Sıcak havalarda bunlara dikkat!

Sıcak havalarda bunlara dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gelen uyarılar sonrasında, sağlık problemi olan olmayan bütün vatandaşlar, ‘Sıcak havalarda nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusuna yöneldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gelen uyarılar sonrasında, sağlık problemi olan olmayan bütün vatandaşlar, ‘Sıcak havalarda nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusuna yöneldi.

Sıcak havalar özellikle kronik rahatsızlığı bulunanları ve yaşlı vatandaşları daha fazla etkilemekte. Kuvvetli sıcakların etkili olmasıyla birlikte, güneşin ve sıcaklığın olumsuz etkileri de ortaya çıkmakta.

Ölümcül güneş çarpmalarına kadar ciddi etkileri bulunan bu olumsuz durumların önüne geçmek için neler yapmamız gerektiğini ise uzmanlar açıklamakta.

Diyetisyen Eylem Yıldırım, sıcak havalarda nelere dikkat etmeliyiz, neler tüketmeliyiz, uzak durmamız gereken yiyecek ve içecekler nelerdir? Sorularını yanıtladı.

İşte Diyestisten Eylem Yıldırım’ın önerileri:

“Yaz aylarında karşılaşılan en büyük sorun sıvı yetersizliği oluyor. Danışanlarımın birçoğu ya suyun tadından hoşlanmadıkları için ya da unuttukları için içmediklerini söylüyorlar. Bu noktada yapılabilecek en güzel hamle unutanlar için anımsatıcı kurmak, tadından hoşlanmayanlar içinse aromasını değiştirecek bir şeyler eklemek olacaktır. Nane, maydonoz, limon, yeşil elma günlük içtiğiniz suyun bir kısmına eklenebilir. Vücutta susuzluğa bağlı elektrolit dengesizliği tansiyonu etkileyebilirken vücutta yağ doku oluşumunu da artırabilmektedir. Sıcaklarla birlikte yavaşlayan metabolizmayı sadece bol su içerek bile hızlandırabilirsiniz. Kişilerin kilosuna bağlı değişmekle birlikte günlük ortalama 12 bardak su günlük ihtiyacı karşılayabilir.

Sıcaklarla birlikte yaşanan terleme vücuttan birçok mineral kaybına da neden olmaktadır. Yoğun terleme yaşanan günlerde sade maden suyuna günlük diyette yer vermek bizler için elzemdir.

Yaz aylarında yapılanın aksine kızartmalar ve karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketiminin azaltılmasını, meyve, yoğurt, cacık, ayran tüketimine ağırlık verilmesini özellikle hazmın kolaylaştırılması açısından probiyotik ürünler yenmesini önerdi. Bu noktada yapılan ara öğünleri kefir + meyve, cacık, ayran+ çiğ badem kombinasyonlarıyla çeşitlendirebilirsiniz.

Meyve konusunda da uyarıda bulunmak istiyorum. Elbette birçok mikrobesin yönünden zengin olan meyvelerin günlük 1-2 porsiyon tüketimi çok değerli fakat miktar kontrolünü yapmak da önemli. Fazla alınan meyve şekerinin (fruktoz) karaciğer yağlanmasını (naykh) tetikleyebileceği de unutulmamalıdır.

Yaz kış fark etmeksizin hareket etmek de unutulmamalı. Akşam saatlerini açık hava yürüyüşleri ile değerlendirebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

sicak-havalarda-bunlara-dikkat1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 772 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.