hem dünyada hem ülkemizde ekonomiyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Ekonomiyle ilgili darboğazlar yaşanıyor. Bu dünya tarihinde hep olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Ancak ekonomiler düzelir, ekonomiler toparlanır. Malumlarınız dünyada şu anda kendince güçlü olanın haklı olduğu bir sistem kurmaya çalışan anlayışlar var. Ama bunların hepsine karşın biz medeniyetimizde hep şunu iddia ettik ve bunun arkasında durduk, Ahlakın, düşküne sahiplenmenin, ihtiyacı olanın yanda olmanın, kötülerin çok ön planda olduğu dönemde dahi iyilerin galip geldiği bir anlayışı hakim kılma anlayışı içerisinde olduk.

Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim 2000 li yıllara kadar ecdadımızdan bugüne kadar gelen anlayışta hep bunun yanında olduk. Bundan sonra da bunun yanında olmaya devam edeceğiz. Biz dünyada milletimizden bir fert kalırsa dahi biz İyiliği dünyaya hükmetmeye, kararlılığımızı yeniden o güçle devam ettireceğimize inanıyoruz ve bunu ifade etmek istiyorum.

Özellikle bugün temsili olarak üç arkadaşımız birisi ahimiz seçildi, birisimiz kalfamız seçildi, çırağımız seçildi. Onların varlığında özellikle bu anlayışı Ahi Evrandan gelen, Şeyh Edebali'den neşet eden bu anlayışı, iyilik yapmayı, ahlakı yaymayı bunu bize bir şekilde ulaştıran bütün esnafımıza, bütün sanatkarlarımıza şükranlarımı arz ediyorum.

Çok güzel bir program hazırlanmış, çok güzel bir kültür oluşmuş.

Ben geçen sene Ankara programından dolayı burada olamamıştım. Bu ortamı görmekten de çok mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Biz esnafımız ve sanatkarımızın hep yanında olduk, hep yanında olmaya devam edeceğiz.

Allah hayırlı ve uğurlu bir hafta nasip etsin bizlere. Ben bu duygularla özellikle ahilik haftasını tebrik ediyorum. Katkı sağlayan bütün arkadaşlarımıza şükranımı arz ediyorum. Sağ olun, var olun.”

Vali Aygöl’ün konuşmasının ardından Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mert Umut Yılmaz’ın “Ahilik” konulu şiiri dinlendi.

Programın devamında Bozüyük Osmanlı Mehteran takımının gösterileri ve devamında Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından hazırlanan “Şet Kuşatma Töreni” izlendi.

YILIN AHİSİ SEÇİLDİ

Programın devamında yılın ahisi, kalfası ve çırağına plaket takdim edildi.

İlin Ahisi, Bozüyük’te Oto Motor Tamircisi Süleyman Sert’e, İlin Kalfası olarak seçilen ve Bozüyük’te Aşçılık mesleğini yapan Hilal Karaaslan’a ve İlin çırağı olarak seçilen Muhammed Emre Doğan’a plaketleri Bilecik Valisi Şefik Aygöl tarafından verildi.

Ahilik Haftası Kutlamalarına desteklerinden dolayı, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ergün’e ve Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Veli Çelik’e, Bilecik Ticaret il Müdürü Şinasi Balta tarafından plaket verildi.

İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Hakkı Şener tarafından Ahilik duası edilmesinin ardından, protokol tarafından el sanatları stantlarının gezilmesi ve Ahilik pilavı ikramıyla program sona erdi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bilecik Haber Haberleri