Bilecik’te, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel lezzetler görücüye çıktı.
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla tören düzenlendi. Bilecik Müze Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen törene, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Bilecik İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ferdi Erbakıcı, Bilecik İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı ve çok sayıda protokol üyesi ile diğer ilgililer katıldı.
Bilecik Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, burada yaptığı konuşmada, Türk Mutfağı’na ait zenginlikleri nesilden nesile aktarmak adına çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Türk Mutfağı’nı Bilecik’te 100’e yakın yemek kültürü ile tanıtmayı hedeflediklerini belirten Müdür Bircan, şunları kaydetti:
“Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor.
Zengin gastronomi kültürünü Türk Mutfağı Haftası kapsamında, üçüncü kez Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilikleri ve yurt içinde tanıtacak olan Türkiye bu önemli haftanın etkinlikleri sayesinde geniş kitleleri, kadim Türk Mutfağı’nın eşsiz reçeteleriyle tanıştırıyor.
Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşleri sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan “Asırlık tariflerle Türk Mutfağı Kitabı”, Türk Mutfağının zenginliğini, ünlü şef, akademisyen ve uzmanların katkılarıyla uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.
Türk mutfağının sağlıklı saklama ve pişirme teknikleri, kaliteli tohumları, doğal malzemeleri ile atıksız, ekolojik ve sürdürülebilir olması ve de farklı kültürler tarafından şekillenen zengin geçmişine dikkat çeken Türk Mutfağı Haftası’nı bizlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapan kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik’te 100’e yakın yemek kültürümüz ile tanıtmayı hedefliyoruz.
Türk Mutfağı’nın atıksız, fermante, vegan, bitki temelli, glütensiz, süt ürünleri içermeyen, yerel ve süper gıda içeren tarifleriyle hazırlanan programımıza hoş geldiniz diyor sizleri en kalbi duygularımız ile selamlıyorum.
Bizlere miras kalan bu köklü gastronomi ve yemek kültürümüzü bizlerde Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Bilecik Valiliğimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız ile Somut Olmayan Kültürel Mirasımız ve UNESCO Uluslararası envanterine alınmasıyla bu kültürümüzü nesilden nesile aktarmayı hedefliyoruz.
Bu duygular ile bizleri yalnız bırakmayan tüm belediyelerimize, kaymakamlıklarımıza, ticaret ve sanayi odalarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, kadın girişimci kooperatiflerimize, sanatçılarımıza, usta aşçılarımıza ve siz değerli katılımcılarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Müdür Serkan Bircan’ın konuşmasının ardından Yöresel Yemekler Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Vali Şefik Aygöl ve beraberindeki protokol üyeleri Yöresel Ürünler Standı’nı gezerek yöresel ürünler hakkında bilgiler aldılar.
Tören, yöresel ikramların ardından sona erdi.